Annonce
Debat

Vild med vildskoven: At give naturen plads kræver kun lidt af os

"Vi ved, at Aarhus kan træffe valget om at gøre det bedste for naturen, så arterne ikke forsvinder.Aarhus er en storby med hele to gamle skove; det er unikt. Men skovenes mangfoldighed har været støt dalende de sidste mange årtier, og derfor skal vi nu stå sammen om at passe på denne gave", skriver Hans Thomsen. Arkivfoto: Helle Køhler Holm

DEBAT: Dansk Botanisk Forening i Jylland støtter vildskovsprojektet. Projektet giver de bedst mulige vilkår for naturen i skoven.

Som botanisk forening elsker vi selvfølgelig blomster og naturen. En vildskov vil redde mange sjældne og truede planter, svampe og dyr fra at forsvinde fra de mørke skove. For altid.

Men hvilken art uddør næste gang som resultat af, at vi ikke gjorde, hvad vi kunne – fordi vi alle vil bruge skoven, som vi har lyst - overalt? Er vi ikke så gode i Aarhus, at vi kan reservere plads til naturen i en del af vores fælles skove?

Annonce


Man kan f.eks. ikke plante sig til en rigere skovnatur. De planter, der er forsvundet indtil nu, f.eks. den sjældne orkidé knælæbe, er forsvundet på grund af den hidtidige drift af skovene.


Vi synes, vi som mennesker har et stort ansvar. Men vi ser passivt til, at arterne forsvinder. Vi ved, at Aarhus kan træffe valget om at gøre det bedste for naturen, så arterne ikke forsvinder.

Aarhus er en storby med hele to gamle skove; det er unikt. Men skovenes mangfoldighed har været støt dalende de sidste mange årtier, og derfor skal vi nu stå sammen om at passe på denne gave.

Det vil kræve lidt af os alle. Dele af skoven vil forandres, nogle steder med hegn og dyr, andre steder uden. De fleste steder vil man ikke opleve en stor forskel i forhold til i dag, for der er allerede sat mange gode ting i gang i skovene. Men der, hvor den mest sjældne og truede natur findes, er der også brug for et ekstra stort bidrag til, at naturen igen kan udfolde sig og skabe unikke naturoplevelser for alle.

I Dansk Botanisk Forening i Jylland anerkender vi, at urørt skov med store dyr er helt essentielt for at redde de truede arter i skoven. Man kan f.eks. ikke plante sig til en rigere skovnatur. De planter, der er forsvundet indtil nu, f.eks. den sjældne orkidé knælæbe, er forsvundet på grund af den hidtidige drift af skovene. I Danmark er 10 sommerfuglearter knyttet til skovlysninger uddøde. Skovlysningerne forsvandt, da man fjernede dyrene fra skovene. Men de kan komme igen sammen med dyrene og den urørte skov.

Vi anerkender også, at der er mange andre processer end græsning, der er nødvendige for at skabe de dynamikker, der kan genskabe en varieret og spændende vildskov. F.eks. naturlig vandstand, og at træer får lov at ældes uden at blive fældet.

Derfor støtter vi en samlet vildskovsplan med naturlige processer i det meste af skoven og naturlig græsning i dele af skoven.

Aarhus Kommune bakker op om målsætningen om at standse tilbagegangen i biodiversitet. Derfor er det eneste rigtige, at man holder fast i planen om vildskov. Det er uden tvivl den bedste løsning for naturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce