Annonce
Horsens

Villum og Schmidt klatrede på Danmarks svar på Himalaya: Hårdt at bestige Yding Skovhøj

Dagens 4. bjergtinde venter forude. Jonas Schmidt forrest og Tomas Villum Jensen er klar til den store udfordring. Foto: Jens Amtoft
Mandag blev syv af Danmarks højeste tinder besteget. Optagelserne bliver vist i tv til marts.

Yding: - Jo, det har været sindssygt hårdt. Nu har vi jo allerede besteget tre bjergtoppe, sagde Jonas Schmidt, mens han klokken lidt over 11 mandag formiddag betragtede den højdemåler, han havde på sin arm.

Han stod sammen med Tomas Villum Jensen på parkeringspladsen ved Yding Skovhøj, hvor de forberedte at bestige den næste bjergtop i rækken: Yding Skovhvøj.

De to var iklædt bjergbestigerudstyr, så der var ikke nogen forhindringer, der var for store. Med sig havde de to kamerafolk, for det hele skal munde ud i en tv-udsendelse, der bliver vist på tv-kanalen DK4 til marts.

I alt skulle de bestige syv bjergtoppe i løbet af blot 10 timer.

De fleste toppe ligger på det, som Tomas Villum Jensen kalder for Danmarks svar på Himalaya, Den Jyske Højderyg.

- Undtagelsen er Danmarks svar på Kilimanjaro, nemlig Rytterknægten, der lige som det afrikanske bjerg er et fritstående bjerg, forklarede Tomas Villum Jensen, der tog en dyb indånding, inden han sammen med Jonas Schmidt begav sig ind i skoven med kurs mod den midterste skovhøj, der er den højeste.

Efter en strabadserende tur kunne de få minutter efter give hinanden high five på toppen af det højeste punkt i Horsens Kommune - der ifølge Tomas Villum Jensen også er Danmarks højeste punkt, hvis man anerkender, at bronzealderhøjen gerne må tælles med.

Annonce

Villum & Schmidt

Tomas Villum Jensen:

Skuespiller, filminstruktør og producent.

Som skuespiller er han bl.a. kendt for roller i film som "Drengene fra Sankt Petri", "Det forsømte forår" og "I Kina spiser de hunde".

Som instruktør har han blandt andet instrueret den oscarnominerede kortfilm "Ernst & Lyset", "Kærlighed ved første hik", "Min søsters børn" og "Solkongen".

Han har blandt meget andet arbejdet som tv-vært, og han har desuden produceret dokumentarprogrammer samt medvirket i underholdningsprogrammer.

Jonas Schmidt:

Komiker og skuespiller.

Han har særligt gjort sig bemærket som den lyseblå flodhest Dolph.

Han har medvirket i "P.I.S", Politiets Indsats Styrke, på TV2 Zulu.

Han har derudover medvirket i en lang række tv-udsendelser på diverse tv-kanaler.

Kom ud i naturen

Tomas Villum Jensen og Jonas Schmidt har gennem de senere år lavet en række rejseudsendelser til tv-kanalen DK4 med titlen "Villum & Schmidt". I 2016 besteg de Kilimanjaro i Afrika, selv om det holdt hårdt for Jonas Schmidt.

- Jeg fik højdesyge, men jeg klarede det. Jeg håber, jeg undgår højdesyge på Rytterknægten, sagde Jonas Schmidt, da de igen var kommet ned fra bjergtoppen.

Det var Tomas Villum Jensen, der fik ideen til en udsendelse om at bestige Danmarks højeste tinder.

- For det første elsker vi naturen, og vi elsker at komme ud og se nye steder. Og så har jeg en forkærlighed for bjerge. Der er jo rent faktisk bjerge i Danmark. Det mest berømte er vel Himmelbjerget, selv om det egentlig ikke hører til blandt de syv højeste. Men det skal der laves om på, for nu skal Yding Skovhøj være det mest berømte bjerg i Danmark, fordi det er det højeste, fortalte Tomas Villum Jensen og understregede, at det ikke kun er for sjov, at de to bestiger de danske toppe.

- Det er også en opfordring til alle danskere: Prøv nu lige at komme ud og nyd naturen i stedet for bare at sidde bag den der skide skærm, sagde han.

Med på turen var også repræsentanter for projektets sponsorer, Visit Horsens og HM Entreprenør.

- Vi vil meget gerne være med til at slå et stort slag for den fantastiske natur, vi har her i kommunen, og så har vi alle de her bjerge ud over Yding Skovhøj. Vi har f.eks Purhøj, Sukkertoppen og Slaggaard Banke med fantastisk udsigt, sagde Helle Rosenberg, der er direktør for Turistsamarbejdet Kystlandet, der dækker Visit Horsens og Visit Odder.

Signe Madsen og Heidi Hudecek repræsenterede HM Entreprenør.

- Vi har et slogan der siger: Vi flytter Himmelbjerget, mens du sover, så derfor blev vi kontaktet og spurgt, om ikke vi ville sponsorere projektet. Det var jo oplagt i forhold til vores slogan, fortalte Heidi Hudecek, inden turen gik videre til Ejer Bavnehøj og Møllehøj og derfra videre med fly til Bornholm, hvor Rytterknægten skulle bestiges.

Vi gjorde det. Stemningen er lettere løssluppen, da toppen er nået. Foto: Jens Amtoft
På vej ind i skoven. Der er en fantastisk udsigt fra parkeringspladsen ved Yding Skovhøj. Foto: Jens Amtoft
Der venter en vandretur på flere minutter, før toppen er nået for Villum & Schmidt. Foto: Jens Amtoft
Jonas Schmidts højdemåler kan ikke helt følge med højden på Yding Skovhøj. Foto: Jens Amtoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce