Annonce
Debat

Vindmøller, solceller og elbiler til Aarhus: Vi skal gøre, hvad vi kan for at redde kloden

"Der kører i disse dage en rasende debat på Aarhus Ø, om vi skal have vindmøller yderst på Aarhus Havn. Modstanderne argumenterer for, at vindmøller støjer og skaber reflekser. Dem, der er for vindmøllerne, kæmper for klodens overlevelse. Vind og sol er i dag den billigeste energiform at etablere, og des tættere, den bliver genereret ved forbrugerne, des mere rentabel er den", skriver Mogens Hald. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Vind har i mange tusind år været en af menneskets vigtigste energikilder og, indtil man opfandt dampmaskinen og dieselmotoren, den eneste løsning for at krydse verdenshavene.

Vind og sol må stå øverst på listen over energiformer til en grøn omstilling.

Der kører i disse dage en rasende debat på Aarhus Ø, om vi skal have vindmøller yderst på Aarhus Havn. Modstanderne argumenterer for, at vindmøller støjer og skaber reflekser. Dem, der er for vindmøllerne, kæmper for klodens overlevelse.

Annonce

Vind og sol er i dag den billigeste energiform at etablere, og des tættere, den bliver genereret ved forbrugerne, des mere rentabel er den.

Vindmølleprojektet på den yderste mole ved Aarhus Havn er et nøgleprojekt for omstilling til grøn energi, og selvom det globalt er en meget lille del af målet for at redde kloden, så har det en kæmpe betydning for os som århusianere i forståelsen for, hvad det er, det drejer sig om. Og i øvrigt passer det ikke, at vindmøller støjer. Moderne vindmøller med 10 o/min kan næppe høres få hundrede meter fra møllen. Og det er ikke støj, det lyder, som når vinden blæser i palmerne på stranden.

Solceller bør installeres overalt i byen på tage og facader, hvor solens stråler kan nå frem, og hvor det ikke skæmmer, især ældre smukke bygninger.


Aarhus Kommune bør gå i brechen for at fremme al transport på nul-fossile brændstoffer og samtidig gøre det umuligt at færdes i byen på fossile brændstoffer.


Der bør etableres underjordiske energilagre til opsamling af overskudsvarme, og alle kældre skal udnyttes mest muligt til elektriske lagre.

Det er med stor glæde, at vi nu ser en fin fremgang for el-bilisme. Salget er steget med over 300 procent i år, og det er jo vejen frem. Men desværre mærker vi, som har været el-bilister i nogen tid, at trængslen ved ladestanderne i byen er blevet mærkbart forøget. Vi er mange el-bilister i den indre by, som ikke kan oplade ved vores bolig og derfor er afhængige af destinationsladere (3,6 KW) til opladning over natten og hurtigladere (50 KW) ved indkøbscentre, sportshaller, museer (Moesgaard, Aros, Den Gamle By, universitetet, etc.) i dagtimerne.

Eksempelvis på Aarhus Ø, Aarhus' "Manhatten", med mere end 10.000 beboere og arbejdere findes ikke én ladestander, som kan bruges offentligt. I den indre by er der destinationsladere, men for at lade her skal man betale parkeringsafgift. Det fremmer ikke forståelsen for den form for bilisme. Bilister, som tanker diesel og benzin, betaler ikke et gebyr for at tanke op, det bør el-bilister heller ikke skulle gøre.

Aarhus Kommune bør gå i brechen for at fremme al transport på nul-fossile brændstoffer og samtidig gøre det umuligt at færdes i byen på fossile brændstoffer.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Signe fik en hjernerystelse, der ikke ville slippe hende: Det var en ørkenvandring uden hjælp at hente

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce