Annonce
AGF

Ville bare synge sange for dem: OB-fans nægter sig skyldige i angreb på AGF-tilhængere

De tiltalte blev 13. maj 2018 efterhånden anholdt forskellige steder i Kongens Have, hvor politiet var talstærkt til stede. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Retssagen mod 20 unge OB-fans, der blandt andet er tiltalt for at have angrebet AGF-tilhængere i Nørregade, begyndte mandag. De tiltalte afviser at have planlagt et angreb.

Omfattende kan man vist godt kalde den sag, der mandag begyndte i retssal 14 i Retten i Odense. Her sidder 20 yngre mænd på anklagebænken, blandt andet tiltalt at have forstyrret den offentlige ro og orden og for at forsøge at komme i slagsmål med AGF-fans forud for superligakampen mellem OB og AGF på Odense Stadion 13. maj 2018.

De unge mænd kalder sig alle for fodboldfans, og langt hovedparten er erklærede tilhængere af OB.

Der er afsat fem retsdage til sagen, og mandagen gik rask derudad med afhøringer af gruppen af unge mænd fra en ende af, efter at deres tilsammen seks forsvarere havde oplyst, at de alle nægter sig skyldige i tiltalen, der er rejst imod dem jvf. straffelovens paragraf 134 a, der kan give fængsel i op til et år og seks måneder.

15 af de tiltalte nåede at blive afhørt mandag, og de var nogenlunde enige om, at de var mødtes i en gruppe på omkring 25-30 mennesker på værtshuset Baren (det tidligere Sprogø), der ligger nær havnen på Thomas B. Thriges Gade.

Derfra var det deres fælles plan at fortsætte til James Dean Bar på Mageløs, hvorfra en stor gruppe OB-tilhængere skulle gå i samlet flok til stadion.

Annonce

Forbi Nørregade

Men på vej til James Dean Bar ville gruppen lige et smut forbi udeholdets fanzone i Nørregade, hvor flere hundrede AGF-fans var samlet ved Sir Club. Her ville OB-tilhængerne synge nogle sange og vise sig frem for AGF-tilhængerne.

I stedet skete der noget helt andet. Ifølge anklageskriftet gik de 20 tiltalte til angreb på udeholdets fans ved at kaste forskellige genstande efter dem. Flere af de tiltalte var ifølge anklageskriftet bevæbnet med flasker og maskeret med elefanthuer.

Men den udlægning var ingen af de 15 tiltalte, der blev afhørt mandag, enige i. De forklarede en efter en, at de var kommet til Nørregade med fredelige hensigter, men at de lige pludselig så en meget stor gruppe AGF-fans komme imod sig, og flere af dem lagde også mærke til politiet, der ifølge nogle af de tiltalte råbte til dem, at de skulle forlade området. De tiltalte forklarede, at de reagerede ved at løbe væk fra Nørregade.

Efterhånden ankom de allesammen til Kongens Have, hvor de blev anholdt. Nogle ved Odense Slot, andre ved søen ved siden af Odense Teater.

Kanonslag og elefanthuer

Flere af tiltalte var ifølge anklageskriftet i besiddelse af forskellige former for fyrværkeri da de blev anholdt, blandt andet kanonslag, romerlys og blitz-fyrværkeri, og det erkender de da også. Nogle af dem havde også elefanthuer med. Dem havde de med, forklarede de i retten, fordi de skulle bruge dem på stadion. Elefanthuer ser godt ud, som en af de tiltalte sagde.

Anklageren læste i sine afhøringer en række beskeder op, som nogle af de tiltalte havde sendt til hinanden i dagene op til kampen. En af beskederne lød:

"Århus får ikke lov at slippe denne gang". En anden lød: "Det ville være fedt med lidt action i de odenseanske gader".

Ifølge de tiltalte betød beskederne dog ikke noget særligt. Det var bare den særlige jargon i gruppen at tale på den måde. Lidt ligesom når man før en fodboldkamp taler om at kæmpe og gå i kamp, som en af forsvarerne også påpegede.

Retssagen fortsætter tirsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce