Annonce
Aarhus

Vinder af Årets Pressefoto 2018 udstiller i Aarhus

Bax Lindhart har fået frie hænder til selv at vælge 30 billeder ud. Det giver plads til action-prægede nyhedsbilleder, smukke portrætter og mere humoristiske fotos. Et portræt af Grevinden Alexandra og et billede af den danske kongefamilie er også med på udstilligen. Foto: Flemming Krogh
Det Kgl. Bibliotek i Universitetsparken udstiller pressefotos af Bax Lindhardt en af landets dygtigste fotografer.

AARHUS: Studerende ved arbejdsbordene i Det Kgl. Bibliotek har fået nyt at kigge på. En af landets dygtigste fotografer, Bax Lindhardt, udstiller 30 fotografier af sine egne favoritter på væggene i bygningen, der før husede Statsbiblioteket.

Billederne viser den variation af motiver, som en fotograf i den danske dagspresse kan blive udsat for. Her er billedet fra 2017 af en flok syriske mænd, der er flygtet fra terrorbevægelsen IS over grænsen til Tyrkiet. Mændene samles på en bjergtop, hvorfra de følger ødelæggelserne af deres landsby.

- Mange af mine opgaver for danske aviser har været i udlandet. Indimellem har jeg været tæt på krigszoner, som kan være en barsk oplevelse, fortæller den velklædte fotograf.

Hans værste minde er fra krigen i ex-Jugoslavien.

- Jeg var sendt til byen Mostar sammen med en journalist fra BT. Vi skulle lave en reportage fra byen, der var delt mellem serbere og bosniere. Da vi ankom begyndte jeg straks at fotografere nogle beskadigede bygninger. Uvidende om, at de husede det serbiske militærs hemmelige kontorer.

Der gik kun få minutter, inden såvel fotograf som journalist blev anholdt af serbiske soldater. De to danske pressefolk blev frataget alt og ført bort. Hver for sig.

- Jeg var meget bange. Det føltes som en skrækfilm, da soldaterne jog mundingen af et Kalashnikov gevær i ryggen på mig, og gennede mig ind i en mørk celle. Senere blev jeg udsat for et to timers forhør. Heldigvis endte jeg snart med at blive frigivet og fik mine kameraer og andre ting tilbage. Jeg blev også forenet med journalisten med besked om, at vi omgående skulle forsvinde fra byen.

Annonce

30 flotte pressefotos

Prisen 'Årets Pressefoto' 2019 gik til freelancefotograf Bax Lindhardt. I begrundelsen kaldte juryen billedet, der er taget under begivenheden "Reality Awards", for et dybere blik ind i den verden, der kun ser sådan ud på overfladen.

Billedet er ét af de 30 fotos man kan se på Det Kg. Bibliotek i Aarhus.

Guldgrube i notesbog

Den barske oplevelse glemmer Bax Lindhardt aldrig. Men livet har ændret sig for den 48-årige fotograf.

Hvor han var mere frygtløs som fotograf i verdens brændpunkter som ung, tager han færre chancer i dag. Det hænger sammen med, at han er gift og har tre børn.

Nu værdsætter han hverdagsopgaver i Danmark mindst lige så højt som en tur til udlandet med sit kamera.

Indimellem giver hans notesbog idéer til nye billeder.

- På et tidspunkt læste jeg i en avis om en Star Wars entusiast på Fyn. Jeg fik noteret hans navn, og et par år efter besøgte jeg ham. Det synes jeg, der kom et fint billede ud af, siger Bax Lindhart, som tog billedet af Star Wars-soldaten, der slår græs foran sit gule parcelhus.

En pudsig kontrast, der får folk til at stoppe op og kigge en ekstra gang.

- Når folk undrer sig og stiller spørgsmål ved indholdet i et billede, har jeg opnået meget.

- Ellers handler det gode fotografi om troværdighed. Det er nemt at ændre og manipulere et billede ved en computer. Det skal man tænke over, mener Bax Lindhardt

Uhøjtidelig frokost

I mange år har Bax Lindhardt arbejdet for de store, danske bladhuse. Nu fylder længerevarende arbejdsopgaver som freelancefotograf i høj grad hans arbejdsliv.

Da Grevinde Alexandra udkom med sine personlige erindringer i bogen ‘Mit lykkelige land’, havde Bax Lindhart rejst landet tyndt som fotograf for grevinden.

- Mit første møde med grevinden i Møgeltønder var meget formelt. Men i løbet af arbejdet med bogen, hvor vi mødtes mange gange, løsnede stemningen op.

Vendepunktet blev en frokostinvitation til Bax Lindharts sommerhus i Nordsjælland. I uformelle omgivelser. Derfra blev projektet mindre ‘stift’.

- Forsidebilledet til bogen er taget på Thorvaldsens Museum i København. Jeg synes, det viser en person, der har glimt i øjet og slapper af i situationen.

Billedet af Alexandra er ét af de 30 , som de studerende på universitetet kan nyde indtil slutningen af november. Der er offentlig adgang, så kan også opleve udstillingen i åbningstiden.

Rundt om på gangene og i arbejdsrum på Det Kgl. Bibliotek hænger farvestrålende fotos taget af Bax Lindhart. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce