x
Annonce
AGF

Ville bare synge sange for dem: OB-fans nægter sig skyldige i angreb på AGF-tilhængere

De tiltalte blev 13. maj 2018 efterhånden anholdt forskellige steder i Kongens Have, hvor politiet var talstærkt til stede. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Retssagen mod 20 unge OB-fans, der blandt andet er tiltalt for at have angrebet AGF-tilhængere i Nørregade, begyndte mandag. De tiltalte afviser at have planlagt et angreb.

Omfattende kan man vist godt kalde den sag, der mandag begyndte i retssal 14 i Retten i Odense. Her sidder 20 yngre mænd på anklagebænken, blandt andet tiltalt at have forstyrret den offentlige ro og orden og for at forsøge at komme i slagsmål med AGF-fans forud for superligakampen mellem OB og AGF på Odense Stadion 13. maj 2018.

De unge mænd kalder sig alle for fodboldfans, og langt hovedparten er erklærede tilhængere af OB.

Der er afsat fem retsdage til sagen, og mandagen gik rask derudad med afhøringer af gruppen af unge mænd fra en ende af, efter at deres tilsammen seks forsvarere havde oplyst, at de alle nægter sig skyldige i tiltalen, der er rejst imod dem jvf. straffelovens paragraf 134 a, der kan give fængsel i op til et år og seks måneder.

15 af de tiltalte nåede at blive afhørt mandag, og de var nogenlunde enige om, at de var mødtes i en gruppe på omkring 25-30 mennesker på værtshuset Baren (det tidligere Sprogø), der ligger nær havnen på Thomas B. Thriges Gade.

Derfra var det deres fælles plan at fortsætte til James Dean Bar på Mageløs, hvorfra en stor gruppe OB-tilhængere skulle gå i samlet flok til stadion.

Annonce

Forbi Nørregade

Men på vej til James Dean Bar ville gruppen lige et smut forbi udeholdets fanzone i Nørregade, hvor flere hundrede AGF-fans var samlet ved Sir Club. Her ville OB-tilhængerne synge nogle sange og vise sig frem for AGF-tilhængerne.

I stedet skete der noget helt andet. Ifølge anklageskriftet gik de 20 tiltalte til angreb på udeholdets fans ved at kaste forskellige genstande efter dem. Flere af de tiltalte var ifølge anklageskriftet bevæbnet med flasker og maskeret med elefanthuer.

Men den udlægning var ingen af de 15 tiltalte, der blev afhørt mandag, enige i. De forklarede en efter en, at de var kommet til Nørregade med fredelige hensigter, men at de lige pludselig så en meget stor gruppe AGF-fans komme imod sig, og flere af dem lagde også mærke til politiet, der ifølge nogle af de tiltalte råbte til dem, at de skulle forlade området. De tiltalte forklarede, at de reagerede ved at løbe væk fra Nørregade.

Efterhånden ankom de allesammen til Kongens Have, hvor de blev anholdt. Nogle ved Odense Slot, andre ved søen ved siden af Odense Teater.

Kanonslag og elefanthuer

Flere af tiltalte var ifølge anklageskriftet i besiddelse af forskellige former for fyrværkeri da de blev anholdt, blandt andet kanonslag, romerlys og blitz-fyrværkeri, og det erkender de da også. Nogle af dem havde også elefanthuer med. Dem havde de med, forklarede de i retten, fordi de skulle bruge dem på stadion. Elefanthuer ser godt ud, som en af de tiltalte sagde.

Anklageren læste i sine afhøringer en række beskeder op, som nogle af de tiltalte havde sendt til hinanden i dagene op til kampen. En af beskederne lød:

"Århus får ikke lov at slippe denne gang". En anden lød: "Det ville være fedt med lidt action i de odenseanske gader".

Ifølge de tiltalte betød beskederne dog ikke noget særligt. Det var bare den særlige jargon i gruppen at tale på den måde. Lidt ligesom når man før en fodboldkamp taler om at kæmpe og gå i kamp, som en af forsvarerne også påpegede.

Retssagen fortsætter tirsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce