Annonce
Østjylland

Vild video fra motorvejen ved Randers: Uopmærksom lastbilchauffør hamrer forbi tavlevogn og direkte ind i bro

Det er intet mindre end et mirakel, at alle overlever i den video fra Randers, som Rådet for Sikker Trafik har brugt i sin kampagne for at få bilister til at holde øje med trafikken. I videoen er en stor lastbil kørt løbsk ved Sdr. Borup, efter at chaufføren har mistet herredømmet over den. Heldigvis kommer en bro i vejen.

Randers: Det er rystende sekunder, der vises i en video fra Randers, som Rådet for Sikker Trafik har lagt ud i håbet om at få flere trafikanter til at holde øje med trafikken, i stedet for at have opmærksomheden alle andre steder. I videoen går det heldigvis ikke så galt, både Falckmand og lastbilchauffør overlever, men man kan som iagttager ikke lade være med at tænke bagefter: Hold op, hvor er det heldigt.

Ulykken i juli i 2017 på motorvejen ved Sdr. Borup var voldsom, men heldigvis mistede ingen livet. En video fra ulykken bliver nu brugt i en kampagne, der skal få bilister til at skærpe opmærksomheden i trafikken. Arkivfoto: Lars Rasborg

Ulykken er fra juli 2017 og skete, fordi en Falckmand var ude på motorvejen i det nordgående spor ved Sdr. Borup, hvor en cykel var tabt. Den er han ved at bære ind, og der er sat skilte op på motorvejen, for at advare trafikanter om, at der er en mand på vejen. Mens Falckmanden arbejder, optager hans dashcam (et videokamera monteret i bilen, red). Pludselig kigger han op og begynder at løbe alt, hvad han kan, ud til højre og op ad en skrænt.

Sekundet efter kommer en lastbil bragende, påkører tavlevognen og fortsætter over i den bropille, der holder broen med Tulipvej, der føres over motorvejen. Førerhuset knækker og flås af, inden det store køretøj holder stille.

Annonce

Chaufføren har for sent opdaget tavlevognen på motorvejen.

Dom for ulykken

At videoen først nu bliver brugt i en kampagne, skyldes, at der skal gå lidt tid, efter dommen er faldet, oplyser pressekonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, Jeppe Holm Gudmandsen.

Lastbilchaufføren blev kendt skyldig i manglende og utilstrækkelig agtpågivenhed, dét, det kan oversættes til manglende opmærksomhed, og han fik en betinget frakendelse af kørekortet, samt en bødestraf, oplyser Rådet for Sikker Trafik.

Ulykken skabte en del tumult på motorvejen. Arkivfoto: Lars Rasborg

Første mand på ulykkesstedet fra Beredskab og Sikkerhed Randers var beredskabsinspektør Niels Henrik Nielsen. Han husker tydeligt ulykken:

- Det er noget af det værste, jeg har set. Og på mirakuløs vis overlevede de begge. Førerhuset var flået af, og motorblokken lå spredt ud over hele motorvejen og traileren holdt på tværs. Chaufføren sad fastklemt bag passagersædet, så han var røget noget rundt inde i kassen. Jeg mener, at han slap med et brækket lårben, og det tog en god times tid, at få ham klippet ud, siger Niels Henrik Nielsen.

Annonce

Talte meget om ulykken

-  Det var en ulykke, vi talte meget om, for hvor var det ekstremt heldigt, at bropillen stod lige der. Var han røget gennem autoværnet og over i modsatte kørebane, havde han pløjet alle de biler, der kom der, ned, siger beredskabsinspektøren.

- Det viser også, hvor vigtigt, det er, at man er opmærksom i trafikken, for det kan gå helt galt i et splitsekund i trafikken, siger Niels Henrik Nielsen.

Han oplyser, at vejdirektoratet var ude at undersøge bropillen for skader, men den fejlede intet.

Rådet for Sikker Trafik foretog sammen med Falck i 2019 en undersøgelse blandt 1278 Falck-medarbejdere. Her svarede syv procent af dem, at de indenfor det seneste år havde oplevet, at deres køretøj blev påkørt. 82 procent svarede, at de i samme periode havde oplevet, at trafikanter ikke satte farten ned, selv om de arbejdede på vejen.

- Det giver et fingerpeg om, at der sker ubehagelige og potentielt farlige situationer på vejene, hvor vejfolk er ude og gøre vejene sikre, siger Jeppe Holm Gudmandsen.

Avisen har været i kontakt med Falckmanden fra videoen, men han ønsker ikke at deltage i et interview om sagen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Aarhus

Er dit navn på listen? Se de 50 mest populære navne i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Mand blev holdt fanget og udsat for grov vold: Nu har politiet anholdt tre, men leder efter endnu en person

Annonce