Annonce
Kultur

Vild med ord på Godsbanen: - Litteratur, som ikke beskæftiger sig med klimakrisen, er spild af tid

Forfatter Kim Leine kan opleves ad to omgange under litteraturfestivalen Vild med Ord. Det er lørdag kl. 12 og kl. 16. Kim Leine er født i 1961 og er oprindelig uddannet sygeplejerske. Siden 2007 har han udgivet syv romaner, tre børnebøger og en graphic novel. Han har modtaget flere priser, senest Kronprinsparrets Kulturpris i 2018. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Aarhus har de senere år fået flere litteraturfestivaler. "Vild med Ord" var den første, og den løber denne uge af stablen for 11. gang. I år er teamet "Ny Strøm" og publikum kan blandt andet møde Kim Leine, Madame Nielsen og Morten Ramsland og Signe Parkins.

AARHUS: "Vild med ord" retter i år læselampen mod nogle af de mange dansk litteraturs nye strømninger, som Climate-fiction, nyfeminisme og Graphic Novels.

Det er 11. år i træk at de mange frivillige bag Vild med Ord inviterer indenfor til litteraturfestivalen, der igen i år finder sted på Godsbanen.

Festivalen løber over to dage, fredag 22. og lørdag 23. februar, og har program på fire scener. Konceptet for Vild med Ord er fortsat et stærkt lokalt og regionalt fokus, men med 'vinduer' til den nationale litteratur.

- Litteratur, som ikke beskæftiger sig med klimakrisen, er spild af tid, lyder det fra digteren Lars Skinnebach, der på festivalen debatterer klimakrise i litteraturen med kollegerne Rasmus Lund og Charlotte Weitze.

Identitet, køn og kunst er fællesnævner for flere af indslagene på årets festival.

Morten Ramsland taler med udgangspunkt i sin seneste roman "Lyskabinettet" om parforhold, mono- og polygami og kærlighed med Katrine Frøkjær Baunvig, leder af Grundtvig Centret ved Aarhus Universitet og forfatter til blandt andet "Den eneste ene" og Tænkepause-bogen "Romantik".

Festivalen får også besøg af Madame Nielsen aka Claus Beck Nielsen og Århus Feminist Collective, der diskuterer køn og feminisme med Anne Mette Kærulf Lorentzen, der blandt andet har begået den grafiske roman "Skamlebben".

Annonce
Aarhus-forfatter Morten Ramsland vil til Vild med Ord tale med Katrine Frøkjær Baunvig om parforhold, monogami, polygami og kærlighed med udgangspunkt i hans seneste bog "Lyskabinettet". Det er fredag kl. 10. Foto: Axel Schütt

Grafic Novels og hypnotisk show

Kim Leine kan opleves hele to gange på festivalen, blandt andet i selskab med tegneren og illustratoren Søren Mosdal, som han har udgivet "Skarabæens time" med. Den er første del af en planlagt graphic novel-trilogi med titlen "Trojka", en fremtidsfortælling om hvad katastrofer kan gøre ved et samfund.

Graphic novels-genren er også temaet for en debat mellem forfatterne Søren Jessen, Morten Dürr og Signe Parkins.

På åbningsaftenen fredag 22. februar kan man opleve forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, der har høstet anmelderroser for sin seneste roman "Smaragdsliberen", og inden da slår DR-journalisten Adrian Hughes gækken løs med en litteratur-quiz.

Lørdagen byder på et hypnotisk litteraturshow med forfatteren Jens Blendstrup og litteraturkritiker på Weekendavisen, Lars Bukdahl. Desuden kan man om lørdagen møde roman-aktuelle forfattere som Thomas Korsgaard, Dorthe Nors og Mathilde Walter Clark.

Men Vild med Ord-festivalen er også morgenyoga, Magilaboratoriet ved Trine Juhl, der har specialiseret sig i at sy vellignende dukker af kendte, kvindelige forfattere, og en musikalsk-litterær tour de force med Emilio Hestepis.

Der er gratis program på Foyer Scenen, hvor en række forlag præsenterer nogle af forårets udgivelser.

Find hele programmet på vildmedord.dk, hvor det også er muligt at købe billet.

Forfatter, musiker og performancekunstner, Madame Nielsen, er vokset ud af et livsværk, der startede som Claus Beck Nielsen og Das Beckwerk. Den alsidige kunstner kan opleves på Vild med Ord. Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix
I de seneste år er der blevet udgivet et væld af graphic novels af danske forfattere og tegnere. På Vild med Ord kan man blandt andet møde den århusianske illustrator og billedkunstner Signe Parkins til en samtale om, hvad det er, den tegnede form gør for fortællingen. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce