Annonce
Aarhus

Uerstattelige genstande stjålet fra Vikingetræf ved Moesgaard: - Frækt og meningsløst

Moesgaard Museum har brug for hjælp til at finde tyvekoster, som blev taget ved årets Vikingetræf. Privatfotos
Otte langbuer og to håndlavede pilekoggere fyldt med pile er blevet stjålet fra årets Vikingetræf. De er uden salgsmæssig værdi men uerstattelige for Moesgaard Museum.

AARHUS: Frækt og meningsløst.

Sådan kalder Sara Heil Jensen et tyveri fra Vikingetræffet på Moesgaard Strand, som fandt sted i slutningen af juli.

En af kasserne, som indeholdt genstande fra det store træf, var nemlig blevet brudt op og tømt for indhold.

Det opdagede Sara Heil Jensen, som er leder af Vikingetræffet, da hun efter sin ferie skulle gennemgå de mange kasser.

- Jeg opdager, at låsebeslaget er skruet af. Da jeg åbner låget, er buerne og to pilekoggere væk.

I alt var seks højrehånds Bearpaw Slickstik 15 og to venstrehåndsbuer forsvundet. Buerne er lavet til børn, og der er ikke den store værdi i dem. De er derudover formentlig de eneste 15 punds buer af den slags i Danmark, forklarer hun.

- Alle museer og bueskytteforeninger er blevet advaret, så de er ikke til at komme af med. Man skal heller ikke give dem til venner eller familie, for de bliver genkendt, advarer Sara Heil Jensen.

Annonce
Sådan ser pilekoggerne ud, som forsvandt ved træffet. De er uerstattelige for Moesgaard Museum, men har ingen markedsværdi. Privatfoto

Uerstattelige pilekogger

Men det er især tyveriet af de to 70 centimeter lange pilekoggere, som gør ondt.

- Det er håndlavede replikaer af pilekogger fra vikingebyen Hedeby i Tyskland. Det er håndarbejde, som er uerstatteligt, og der findes kun de to i Danmark. Derudover var de fyldt med cedertræspile, som der er gået mange timer med at lave, fortæller Sara Heil Jensen.

Alt grejet er ejet af Moesgaard Museum og Vikingetræffet, som er blevet afholdt i 43 år, men aldrig før har været udsat for tyveri.

- Derfor gør det ekstra ondt, fordi det er et arrangement bygget på frivillighed, siger Sara Heil Jensen, der håber at tyvekosterne bliver afleveret.

Hun råder tyvene til at aflevere det på den lokale politistation. Finder man det, bedes man aflevere det på Moesgaard Museum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce