Annonce
Aarhus

Vilde forskelle ved boligsalg: Liggetider svinger enormt meget i Østjylland

I flere østjyske kommuner er der godt gang i salget af huse. Det viser udviklingen i liggetider. Men der er også kommuner, hvor en sælger må udvise stor tålmodighed. Arkivfoto
På Djursland må sælgerne væbne sig med tålmodighed ved hussalg, mens der i Aarhus, Favrskov og Skanderborg er gode mulighed for hurtigt at afslutte en handel. Generelt falder liggetiderne for huse, mens ejerlejligheder er sværere at komme af med.
Annonce

ØSTJYLLAND: Der er en verden til forskel på at sælge et hus i Norddjurs eller afhænde en bolig i Aarhus.

Den gennemsnitslige liggetid for en villa i den nordlige Djursland-kommune lyder på 380 dage, mens det i Aarhus Kommune tager i gennemsnit 128 dage at få underskrifter på en købskontrakt.

Boliga har beregnet liggetiderne for villaer, ejerlejligheder og andre boligtyper i landets kommuner. Tallene viser, at det i kommuner som Aarhus, Skanderborg og Favrskov går hurtigere end tidligere med at sælge især villaer.

Der er dog fortsat mange steder i landet, hvor der er lang vej igen i forhold til at nå noget, der ligner det boligmarked, der eksisterede før krisen i 2007.

- Der er stadig områder derude, som er udfordret og som formentlig vil være udfordret for evigt, men det er ikke det samme som, at det ikke vil komme til at gå bedre. For det tror jeg bestemt, at det kan, siger Mikkel Høegh, boligøkonom hos Jyske Bank, til Boliga.

Kommuner og liggetider

Boliga har opgjort liggetiderne ved salg for forskellige typer boliger. Det gælder villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, villalejligheder, fritidshuse og landejendomme

Tallene er udregnet på baggrund af de boliger, der er til salg lige nu. Kommuner med færre end 20 boliger til salg i en bestemt boligkategori er udeladt fra statistikken.

Her er liggetiderne i gennemsnit for villaer i Østjylland:

Aarhus: 128 dage.

Skanderborg: 171 dage.

Horsens: 192 dage.

Favrskov: 214 dage.

Randers: 217 dage.

Odder: 228 dage.

Syddjurs: 281 dage.

Samsø: 285 dage.

Norddjurs: 380 dage.

Her er liggetiderne i gennemsnit for ejerligheder i Østjylland (kun kommuner med over 20 ejerlejligheder til salg):

Aarhus: 116 dage.

Horsens: 169 dage.

Skanderborg: 177 dage.

Norddjurs: 462 dage.

Annonce

Huse vinder terræn

I mange år har ejerlejligheder stået for de største tigerspring på det danske boligmarked.

Men de nye Boliga-tal viser, at husene vinder masser af terræn.

På landsplan går det hurtigere med at finde en køber til husene, mens lejlighederne tager markant længere tid at handle end tidligere.

Fra første halvår 2018 til samme periode i år er salgstiderne på husene faldet fem procent. Til gengæld har det taget 19 procent længere tid at sælge ejerlejlighederne.

- Det er et udtryk for, at parcelhusmarkedet er spredt meget mere ud over landet end lejlighederne i de store byer, som mærker konsekvenserne af nogle af de finansielle indgreb, man har gennemført på ejerlejlighedsmarkedet, samt den tendens vi ser, hvor folk køber udenfor byen og pendler, vurderer Mikkel Høegh.

Annonce

Populære Favrskov

Den faldende salgstid på husene rammer over hele Danmark.

I øjeblikket gør den sig gældende i 68 af landets kommuner.

En af dem er Favrskov. I kommunen vest for Aarhus er salgstiden faldet med 30 procent i forhold til sidste år, og dermed når den gennemsnitlige salgstid det laveste niveau siden 2007 i byer som Hammel, Hinnerup og Hadsten.

- Det er sket et skifte i boligmarkedet, hvor det er parcelhusene, der driver det samlede ejendomsmarked. Hvorimod lejlighedsmarkedet er bremset noget op, siger Mikkel Høegh til Boliga.

Generelt falder liggetiderne for huse mere end liggetiderne for ejerlejligheder. Det viser tal fra Boliga. Arkivfoto
Det tager i gennemsnit 128 dage at sælge et hus i Aarhus Kommune. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Yemen - et enkelt valg

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Corona-smitten med ny voldsom stigning i Aarhus: Højeste antal smittede på et døgn

Aarhus For abonnenter

Analyse: Socialdemokraterne i Aarhus ved godt, at de er bagud på point

Annonce