Annonce
Kultur

Vild gave: Maltfabrikken i Ebeltoft får 83 kunstværker

I alt modtog Maltfabrikken 83 kunstværker. René Schmidt er kunstneren bag dette værk. Foto: Gert Præst/Business Film

Maltfabrikken i Ebeltoft har modtaget modtager 83 kunstværker fra Nykredit.

EBELTOFT: 83 kunstværker; malerier, installationer og fotografier ankom tirsdag i en lastbil fra Nykredits samling af dansk samtidskunst til Maltfabrikken i Ebeltoft.

De mange værker har stået i et depot ved Nykredits hovedkvarter i København. Nu er de foreløbigt placeret i et sikret rum i Ebeltofts gamle posthus, hvor folkene bag Maltfabrikken - det nye kulturcenter med mere - er ved at åbne den store gave.

- Vi er først ved at danne os et overblik over, hvad der er i samlingen, så det er for tidligt at sætte navne på, siger Kristian Krog, direktør på Den ny Maltfabrik.

Han vil heller ikke gætte på, hvad samlingen er værd, men der er blandt andet værker af verdenskendte kunstnere som Kurt Trampedach.

Har I plads nok til alt den kunst?

- Maltfabrikkens har 5000 kvadratmeter under tag, så der er plads nok. Men det betyder ikke, at alle malerierne kommer til at hænge på en fast plads på væggene til evig tid. Der skal også være plads til nye udstillinger, og til de arbejder kunstnerne her selv laver, fortæller Kristian Krog.

Han glæder sig over, at Nykredit i samarbejde med fonden Realdania har besluttet, at Maltfabrikken skulle modtage den store donation.

- Donationen viser først og fremmest, at der er andre, der har fået øje på vores projekt, og ser os som et nationalt og internationalt projekt, siger han.

Annonce
De bar kunst ind i lange baner, da lastbilen med de 83 værker ankom. Foto: Gert Præst/Business Film

Udenlandsk inspiration

Maltfabrikken i Ebeltoft udvikles i et partnerskab mellem Syddjurs Kommune og en ejendomsfond stiftet af lokale ildsjæle.

Det samlede budget for transformationen af Maltfabrikken er 155 millioner kroner, og den gamle bygning kommer til at være dg samlingssted med funktioner som arbejdsfællesskab for blandt andet møde- og konferencefaciliteter, kulturhus, mikrobryggeri/malteri, udstillingsfaciliteter, ungekulturmiljø, samtænkt bibliotek-museum-arkiv, food-lab samt lejemål til liberale erhverv.

Når Maltfabrikkens første etape åbner til juli næste år, vil der også være to nyindrettede lejligheder til rådighed.

Her kan udenlandske kunstnere bo kvit og frit i fire måneder ad gangen.

- Vi er blevet udvalgt som det danske residens for de udenlandske kunstnere, der kommer til Danmark. Før i tiden gik pengene til at danske kunstneren, kunne rejse ud og få inspiration, men den ordning gavnede først og fremmest den enkelte kunstner. Den nye ordning skal løfte hele kunstscenen, ved at de udenlandske kunstneren kommer her, danner nye netværk og bliver en del af det danske kunstmiljø, fortæller Kristian Krog.

Det er Statens Kunstfond, der betaler opholdet til en million kroner om året.

Julie Boserup er kunstneren bag dette værk, som Kristian Krog (til højre) tirsdag modtog på Maltfabrikkens vegne. Foto: Gert Præst/Business Film
René Schmidt er kunstneren bag dette værk. Foto: Gert Præst/Business Film
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Kultur For abonnenter

Bedre end Beyoncé og i sang med Prins Henrik: Ti ting du ikke vidste om legendariske Michael Learns to Rock

Annonce