Annonce
Aarhus

Vindmøllegigants 400 brugte stole blev til kunstværker

En rund bænk, dannet af en stabel kasserede stoleskaller, er et let og anderledes møbel. Under bunden aner man stadig resterne af de originale farve. Foto: Flemming Krogh

Den århusianske virksomhed 3R Kontor giver brugte kontormøbler nyt liv. Nu har de også skabt en ny konkurrence for designere, Design For Upcycling.

Annonce

AARHUS: 400 slidte og delvist defekte konferencestole hos Vestas stod foran en udskiftning. Den hurtigste og nemmeste løsning havde formentlig været at kassere stolene og bestille nogle nye, men firmaet 3R Kontor fik vindmøllegiganten på andre tanker.

- Noget af det mest miljøbelastende er at producere ting i stål. Ved at genbruge de 400 stålstel, som var intakte, og montere nye skaller, kunne vi lave en bæredygtig løsning for Vestas. Desuden var vores løsning væsentlig billigere, end det ville have været, hvis de skulle have investeret i helt nye konferencestole, forklarer en stolt direktør i 3R Kontor, Steffen Høgh.

Firmaet, som har eksisteret i tre år i Højbjerg, er eksperter i at genanvende brugte kontormøbler. På den måde kan firmaer spare penge og samtidig få god samvittighed ved at undgå et voldsomt stort CO2-aftryk.

De 400 skaller i formbøjet krydsfiner, der havde siddet på de genbrugte stel i Vestas, skulle egentlig have været kasseret. Men så fik Steffen Høgh og hans folk en god idé: De ville lave en konkurrence for unge design-talenter. Med udgangspunkt i de kasserede stoleskaller skulle 35 designstuderende give deres bud på originale og unikke møbler.

For nyligt blev vinderen kåret på møbelmessen Trends & Traditions i København, og bagefter blev de 11 modeller, som de kreative studerende havde fremstillet i hold, fragtet til Aarhus.

De 11 meget forskellige projekter har stået som en mini-udstilling, som kunderne i butikken i Højbjerg har kunnet opleve i disse dage. Især vinderprojektet, en slags bænk der kan vrides i flere former og har hele 16 ben, tiltrækker sig opmærksomhed ved at minde om et tusindben. Netop 'Tusindbenet' er valgt til at skulle udstilles i Vestas.

- Nu kommer møblet på en måde tilbage til stedet, hvor det kom fra. Man kan ikke umiddelbart genkende møblet, men det er altså lavet af de kasserede skaller fra de gamle kantinestole. Det synes vi er en sjov historie, som jeg tror, de kan have fornøjelse af hos Vestas, siger Steffen Høgh.

På den måde er en cirkel sluttet. Og stolen, som er et kunstværk i sig selv bidrager, ligesom de 400 nyistandsatte stole til fortællingen om en 'cirkulær, økonomisk istandsættelse', som man formulerer det hos 3R Kontor.

Hos 3F Kontormøbler arbejder man ud fra en vision om at skabe en bæredygtig møbelbranche.
- Vi vil gerne have nye designere til at tænke miljøbevidst. Når de designer nye møbler, skal de tidligt i processen overveje hvordan deres møbler kan genbruges eller kasseres på en miljøvenlig måde. Hvis de undgår bøsninger med skruer, er det nemmere at håndtere i genbrugsprocessen, forklarer direktør Steffen Høgh. Foto: Flemming Krogh
Steffen Høghs datter, Nanna Høgh på ni år, var begejstret for de opfindsomme møbler, da hun var på besøg i butikken. Charlotte Mørch Backs har været med til at udtænke konkurrencen sammen med Steffen Høgh. Foto: Flemming Krogh
Den smukke skammel, kaldet Mirá, vandt publikumsprisen. 'Skamlen står som en spejling af sig selv; den ene side reflekteret i den anden. Netop derfor er møblet nangivet Mir , det japanske ord for spejl', som det lyder i beskrivelsen af skamlen, som tager udgangspunkt i to hele finérskaller. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Serbisk kantspiller skifter til AGF

Aarhus For abonnenter

Utilfredsheden på Katrinebjergskolen er stor: Manglende inddragelse, dårligt arbejdsmiljø og lærerflugt

Annonce