Annonce
Aarhus

Vikingen fra 'down under' handler med slaver

Asbjørn Pedersen på 76 år emigrerede for 46 år siden til Australien. Nu er han tilbage i Danmark som viking. Foto: Axel Schütt

Asbjørn Pedersen går under navnet The Viking i Melbourne i Australien, hvor han har boet i 46 år. Han handlede med toiletter derhjemme, men med slaver og silke, når han er viking.

Annonce

AARHUS: Det er ikke uden grund, at Asbørn Pedersen går under navnet 'The Viking' i Melbourne i Australien, der har været hans hjem i 46 år.

For med sit hvide skæg og sin solide kropsbygning og kraftige hænder er der noget urgammelt dansk-skandinavisk over manden, der deltager som en af 600 krigere ved Vikingetræffet ved Moesgaard denne weekend.

Iklædt sin kampjakke i skind, læderhue med kvast, solide underarmbeskyttere i sort læder, ansigtet smurt med mørke sodstriber, bevæbnet i bæltet med håndøkse og langkniv ligner han også på stedet en drabelig vikingkriger.

Det er fem år siden, at vikingefeberen for alvor ramte den nu 76 årige dansk-australier.

- Jeg fandt Jomsvikings på nettet og fandt ud af, at der er et netværk af vikinger over hele jorden. Og at der var en gruppe i Melbourne, hvor jeg bor. Og jeg har været med siden. Vi laver vikingelejr ved festivaler og har bl.a. en smedje med.

Søndagens program

Verdens største vikingetræf finder sted på Moesgård. Programmet søndag 29. juli er:

Kl. 10: Markedet åbner

Kl. 11: Demonstration af den islandske hest. Instrumentmagerens kone underholder med musik og instrumenter fra fortiden.

Kl. 11.30: Truppen Ramasjang underholder med musik og gøgl.

Kl. 12: Kampshow, hvor to hære mødes.

Kl. 13: Kongsgård show - kampshow til hest. Instrumentmagerens kone underholder

kl. 14: Øltølten. Kan man ride om kap i fuld fart med et fyldt drikkehorn og alligevel ikke spilde en dråbe?

Kl. 14: Truppen Ramasjang underholder.

Kl. 15: Kampshow efterfulgt af den afsluttende hesteopvisning.

Kl. 16: Ramasjang giver dagens sidste show.

Kl. 17: Markedet lukker.

Der er entré. Se mere på vikingetraeffet.dk

En af høvdingene får i lørdagens første store kamp halsen skåret over efter at have tabt slaget. Foto: Axel Schütt
600 vikingekrigere skaber god stemning og svedig kamp på Moesgård i denne weekend ved det,der betegnes som 'verdens største vikingetræf'. Foto: Axel Schütt
Markus Boysen fra Tyskland kikker langt efter nedbør. Han må som smed på Vikingetræffet ikke tænde ild i sin smedje på grund af brandforbuddet. Så der bliver ikke tilbudt reparation af våben og jernting i år. - De foreslår at jeg bruger kokosbriketter, fordi de gnistrer mindre, men de kan slet ikke komme op på den varme, jeg har brug for, siger han. Foto: Axel Schütt
Annonce

Emigrerede med familien

Asbjørn Pedersen stammer fra Bornholm. Han blev uddannet skibsbygger i Nakskov og arbejdede med stål og kraftværker, inden han som 30 årige emigrerede med sin kone og to små sønner til Australien på grund af det hjemlige skattetryk og vejr.

- Jeg har bygget en 60 fods lystyacht for en mand og arbejdet på boreplatforme. Og i mange år havde jeg sammen med en anden eneforhandling i Australien på Ifö toiletter og håndvaske. Vi solgte en helvedes masse til byggebranchen.

Asbjørn Pedersen besøger som regel Danmark en gang om året med sin kone. Sidste år deltog han for første gang i træffet ved Moesgaard som deltager på vikingeskibet Freja Byrding. I år er han så med som kriger for første gang sammen med fem andre australiere.

Vikingerne trodsede de 28-30 grader og den bagende sol mens de iklædt uld og lædertøj kastede sig ind i weekendens højdepunkt: Den store kamp. Foto: Axel Schütt
- Moesgård er det bedste træf i verden for vikinger. Og det er grunden til, at vi i det hele taget etablerede en vikingegruppe derhjemme, fortæller Jimmi Doyle fra Irland og Gavan Murphy (stående til højre). Foto: Axel Schütt
Tusindvis af tilskuere strømmede til lørdagens vikingetræf ved Moesgård, og der var kø på vejene dertil. Så kør i god tid, hvis du skal derud søndag. Foto: Axel Schütt
Annonce

Hårde slag

- Jeg fik et spydstik her ved kraven, som lige tog pusten fra mig. Og så et andet midt på brystet. Det var lidt hårdt, fortæller Asbjørn Pedersen storsvedende lige efter kampen.

Krigeren er sammen med sine fæller trukket ind under de høje bøgetræer, som er helt svalende i forhold til den knastørre græsmark, som dagens første kamp stod på.

- At stå her under bøgetræerne som viking går lige i hjertet på mig. Det er... ja, det griber i de dybeste rødder i mig og i vores kultur.

Som viking har han som i et rollespil opbygget en identitet om sin egen person:

- Jeg sælger slaver, silke og skind langt op ad de russiske floder. Det er derfor, jeg har en ørering med kinesisk tegn i øret. Det er fordi, jeg har handlet med kinesere. Det er en del af min historie, fortæller Asbjørn Pedersen smilende.

Højdingene står og håner modstanderne, inden de kaster tropperne ind i det store slag med alle slags håndvåben: Sværd, økser, spyd og de ekstra lange daneøkser. Foto: Axel Schütt
Der deltager vikinger i alle aldre på det populære træf, der har åbent igen søndag. Foto: Axel Schütt
Annonce

Mod nye mål

Han traver en tur tre kvarter hver dag og laver styrketræning for at holde kroppen i gang.

- Det er man simpelthen nødt til for at holde kroppen i gang.

Det har dog ikke forhindret, at han er blevet ramt af prostatakræft.

- Først fik jeg stråler, men senere kom jeg med i et forskningsprogram med en medicin, som hjælper rigtigt godt.

Trods alderen har han fortsat ideer og energi til nye projekter:

- Mit næste mål er at bygge et vikingeskib som Freja Byrding, siger Asbjørn Pedersen, der hjemme i Australien foruden hustruen har sine to sønner på nu 52 og 48 år, som tilsammen har givet ham og hustruen fem børnebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce