Annonce
Debat

Vildskov eller kulturskov: Jeg gik en tur i en urørt skov ...

"Der var ingen veje i skoven, men kun trampestier. Nogle steder lå store møre væltede træstammer hen over stierne. Et sted røg mit ene ben igennem barken på et træ, da jeg skulle over træet, for vedet var rådnet væk eller spist af dyr", skriver Jørgen Kraglund om en udflugt til den urørte Suserup Skov. Arkivfoto: Helle Køhler Holm

DEBAT: Tirsdag 26. januar var der en ret spændende artikel i denne avis, hvor spørgsmålet var, om Marselisborgskovene skal omdannes til vildskove. Det betyder, at de skal passe sig selv.

Debatten er allerede i fuld gang i dette blad, og mange meget kompetente læsere har allerede sat fuld gang i debatten. Grunden til, at jeg så ytrer mig, er, at jeg har lidt kulturhistorie om emnet, og at jeg har været en hel eftermiddag sammen med en kollega i en sådan skov for ca. 20 år siden.

For ca. 100 år siden var der nogle mennesker på Sorø Akademi, som fik den idé, at det kunne være spændende at prøve og se, hvad der ville ske med en skov, hvis den fik lov til at passe sig selv. Man udvalgte den lille Suserup Skov, som ligger lidt syd for Sorø og nord for og lige op ad den store Tystrup Sø. Skoven var først en lystskov; men ca. 1920 blev det en urørt skov.

Annonce


Naturen var naturligvis meget interessant at studere. Masser af vilde træer, buske, urter, fuglene boltrede sig; for der var masser af insekter, og jeg har aldrig set så mange forskellige svampe i en skov, som der var i denne vildskov. Det skyldes naturligvis alle de døde træer.


Forsøget fik dengang fuld opbakning. Min kollega stammer fra landsbyen Tystrup, så han kender naturligvis området rigtig godt.

Resultatet af forsøget kan ses den dag i dag. Så vi to begav os en efterårsdag på en ekspedition i skoven. Vi stødte først på et skilt med teksten "Ved kraftigt blæsevejr er adgangen til skoven forbudt". Nu var vejret heldigvis relativt roligt, så vi gik fortrøstningsfulde på opdagelse. Risikoen for at få en stor rådden gren i hovedet var nok ikke så stor.

Der var ingen veje i skoven, men kun trampestier. Nogle steder lå store møre væltede træstammer hen over stierne. Et sted røg mit ene ben igennem barken på et træ, da jeg skulle over træet, for vedet var rådnet væk eller spist af dyr.

Naturen var naturligvis meget interessant at studere. Masser af vilde træer, buske, urter, fuglene boltrede sig; for der var masser af insekter, og jeg har aldrig set så mange forskellige svampe i en skov, som der var i denne vildskov. Det skyldes naturligvis alle de døde træer.

I en lille folder om Suserup Skov står der: "Adgang med større grupper kræver særlig tilladelse, og denne tilladelse vil kun blive givet, hvis besøget har et særligt fagligt indhold. Færdsel i skoven, som ikke er helt ufarligt grundet mange gamle træer, foregår på egen risiko".

Det var et lille bidrag til diskussionen, vildskov eller kulturskov; men er begge muligheder ikke lige nyttige for vores klima?

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Debat

Vi genbruger CO2 i landbruget: Det er ikke fair at gøre os til klimasyndere

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce