Annonce
Østjylland

Vilde heste slippes løs på Mols

Vildhestene skal fremover klare sig selv på Mols­laboratoriets arealer. Formålet er at genskabe de naturlige processer, som er med til at sikre den vilde, uberørte natur. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus

12 heste kommer de næste år til at færdes ved ­Molslaboratoriet i ­forbindelse med projektet »Rewilding Mols«, som har til formål at sikre den mere sjældne og vilde natur, der findes på Mols.

Mols: En stor indhegning skal danne ramme for det nye projekt »Rewilding Mols«, hvor Den Danske Naturfond er gået sammen med Naturhistorisk Museum Aarhus om et fælles projekt om at få naturen til at udvikle sig på egne præmisser.

Det er lørdag 26. november, at de nyindkøbte heste bliver sluppet fri, og i den anledning inviteres der til fest fra klokken 11 til 14.

De 12 vilde heste kommer til at leve af og i landskabet året rundt. Her kan de græsse på heden, i skolen eller på engen. De vil komme til at gå sammen med en flok kreaturer og naturens dyr såsom hjorte, ræve og harer.

Derudover bliver det lidt anderledes for de besøgende. Stierne vil ikke længere være hegnet ind, så man kan ikke undgå at gå sammen med dyrene, dog er det ikke tilladt at fodre dyrene.

»Hestene skal være med til at skabe en mere vild natur, som kommer til at udvikle sig på naturens præmisser og på den måde mindske menneskernes indgriben. Her bliver det de græssende dyr samt naturen, der forhåbentlig kommer til at udvikle området,« siger Flemming Nielsen, direktør for Den Danske Naturfond.

Der bliver i løbet af projektet fulgt nøje med forløbet og lavet målinger på effekten og virkningen, som projektet har på naturen. Derudover skal resultaterne efter nogle år samles ind, så man andre steder i landet kan gøre noget tilsvarende, hvis resultatet giver anledning til det.

Jeg håber, at vi kan være en inspiration for både myndigheder, kommuner og private folk til, hvordan man gør, så naturen bliver på sine egne præmisser. Sammen med Den Danske Naturfond vil vi gerne prøve at anvise en vej for rigere natur i Danmark

Bo Skaarup, museumsdirektør Naturhistorisk Museum Aarhus

Et halvt år undervejs

Projektet har været et halvt års tid undervejs, hvor de mange små eksisterende hegninger er blevet fjernet og erstattet med en 120 hektar stor indhegning. Der har også været faciliteter, der skulle gøres klar og ting, der skulle ryddes og derudover skulle der købes 12 heste, som kommer fra et naturreservat i Midttyskland. Det er Den Danske Naturfond, der har givet 1,2 millioner kroner til projektet, som gennemføres af Naturhistorisk Museum og Molslaboratoriet og understøttes fagligt af Aarhus Universitet.

»Det er det første projekt i landet af sin slags. Derfor er vi også rigtig opmærksomme på, hvordan det kommer til at gå. Vi har ikke noget slut­resultat, da det er en dynamisk proces. Men inden for de næste par år vil vi blive klogere på det pres, som dyrene udsættes for om vinteren, hvordan de reagerer, og om der vil være nok mad,« siger Bo Skaarup, museumsdirektør Naturhistorisk Museum Aarhus.

I og med at det er det første projekt i landet, er det også vigtigt for Den Danske Naturfond og Naturhistorisk Museum Aarhus, at projektet bliver fulgt nøje af Molslaboratoriet.

»Jeg håber, at vi kan være en inspiration for både myndigheder, kommuner og private folk til, hvordan man gør, så naturen bliver på sine egne præmisser. Sammen med Den Danske Naturfond vil vi gerne prøve at anvise en vej for rigere natur i Danmark,« siger Bo Skaarup.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce