Annonce
Kultur

Videobølgen der splittede en familie

"VHS vs Betamax" tager udgangspunkt i teknologiernes kamp om vores gunst. Den første større krig på området stod netop mellem de to videoformater. Fra venstre ses Holger Østergaard, Katrine Beck Ibsen, Rolf Hansen og Fanny Louise Bernth. Foto: Morten Fauerby/Montgomery

Forestillingen "VHS vs Betamax" udforsker formatkrige og teknologiernes magt før som nu. Der er premiere 21. januar på Teatret Svalegangen.

AARHUS: "Mine venner synes, det går for vidt/At sidde og glo på alt det skidt/Men jeg' da ligeglad - for mig er det bare sagen/At se på video hele dagen".

I dag er der nok at grine af i "Video Video" - Jens Brixtoftes vindersang fra Dansk Melodi Grand Prix anno 1982.

Men det kulørte indspark i en dengang højaktuel diskussion om tv-vaner og grumme voldsfilm på video markerede også starten på teknologiernes konstante kamp om vores gunst.

Akkurat som det med tiden illustrerede en bevægelse fra frihed til slaveri.

- Hver gang, vi opfinder en ny teknologi, gør vi det for at frigøre os selv. Grundideen med videomaskinen var, at vi kunne optage programmer eller film fra tv - og dermed netop frigøre os selv, siger dramatikeren Aleksa Okanovic.

- Siden dukkede videoforretningerne op, hvilket for nogen betød, at de tilbragte hele dage i sofaen med at se film. Og dér gik det galt, for det handlede jo ikke om at være slavebundet til skærmen.

- Frihedstanken gik igen i eksempelvis mobiltelefonen.

- Før var vi tvunget til at sidde derhjemme og vente på et opkald; nu kunne vi være hvor som helst i byen eller verden. Alligevel ser vi en masse mennesker, der sidder med deres telefoner uden at kunne løsrive sig fra af dem.

Annonce

"VHS vs Betamax"

21. januar - 17. februar på Teatret Svalegangen, Rosenkrantzgade 21.Medvirkende: Katrine Beck Ibsen, Holger Østergaard, Fanny Louise Bernth og Rolf Hansen.

Tekst: Aleksa Okanovic.

Instruktion: Kasper Sejersen.

Produceret af Teatret Svalegangen.

www.svalegangen.dk

Tommy (Rolf Hansen, t.h.) smækker en VHS moviebox på bordet. Hans kammerat Axel (Holger Østergaard) er ikke umiddelbart begejstret, mens hans kone (Katrine Beck Ibsen) og datter (Fanny Louise Bernth) er noget mere nysgerrige. Foto: Morten Fauerby/Montgomery

VHS på hylderne

Tankerne om teknologien, friheden og slaveriet - og ikke mindst spørgsmålet om, hvem der bestemmer, hvad vi bliver præsenteret for på YouTube, Facebook og Netflix - har Aleksa Okanovic omsat til forestillingen "VHS vs. Betamax".

Der er premiere 21. januar på Teatret Svalegangen.

Fortællingen spoler tiden tilbage til 1979.

Den kække radiotekniker Tommy (Rolf Hansen) sværger til det nye supersmarte VHS system.

Vennen Alex (Holger Østergaard) er mere til Betamax; selve maskinen er ganske enkelt teknisk overlegen, ligesom udvalget på Betamax er noget mere kvalitetsbevidst.

Tommy flytter midlertidigt ind hos Alex' lille familie, der tæller kone og teenagedatter, spillet af henholdsvis Katrine Beck Ibsen og Fanny Louise Bernth.

Fast overbevist om, at VHS er fremtiden, beslutter Tommy sig for at åbne en videoforretning.

Axels familie følger trop.

Intetanende at såvel druk, hævn og en dramatisk skilsmisse sniger sig ind på livet af den nye tilværelse.

Fanny Louise Bernth, som spiller datteren i familien, har tidligere spillet hovedrollen i "Karlas Kabale" på Aarhus Teater. Foto: Morten Fauerby/Montgomery

Godard vs Stallone

- Det er en historie om en familie og hvordan teknologien gør sin indmarch - og hvad den får af betydning, siger instruktør Kasper Sejersen.

- Vi har en Betamax-maskine, der repræsenterer en form for kvalitetsbevidsthed i en kulturradikal verden, hvor folk går ind for solidaritet.

- Ind fra højre kommer Tommy og smækker en VHS moviebox på bordet - hvorefter verden krakelerer. For movieboxen står jo for det diametralt modsatte: Kapitalisme, overfladiskhed og fremfor alt actionfilm.

I forretningen presser VHS-formatet hurtigt Betamax ud i kulden.

Truffaut, Fellini og Godard bliver med andre ord erstattet af Sarah Young, Charles Bronson og Sylvester Stallone.

- Og ikke nok med, at Tommy invaderer format-markedet; der er også en kone og en datter, som bliver mere og mere betaget af den her mand, siger Kasper Sejersen og tilføjer:

- Værdier og dannelse bliver skiftet ud med en verden af plastic og stål.

Tommy (Rolf Hansen) får hurtigt presset de fine franske film ud af videoforretningen til fordel for action- og porno-sortimentet. Foto: Morten Fauerby/Montgomery
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce