Annonce
Kultur

Vinder tager et opgør med hurtigheden

Johan Sebastian Bachs Goldberg-variationer har spillet ind på dette værk af Katrine Hvid. Foto: Kim Haugaard

Katrine Hvid er egentlig uddannet i musik, men kunsten har ligget i hende hele tiden. Nu bliver hun hædret.

Der er ro og fordybelse over Katrine Hvids billeder. Måske opdager du det ikke ved første blik, men hvis du giver dig tid, kommer der mere frem. Flere lag. Prøv det.

Lighed finder man ikke mellem Katrine Hvids værker. Men hvis man bruger tid, finder man mange lag i dem.

Den 47-årige kunstner fra Odder er netop blevet hædret med KP-prisen, den officielle højeste udmærkelse på årets Kunstnernes Påskeudstilling i Kunsthal Aarhus i J. M. Mørks Gade.

KPs priser og en vinder

KP-Prisen er på 10.000 kroner, som er skænket af Aarhuus Stiftstidendes Fond.

Juryen består af Jens Erik Sørensen, direktør for Faurschou Foundation, Jesper Rasmussen, rektor ved Det Jyske Kunstakademi, og Anne Katrine Graah Rasmussen, formand for KPs bestyrelse.

KP har også Publikumsprisen, der uddeles på grundlag af stemmer fra det besøgende publikum på både KP og Spring. Denne pris er også på 10.000 kroner. Der kan stemmes til 27. april, og prisen overrækkes ved finissagen onsdag 30. april. Udstillingerne kan ses til 4. maj i Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade.

Katrine Hvid er uddannet cand.phil i musikvidenskab. Individuel vejledning v. Bodil Nielsen, København og Jan Sander, Århus. Censurerede udstillinger: KS 2013, 2011, KE 2011. Inside 2012, Ikast Kunstpakhus, præmieret som udstillingens bedste kunstner.

»Egentlig er mine billeder apolitiske, men dybest set er de politiske. De er strømninger i tiden og handler om at være menneske. Alt går så stærkt, at vi ikke når at få det hele med, ikke når at mærke efter,« siger hun, der har forkærlighed for tænksomheden, det filosofiske.

Annonce

Udvikling i livet

Hun har flere forbilleder, for eksempel Paul Klee, der gav sig selv stor frihed og udviklede sig hele livet.

»Man skulle ikke nødvendigvis kunne se, at et værk var lavet af ham. Han gik nye veje. Man skal heller ikke kunne se, at mine værker er mine. De er meget forskellige, og jeg går ikke efter at bære et træk fra et billede videre i det næste,« siger Katrine Hvid.

Egentlig er hun cand.phil. i musikvidenskab. Kunst har hun lavet i en del år.

»Men jeg har aldrig optrådt med det før for få år siden,« siger hun.

Det er ikke første gang, hun får en pris. I Ikast blev hun hædret ved en udstilling i 2012, og hun har været på censurerede udstillinger, Kunstnernes Efterårsudstilling på den Fri i København i 2011 og to gange på Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup.

»Jeg har aldrig drømt om at blive kunstner, men det har altid boet i mig. Mit eneste 13-tal har jeg fået i skøntegning. Men det er medfødt, ikke indlært,« forklarer hun.

Musikken genfinder vi i hendes værker. Der er tre med på KP, og hvert enkelt værk er en kombination af tre og flere billeder.

Annonce

Kombi med musikken

Musikken genfinder vi i titlen til et af dem, »Goldberg Revisited«. Værket, der består af tre billeder, er lavet over Johan Sebastian Bachs Goldberg-variationer.

»Det er en slags genfortolkning af Bach, som jeg er stor tilhænger af. Men jeg er tilhænger af mange slags musik, også heavy metal og techno, som min søn kan lide,« forklarer hun.

Katrine Hvid spiller også musik, og hun har været en del af den klassiske Capriccio kvartet.

»Den eksisterer stadig, men jeg har trukket mig ud. Jeg kan ikke nå det hele,« siger hun, der ikke gør noget halvt.

Det med kunsten kom helt naturligt, forklarer hun.

»Jeg har altid været kreativ og lavet masser af overspringshandlinger ved at lave visuel kunst i skolen og gymnasiet i stedet for opgaverne. Men derfra, og til at erkende at jeg er visuel kunstner, er et stykke vej. Jeg var for eksempel også god til den analytiske del af studiet på Aarhus Universitet,« siger Katrine Hvid.

Hun ser KP-prisen som et skulderklap for den måde, hun udvikler sig på.

Alsidigheden er total.

»Jeg kan også finde på at digte og har lavet et essay om det største af værkerne, det blå,« siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce