Annonce
Kultur

Videoudstilling på Aros: Da flygtningene indtog turistparadiset

Sådan oplever publikum videoen på de tre store skærme. Her er det kysten på Lampedusa. Foto: Axel Schütt

Den hædrede britiske instruktør Isaac Juliens videoværk om flygtningestrømmen fra Afrika kan opleves på Aros.

AARHUS: Han kom lige fra en festlighed på Buckingham Palace, hvor han blev hædret. Ja, Isaac Julien kom faktisk for sent til det pressemøde, der skulle fortælle om hans udstilling på Aros.

Manden, hvis udstilling åbner lørdag på Aros, modtog torsdag aften "Order of British Empire", CBE.

- Det var en speciel dag, sagde han, da han ankom til det århusianske kunstmuseum. Jeg havde allerede i sommer fået at vide, at jeg skulle hædres, men det skete altså først torsdag, forklarede Isaac Julien, der er 57 år.

Han er britisk instruktør og filmkunstner og første mand i en ny serie på Aros. "Intermezzo", hedder den og viser kunst, hvor forståelsen af værkerne sker gennem mere og andet end synssansen.

"Western Union: Small Boats" er en 18 minutter lang video, der kører over tre store skærme.

- Det er en vidunderlig installation, sagde Isaac Julien, da han gik ind i Aros' vestgalleri og så udstillingen for første gang. Rummet er nærmest pakket ind i stærke blå tæpper på væggene, og eneste værk er videoen, der følger flygtninge fra Afrika, der kommer til den italienske ø Lampedusa.

Annonce

Isaac Julien - "Western Union: small boats"


  • Aros Aarhus Kunstmuseum
  • Isaac Julien - "Western Union: small boats"
  • Kan ses fra lørdag 3. februar til søndag 27. maj i Focus-galleriet på niveau 5.
Hele galleriet er pakket ind i blåt, og det er en vidunderlig installation, mener kunsteren Isaac Julien. Foto: Axel Schütt
Elendighed møder luksus i værket, der er et af Juliens vigtigste. Foto: Axel Schütt

Vigtigt værk

Filmen er ti år gammel, fra 2007, men har stadig gyldighed.

- Den er en meget vigtig del af mine værker, men jeg håber ikke, den også er aktuel om 20 år, sagde Isaac Julien med henblik på flygtningene.

Filmen på de tre skærme opererer i tre dele: Flygtningene i bådene, turisternes liv på Lampedusa og omgivelsernes reaktion på elendigheden. I det sidste indgår scener fra et palads.

Der er noget at tænke over i filmen. Den viser en stærk kontrast mellem nogle kroppe - tilsyneladende tildækkede lig - på stranden med badende turister og farverige parasoller bagved. Den viser også eftertænksomme fiskere og deres både. Julien arbejder i lag, hvor tre spor af filmen kører ind over hinanden.

- Det er en helhedsinstallation i et altomsluttende rum, siger kurator, overinspektør Lise Pennington.

For øjeblikket arbejde Isaac Julien med en film om slaver og frihed. Hovedpersonen er Fredrick Douglass.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce