Annonce
Kultur

Vild med ord på Godsbanen: - Litteratur, som ikke beskæftiger sig med klimakrisen, er spild af tid

Forfatter Kim Leine kan opleves ad to omgange under litteraturfestivalen Vild med Ord. Det er lørdag kl. 12 og kl. 16. Kim Leine er født i 1961 og er oprindelig uddannet sygeplejerske. Siden 2007 har han udgivet syv romaner, tre børnebøger og en graphic novel. Han har modtaget flere priser, senest Kronprinsparrets Kulturpris i 2018. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Aarhus har de senere år fået flere litteraturfestivaler. "Vild med Ord" var den første, og den løber denne uge af stablen for 11. gang. I år er teamet "Ny Strøm" og publikum kan blandt andet møde Kim Leine, Madame Nielsen og Morten Ramsland og Signe Parkins.

AARHUS: "Vild med ord" retter i år læselampen mod nogle af de mange dansk litteraturs nye strømninger, som Climate-fiction, nyfeminisme og Graphic Novels.

Det er 11. år i træk at de mange frivillige bag Vild med Ord inviterer indenfor til litteraturfestivalen, der igen i år finder sted på Godsbanen.

Festivalen løber over to dage, fredag 22. og lørdag 23. februar, og har program på fire scener. Konceptet for Vild med Ord er fortsat et stærkt lokalt og regionalt fokus, men med 'vinduer' til den nationale litteratur.

- Litteratur, som ikke beskæftiger sig med klimakrisen, er spild af tid, lyder det fra digteren Lars Skinnebach, der på festivalen debatterer klimakrise i litteraturen med kollegerne Rasmus Lund og Charlotte Weitze.

Identitet, køn og kunst er fællesnævner for flere af indslagene på årets festival.

Morten Ramsland taler med udgangspunkt i sin seneste roman "Lyskabinettet" om parforhold, mono- og polygami og kærlighed med Katrine Frøkjær Baunvig, leder af Grundtvig Centret ved Aarhus Universitet og forfatter til blandt andet "Den eneste ene" og Tænkepause-bogen "Romantik".

Festivalen får også besøg af Madame Nielsen aka Claus Beck Nielsen og Århus Feminist Collective, der diskuterer køn og feminisme med Anne Mette Kærulf Lorentzen, der blandt andet har begået den grafiske roman "Skamlebben".

Annonce
Aarhus-forfatter Morten Ramsland vil til Vild med Ord tale med Katrine Frøkjær Baunvig om parforhold, monogami, polygami og kærlighed med udgangspunkt i hans seneste bog "Lyskabinettet". Det er fredag kl. 10. Foto: Axel Schütt

Grafic Novels og hypnotisk show

Kim Leine kan opleves hele to gange på festivalen, blandt andet i selskab med tegneren og illustratoren Søren Mosdal, som han har udgivet "Skarabæens time" med. Den er første del af en planlagt graphic novel-trilogi med titlen "Trojka", en fremtidsfortælling om hvad katastrofer kan gøre ved et samfund.

Graphic novels-genren er også temaet for en debat mellem forfatterne Søren Jessen, Morten Dürr og Signe Parkins.

På åbningsaftenen fredag 22. februar kan man opleve forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, der har høstet anmelderroser for sin seneste roman "Smaragdsliberen", og inden da slår DR-journalisten Adrian Hughes gækken løs med en litteratur-quiz.

Lørdagen byder på et hypnotisk litteraturshow med forfatteren Jens Blendstrup og litteraturkritiker på Weekendavisen, Lars Bukdahl. Desuden kan man om lørdagen møde roman-aktuelle forfattere som Thomas Korsgaard, Dorthe Nors og Mathilde Walter Clark.

Men Vild med Ord-festivalen er også morgenyoga, Magilaboratoriet ved Trine Juhl, der har specialiseret sig i at sy vellignende dukker af kendte, kvindelige forfattere, og en musikalsk-litterær tour de force med Emilio Hestepis.

Der er gratis program på Foyer Scenen, hvor en række forlag præsenterer nogle af forårets udgivelser.

Find hele programmet på vildmedord.dk, hvor det også er muligt at købe billet.

Forfatter, musiker og performancekunstner, Madame Nielsen, er vokset ud af et livsværk, der startede som Claus Beck Nielsen og Das Beckwerk. Den alsidige kunstner kan opleves på Vild med Ord. Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix
I de seneste år er der blevet udgivet et væld af graphic novels af danske forfattere og tegnere. På Vild med Ord kan man blandt andet møde den århusianske illustrator og billedkunstner Signe Parkins til en samtale om, hvad det er, den tegnede form gør for fortællingen. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce