Annonce
Debat

Vindmøller, solceller og elbiler til Aarhus: Vi skal gøre, hvad vi kan for at redde kloden

"Der kører i disse dage en rasende debat på Aarhus Ø, om vi skal have vindmøller yderst på Aarhus Havn. Modstanderne argumenterer for, at vindmøller støjer og skaber reflekser. Dem, der er for vindmøllerne, kæmper for klodens overlevelse. Vind og sol er i dag den billigeste energiform at etablere, og des tættere, den bliver genereret ved forbrugerne, des mere rentabel er den", skriver Mogens Hald. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Vind har i mange tusind år været en af menneskets vigtigste energikilder og, indtil man opfandt dampmaskinen og dieselmotoren, den eneste løsning for at krydse verdenshavene.

Vind og sol må stå øverst på listen over energiformer til en grøn omstilling.

Der kører i disse dage en rasende debat på Aarhus Ø, om vi skal have vindmøller yderst på Aarhus Havn. Modstanderne argumenterer for, at vindmøller støjer og skaber reflekser. Dem, der er for vindmøllerne, kæmper for klodens overlevelse.

Annonce

Vind og sol er i dag den billigeste energiform at etablere, og des tættere, den bliver genereret ved forbrugerne, des mere rentabel er den.

Vindmølleprojektet på den yderste mole ved Aarhus Havn er et nøgleprojekt for omstilling til grøn energi, og selvom det globalt er en meget lille del af målet for at redde kloden, så har det en kæmpe betydning for os som århusianere i forståelsen for, hvad det er, det drejer sig om. Og i øvrigt passer det ikke, at vindmøller støjer. Moderne vindmøller med 10 o/min kan næppe høres få hundrede meter fra møllen. Og det er ikke støj, det lyder, som når vinden blæser i palmerne på stranden.

Solceller bør installeres overalt i byen på tage og facader, hvor solens stråler kan nå frem, og hvor det ikke skæmmer, især ældre smukke bygninger.


Aarhus Kommune bør gå i brechen for at fremme al transport på nul-fossile brændstoffer og samtidig gøre det umuligt at færdes i byen på fossile brændstoffer.


Der bør etableres underjordiske energilagre til opsamling af overskudsvarme, og alle kældre skal udnyttes mest muligt til elektriske lagre.

Det er med stor glæde, at vi nu ser en fin fremgang for el-bilisme. Salget er steget med over 300 procent i år, og det er jo vejen frem. Men desværre mærker vi, som har været el-bilister i nogen tid, at trængslen ved ladestanderne i byen er blevet mærkbart forøget. Vi er mange el-bilister i den indre by, som ikke kan oplade ved vores bolig og derfor er afhængige af destinationsladere (3,6 KW) til opladning over natten og hurtigladere (50 KW) ved indkøbscentre, sportshaller, museer (Moesgaard, Aros, Den Gamle By, universitetet, etc.) i dagtimerne.

Eksempelvis på Aarhus Ø, Aarhus' "Manhatten", med mere end 10.000 beboere og arbejdere findes ikke én ladestander, som kan bruges offentligt. I den indre by er der destinationsladere, men for at lade her skal man betale parkeringsafgift. Det fremmer ikke forståelsen for den form for bilisme. Bilister, som tanker diesel og benzin, betaler ikke et gebyr for at tanke op, det bør el-bilister heller ikke skulle gøre.

Aarhus Kommune bør gå i brechen for at fremme al transport på nul-fossile brændstoffer og samtidig gøre det umuligt at færdes i byen på fossile brændstoffer.

Annonce
AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Sport

Lørdagens OL-program: I nat kan Sara Slott løbe sit sidste professionelle løb

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Meningsmager og mor til autist: Autist er noget, man er

AGF

Europa-exit får konsekvenser i AGF: Her er fem bud på hvilke

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aarhus

Overvældende modtagelse: Nyt surdejsbageri blæst bagover på Frederiksbjerg

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Alarm 112

El-løbehjul i sammenstød med lastbil: Kvinde hentet i ambulance

Annonce