Annonce
Aarhus

Vinder af Årets Pressefoto 2018 udstiller i Aarhus

Bax Lindhart har fået frie hænder til selv at vælge 30 billeder ud. Det giver plads til action-prægede nyhedsbilleder, smukke portrætter og mere humoristiske fotos. Et portræt af Grevinden Alexandra og et billede af den danske kongefamilie er også med på udstilligen. Foto: Flemming Krogh
Det Kgl. Bibliotek i Universitetsparken udstiller pressefotos af Bax Lindhardt en af landets dygtigste fotografer.

AARHUS: Studerende ved arbejdsbordene i Det Kgl. Bibliotek har fået nyt at kigge på. En af landets dygtigste fotografer, Bax Lindhardt, udstiller 30 fotografier af sine egne favoritter på væggene i bygningen, der før husede Statsbiblioteket.

Billederne viser den variation af motiver, som en fotograf i den danske dagspresse kan blive udsat for. Her er billedet fra 2017 af en flok syriske mænd, der er flygtet fra terrorbevægelsen IS over grænsen til Tyrkiet. Mændene samles på en bjergtop, hvorfra de følger ødelæggelserne af deres landsby.

- Mange af mine opgaver for danske aviser har været i udlandet. Indimellem har jeg været tæt på krigszoner, som kan være en barsk oplevelse, fortæller den velklædte fotograf.

Hans værste minde er fra krigen i ex-Jugoslavien.

- Jeg var sendt til byen Mostar sammen med en journalist fra BT. Vi skulle lave en reportage fra byen, der var delt mellem serbere og bosniere. Da vi ankom begyndte jeg straks at fotografere nogle beskadigede bygninger. Uvidende om, at de husede det serbiske militærs hemmelige kontorer.

Der gik kun få minutter, inden såvel fotograf som journalist blev anholdt af serbiske soldater. De to danske pressefolk blev frataget alt og ført bort. Hver for sig.

- Jeg var meget bange. Det føltes som en skrækfilm, da soldaterne jog mundingen af et Kalashnikov gevær i ryggen på mig, og gennede mig ind i en mørk celle. Senere blev jeg udsat for et to timers forhør. Heldigvis endte jeg snart med at blive frigivet og fik mine kameraer og andre ting tilbage. Jeg blev også forenet med journalisten med besked om, at vi omgående skulle forsvinde fra byen.

Annonce

30 flotte pressefotos

Prisen 'Årets Pressefoto' 2019 gik til freelancefotograf Bax Lindhardt. I begrundelsen kaldte juryen billedet, der er taget under begivenheden "Reality Awards", for et dybere blik ind i den verden, der kun ser sådan ud på overfladen.

Billedet er ét af de 30 fotos man kan se på Det Kg. Bibliotek i Aarhus.

Guldgrube i notesbog

Den barske oplevelse glemmer Bax Lindhardt aldrig. Men livet har ændret sig for den 48-årige fotograf.

Hvor han var mere frygtløs som fotograf i verdens brændpunkter som ung, tager han færre chancer i dag. Det hænger sammen med, at han er gift og har tre børn.

Nu værdsætter han hverdagsopgaver i Danmark mindst lige så højt som en tur til udlandet med sit kamera.

Indimellem giver hans notesbog idéer til nye billeder.

- På et tidspunkt læste jeg i en avis om en Star Wars entusiast på Fyn. Jeg fik noteret hans navn, og et par år efter besøgte jeg ham. Det synes jeg, der kom et fint billede ud af, siger Bax Lindhart, som tog billedet af Star Wars-soldaten, der slår græs foran sit gule parcelhus.

En pudsig kontrast, der får folk til at stoppe op og kigge en ekstra gang.

- Når folk undrer sig og stiller spørgsmål ved indholdet i et billede, har jeg opnået meget.

- Ellers handler det gode fotografi om troværdighed. Det er nemt at ændre og manipulere et billede ved en computer. Det skal man tænke over, mener Bax Lindhardt

Uhøjtidelig frokost

I mange år har Bax Lindhardt arbejdet for de store, danske bladhuse. Nu fylder længerevarende arbejdsopgaver som freelancefotograf i høj grad hans arbejdsliv.

Da Grevinde Alexandra udkom med sine personlige erindringer i bogen ‘Mit lykkelige land’, havde Bax Lindhart rejst landet tyndt som fotograf for grevinden.

- Mit første møde med grevinden i Møgeltønder var meget formelt. Men i løbet af arbejdet med bogen, hvor vi mødtes mange gange, løsnede stemningen op.

Vendepunktet blev en frokostinvitation til Bax Lindharts sommerhus i Nordsjælland. I uformelle omgivelser. Derfra blev projektet mindre ‘stift’.

- Forsidebilledet til bogen er taget på Thorvaldsens Museum i København. Jeg synes, det viser en person, der har glimt i øjet og slapper af i situationen.

Billedet af Alexandra er ét af de 30 , som de studerende på universitetet kan nyde indtil slutningen af november. Der er offentlig adgang, så kan også opleve udstillingen i åbningstiden.

Rundt om på gangene og i arbejdsrum på Det Kgl. Bibliotek hænger farvestrålende fotos taget af Bax Lindhart. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Annonce