Annonce
Debat

Vil vi fjerne de udsatte uden at hjælpe dem?

Igennem flere år har antallet af hjemløse ved Klostertorv været bragt op til debat. Foto: Jens Thaysen

I flere år har de socialt udsatte på Klostertorv i Aarhus været til debat, og den har gået på, at de socialt udsatte/hjemløse skulle væk fra torvet, da de generede erhvervslivet og borgerne.

De synspunkter, der har været fremført, har næsten entydigt krævet, de skulle fjernes, og så var problemerne væk. Og erhvervslivet nok tilfredse. Men hvad med de mennesker, det handler om? Deres problemer ville være de samme. Ydermere ville de, når de blev forvist fra Klostertorvet, også blive fjernet fra Kirkens Korshærs Varmestue og Natpladser. Men er det dét, vi vil - fjerne de dårligste og svagest stillede fra deres base uden at hjælpe dem?

Jeg tror, flertallet af befolkningen i Aarhus ønsker, at de udsatte hjemløse skal hjælpes til et bedre liv! OG lovgivninger siger, at kommunen skal hjælpe. Grundlæggende sker det ikke. Antallet af hjemløse har vedvarende været stigende gennem årene i 2009 til 2017 fra 466 til 767.

Dette er uacceptabelt og ikke holdbart. I Aarhus Kommune er der et stort udækket behov for boliger. Jeg ved ikke eksakt, hvor mange boliger der er behov for. Men efter behandling på Psykiatrisk Hospital udskrives borgere ofte til gaden, og forsorgshjemmene sander til, fordi der mangler boliger.

Det nationale forskningscenter for velfæld, 2017, har undersøgt, om hjemløse, der opholder sig på herberge, har et ønske om at flytte i egen bolig: Ni ud af ti hjemløse vil gerne flytte i egen bolig. I samme rapport har man undersøgt, hvad årsagen er til, at hjemløse bliver hjemløse: Undersøgelsen viser: 36 procent på grund af psykisk sygdom, 27 procent på grund af stofmisbrug, 23 procent på grund af alkoholmisbrug. Der er altså en årsag til, at de socialt udsatte bliver hjemløse. Jeg mener, at der også kan være andre årsager til hjemløshed. I stedet for på forskellig vis, eksempelvis ved politiets og vagtværns hjælp, fysisk at fjerne de udsatte, skal Aarhus Kommune og regionen påtage sig det ansvar, de har. Der skal gives støtte til både socialt, psykiatrisk og somatisk behandling og hjælp til en bolig, hvor den nødvendige sociale støtte skal følger med.

Derfor glæder det mig at læse rådmand Thomas Medoms indlæg i avisen 18. september 2017, hvor han kommer med forskellige løsningsforslag og slutter af med at skrive: - Vi taler om nogle af de mest udsatte borgere, og de fortjener ikke at blive glemt i det store budgetspil.

Det skulle vel ikke volde de store problemer at finde pengene. De kan hentes blandt de uforforbrugte millioner kroner i Aarhus Kommune, og Regionen skal betale sin del. Jeg tror, at mange vil være enige i, at 'Hvis vi ikke har råd til at hjælpe de svageste, hvad har vi så råd til?'. Citat fra Århus Stiftstidendes leder 9. september 2017.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Debat

En besked til både borgmesteren og avisen: Tal dansk, så vi kan forstå det

Alarm 112

Kvinde havde betjent i røret, da hun så en stor skygge udenfor døren: - Der er nogen ved min dør ... Det sker nu! Han har en kniv!

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Annonce