Annonce
Aarhus

Videokunst: Zidane fra 17 vinkler og andre lyspunkter i livet

Elefanten i galleriet i New York. Den skal lægge sig ned. Her er Douglas Gordon foran videoen, der vises på flere skærme. Foto: Axel Schütt
Douglas Gordon viser store videoer på Aros, for eksempel af en elefant og fodboldspilleren Zinedine Zidan.

AARHUS: Livet har lyse og mørke sider, og Douglas Gordon afsøger dem begge. Lige nu udstiller den skotske kunstner på kunstmuseet Aros, der især har lagt vægt på hans lyse sider.

Gordon er en af nyere tids vigtigste videokunstnere og en pioner inden for moderne videokunst, og museet præsenterer en stribe af hans værker. Udstillingen hedder "Douglas Gordon - in My Shadow", og den indeholder også musik og tekster.

- Vi har ikke set en udstilling af denne størrelse og karakter fra Douglas Gordon i mange år, så det er en cadeau for os, at det er muligt, siger direktør Erlend G. Høyersten om udstillingen, der viser arbejder fra de seneste 25 år.

Udstillingen

Aros Aarhus Kunstmuseum. Douglas Gordon, Skotland (født 1966). "Douglas Gordon - in My Shadow". 7. september-16. februar 2020.
Annonce

Elefantens ømhed

Gordon, der er født i 1966, arbejder i dag i Berlin, Paris og Glasgow.

I et stort galleri i New York har han lavet en video med en elefant efter at have tænkt, at han aldrig havde set en elefant lægge sig ned. Han ville få den til det og filme det.

En indisk hunelefant blev bragt til galleriet, og videoen viser, hvordan elefanten flere gange langsomt lægger sig ned på gulvet. Det skete under påvirkning af en dyrepasser, og handlingen skal skildre dyret i en situation, det ikke bryder sig om og ikke befinder sig naturligt i.

Med den situation fremhæver Gordon en følsomhed og ømhed, der ellers ikke findes i selve handlingen, som ved eftertanke er på kanten til et overgreb.

Annonce

Video med Zidane

Douglas Gordon er grebet af fodbold, og engang fik han og en kollega, Philippe Parreno, den idé at lave et portræt af en fodboldspiller.

- Da vi overvejede, hvem der skulle være, sagde vi nærmest med én mund: Zinedine Zidane, forklarer Douglas Gordon efter at indbudte pressefolk er vist rundt i udstillingen.

Zidane er franskmanden, som havde en stor karriere i Real Madrid og på det franske landshold.

- Vi fik ideen i 1996, mens Zidane spillede i Juventus, men fik først videoen færdig i 2006. Begge klubber ville have penge, og det var besværligt. Men det lykkedes. Vi filmede ham på stadion Santiago Bernabeu i Madrid med 17 kameraer i samme kamp mod Villareal i 2005, forklarer Douglas Gordon, der bliver totalt tændt straks, snakken falder på fodbold.

Lise Pennington er kurator for udstillingen. Her er hun sammen med Douglas Gordon i et blåt rum, hvor der bliver spillet den musik, Gordon forestiller sig, at hans forælldre hørte. Foto: Axel Schütt
Annonce

En sjette sans

Vi ser, hvordan Zidane har en spilopfattelse og evne til perception som ingen anden fodboldspiller i verden.

- Han ved ikke alene, hvad han har foran og ved siden af sig, men også hvad der er bag om ryggen på ham i den modsatte ende af banen, siger Gordon, der ser det som en sjette sans hos Zidane.

Kameraerne følger Zidane hele tiden, også når bolden er langt væk fra ham på banen.

Og når du ser udstillingen, så bemærk hvordan han hele tiden kaster et blik over skulderen på sig selv, når bolden ikke er i hans nærhed eller er på vej til ham. Her er både kunst og undervisning for fodboldspillere. Og der er tid nok til at opfange det. Videoen varer en kamps tid.

Douglas Gordons nyeste værk her er blevet til under inspiration af en film, han så som barn. Foto: Axel Schütt
Annonce

Engel og djævel

- Douglas Gordon har forklaret, hvordan han som barn fornemmede, at han havde en djævel på den ene skulder og en engel på den anden. Han tænkte, hvad der ville ske, hvis englen slap ind ad det ene øre og djævlen ud af det andet. Hvem ville få indflydelse på mig? spurgte han.

I udstillingen er også videooptagelser af to fremragende polske violinister, som spiller Mozarts K364. De kommunikerer, spiller sammen, er modsat rettede. Det er en slags spejling med instrumenter. Sådan er dobbeltheden til stede overalt i værkerne.

Robert De Niro i filmen "Taxi Driver" fra 1976 går fra helt til psykopat, da han vender hjem fra krig og tager sagen i egen hånd for at rydde op i gaden.

Gordons nyeste værk er noget helt andet, en høj, gammel lygtepæl med en rød ballon øverst. Den refererer til Paris og en film fra 1956, Gordon har set som barn.

Han leverer også tekster, som kan ses over hele museet.

- En slags øjebliksbilleder, siger overinspektør Lise Pennington, der er kurator for udstillingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce