Annonce
Østjylland

Vindmølleforslag kom i stiv modvind

<p>Collage - arkivfoto.</p>

Opstillingen af en vindmølle ved Odder Gymnasium skal indgå i en større helhed omkring gymnasiet, lyder det fra flere politikere.

Et forslag om, at byrådet skulle behandle en ansøgning fra Odder Gymnasium om at opføre en 24,5 m høj mølle på gymnasiets grund, blev blæst af banen på mandagens byrådsmøde. Miljø- og Teknikudvalget (MTU) havde allerede afvist forslaget.

Annonce

Blot fire af de 18 fremmødte byrådsmedlemmer stemte for, heriblandt forslagets fader, Radikales Kresten Bjerre. Han fik kun opbakning fra SF og Enhedslisten.

Argumentet fra Kresten Bjerre var, at når byrådet kunne godkende opstillingen af flere langt større vindmøller ved Torrild, møller der vil medføre gener for naboer, så ville byrådet også give dispensation til en forholdsvis lille mølle, der ifølge Kresten Bjerre »ikke generer nogen«.

Den vindmølle, Odder Gymnasium gerne vil stille op, er højere end det tilladte ifølge lokalplanen for området. Der er da også kommet flere indsigelser fra naboerne.

Men ifølge flere byrådsmedlemmer er højden ikke det eneste problem. Formanden for Miljø- og Teknikudvalget Elvin Hansen (S) kunne således fortælle, at det er aftalt med Odder Gymnasium, at der holdes et offentligt møde, hvor der både snakkes vindmøller, campus, p-pladser og hvad der ellers er planlagt ved gymnasiet.

»Jeg kan ikke støtte forslaget om at behandle ansøgningen i byrådet, fordi vindmøllen skal ses i sammenhæng med resten af det, der skal ske,« lød det fra Hans Hammann (V).

Ditte Marie Thejsen (EL) mente, at beslutningen om vindmøllen ved Odder Gymnasium var præget af sagen om vindmøllerne i Torrild, og Marianne Hundebøll (SF) talte om »mølleforskrækkelse« og undrede sig.

De kommentarer fik MTU-medlem John Rosenhøj (DF) op af stolen.

»I underkender vores evne til at skille tingene ad, og I blander æbler og pærer. Vi har forholdt os til sagen og lyttet til folk,« sagde han og blev sekunderet af MTU-næstformand Jakob Taul (K).

»Der er tale om to forskellige ting. Jeg synes, projektet ved gymnasiet er spændende, men det er invasivt at placere en mølle netop der. Men jeg vil gerne drøfte en alternativ placering,« sagde Jakob Taul.

Sanne Rubinke (SF) konstaterede derefter, at der både er en økonomisk og en miljømæssig gevinst ved at sætte møllen op ved gymnasiet.

»Jeg forstår ikke, at Socialdemokraterne og Venstre mener, at møllen vil genere naboerne. Jeg vil gerne høre jer sige det,« lød det fra Sanne Rubinke.

Forslagsstilleren Kresten Bjerre undrede sig igen over, at man kunne sige ja til flere store og for naboerne problematiske vindmøller ved Torrild, men nej til en mølle ved gymnasiet.

»Vil man virkelig hellere brænde fossile brændstoffer af,« spurgte han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce