Annonce
Aarhus

Vinderarkitekt: Jeg cyklede forbi hver dag og fulgte udviklingen

Victor Haverslev Munch (til venstre) og Jacob Billesbølle vandt konkurrencen om projektet for det område, de står i her: Jægergårdsgade ved Sydhavnen. Foto: Axel Schütt
Bedste projekt i Aarhus Festuges konkurrence i Sydhavnen vil lægge et hygiejnisk filter på Aarhus, så den bliver gearet til at være en sund by.
Annonce

AARHUS: Ikke mindst den enes kendskab til Aarhus fik de to arkitekter, Victor Hauerslev Munch og Jacob Billesbølle, til at deltage i Aarhus Festuges konkurrence om at skabe et projekt til en del af Sydhavnen i Jægergårdsgade.

Deres særdeles aktuelle og genemtænkte projekt "Saanatizing Territories" er fyldt med håndsprit, som er blevet tidens guld. Det bliver opført og står i en uge på området mellem Danske Bank og Værestedet.

- Mens jeg studerede på arkitektskolen i Nørreport i Aarhus, boede jeg på Frederiksbjerg, i alt fem år. Hver dag kom jeg forbi Sydhavnen på min cykelrute til og fra skolen, forklarer 28-årige Victor Hauerslev Munch, der i begyndelsen af året afsluttede sin kandidat på arkitektskolen i Aarhus.

- Jeg bemærkede og fulgte nøje med i udviklingen i det meget adspredte område med spor fra tiden med industri. Det er et spændende sted, siger Victor Hauerslev Munch.

- Og Victor gjorde mig opmærksom på området, siger 32-årige Jacob Billesbølle, der i forvejen kendte Kulbroen, som i fremtiden bliver en del af området.

- Det er jo en prestigeting, et vartegn, der er værd at bevare, siger Jacob Billesbølle.

Aarhus Festuge 2020

  • Aarhus Festuge 2020 varer fra fredag 28. august til søndag 6. september.
  • Det er første år med det tre-årige tema "In It Together".
  • Vinderne af arkitekturkonkurrencen ’Gearet til Storby’ og præmien på 75.000 kroner er Victor Hauerslev Munch og Jacob Billesbølle med deres projekt ’Saanitizing Territories’.
  • Fem andre projekter blev præmieret med 5000 kroner hver:
  • ...zero zero party over, oops, af Tobias Sandberg
  • Matador: Aarhus af Emilie Zinck Munksgaard og Katrine Legêne
  • Konrad af Victor Ohn-Breumlund og Josefine Østergaard Kallehave
  • A Magic Lantern af Gianluca Rota og Gabriele Rognoni
  • The Industrial Agora af Katrine Kretzschmar Nielsen, Klara Lyshøj og Rosa Prichard
Annonce

En abstrakt måde

De to har mødt hinanden hos Svendborg Architechts, der trods navnet ligger på Nørrebro i København. Victor Hauerslev Munch var der i praktik, og Jacob Billesbølle arbejder der stadig.

De har været i Aarhus de seneste dage, også i Sydhavnen.

- Det er gået op for os, hvor mange forskellige mennesker, som kommer der i et mangfoldigt miljø, siger de efter blandt andet besøg på Værestedet for udsatte borgere og på Restaurant Kohalen. Det bliver et spændende område at transformere. Vi har set på, hvad folk har til fælles, uanset skel, alder, kultur, køn, generationer, og vi har grebet pandemien som emne med fokus på bevidstheden om sundhed. Vi skal finde en ny hverdag med håndsprit. Det vil formentlig vare længe, og der kommer uden tvivl impulser, så vi står bedre rustet over for en eventuel ny pandemi, siger de.

Deres projekt er en abstrakt måde at lægge et infektionshygiejnisk filter på Aarhus på, så den er gearet til at være en sund by, mener de.

Annonce

Poser med håndsprit

"Saanatizing Territories" er udført i sølvfarvede, galvaniserede betonarmeringsnet med klare infusionsposer fyldt med håndsprit og andre væsker. Projektet lægger op til fest og forsamling med fokus på hygiejne og afstand.

Det fordeler sig på begge sider af vejen, både den syd- og nordlige side af Sydhavnen omkring Jægergårdsgade.

På nordsiden dannes en rumlig struktur med skillevægge og lofter: en pop-up-bar, en scene, et udstillingsrum med mere.

I rummene skal være planter og møbler, så man kan tage ophold ved et bord eller en disk, sidde på bænke eller stole eller bare gå igennem. Ved Restaurant Kohalen på sydsiden er placeret et opholdsmøbel og blandt andet udeservering.

Udtrykket er det samme de to steder med sølvfarvede elementer skabt af galvaniseret stål, ophængsstrips, ståltråd og klare væsker som kontrast til de grønne elementer og brogede omgivelser.

Der er tænkt på fælleskab, bæredygtighed og byudvikling. Det enkle valg af materialer gør det måske muligt, at elementerne kan lånes fra byggepladser i nærheden, forædles og leveres tilbage.

Projektet er snarere en montageopstilling end en traditionel byggeproces. Det kan eventuelt opstilles et andet sted bagefter.

"Saanatizing Territories" er vinderprojektet. Det er udført i sølvfarvede, galvaniserede betonarmeringsnet med klare infusionsposer fyldt med håndsprit og andre væsker. Animation: Jacob Billesbølle og Victor Hauerslev Munch
"Konrad", en transformator af industri, er lavet af Victor Ohn-Breumlund og Josefine Østergaard Kallehave. Det indeholder en scene, siddetribune og en bardisk.
"Matador: Aarhus" af Emilie Zinck Munksgaard og Katrine Legêne.Her skal folk deltage i et spil om Aarhus by. Spillepladen er delt op i 20 felter, hvoraf fire er markeret med “?” og står fri til fremtiden. I et samarbejde med Sydhavnens lokalmiljø vil projektet skabe nye bud på fremtidens arkitektur, natur eller de miljøer, vi i fællesskab vil tale og bygge os frem til i festugen. Installationen danner rammer for en aktiv stillingtagen til egen by. Der kan inviteres til byvandring.
"...zero zero party over, oops" af Tobias Sandberg. En 30 meter høj lysmast, hvor århusianerne kan sprede festens budskab. Pladsen er ikke beregnet til samvær, men skal forblive tom. Kun én person ad gangen kan besøge den. På det stribede felt kan flere personer opholde sig og stille sig i kø, til det bliver deres tur, til at dele deres budskab. Lysmasten får elektricitet fra et 20 meter langt solcellepanel, som installeres.
"The Vibrant City" af Katrine Kretzschmar Nielsen, Klara Lyshøj og Rosa Prichard. Det kan være legeplads, biograf, teater eller sted til udstilling. Der er også et shelter til hjemløse.
"A Magic Lantern" af Gianluca Rota og Gabriele Rognoni. Det er en agora, som var betegnelsen for en offentlig plads i det gamle Grækenland. Her mødtes folk og talte og interagerede med hinanden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce