Annonce
Debat

Vindmøller ved Aarhus Ø: Hellere vind fra bugten end vand i kælderen

"Nogle af argumenterne i høringssvarene fra dem, som er imod vindmøller, var, at deres lejligheder vil tabe værdi, hvis der bliver opstillet vindmøller på havnen. Man kunne tilføje: Og når der blive oversvømmelse i parkeringskælderen, så falder værdien af deres lejligheder også. Mit argument er, at vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt, for at formindske katastrofevirkningerne fra den globale klimaforandring", skriver Mogens Hald. Visualisering: Planene af de to vindmøller på Aarhus Havn set fra kajen foran Isbjerget på Aarhus Ø

DEBAT: Stærke kræfter i Aarhus Byråd med rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek, (V), og Steen Stavnsbo, (C), har foreslået at droppe vindmøller på Aarhus Havn. Begrundelsen herfor er hensynet til naboer på Aarhus Ø, og at projektet er lille og ikke har den store betydning for det samlede billede af omstilling til grøn energi.

Man kunne jo anlægge det synspunkt, at mange bække små, giver en stor å.

Bünyamin Simsek forstår åbenbart ikke, at jorden bogstaveligt talt nærmest brænder væk under fødderne på mange mennesker, mens andre er ved at drukne i vand.

Annonce

Her på Aarhus Ø, hvor jeg bor, har vi i forbindelse med ekstrem højvande haft vand i flere kældre. Grundfoskollegiet og Z-huset har været oversvømmet.


På Aarhus Ø, når det blæser, er der vindstøj mellem bygningerne. Det skyldes den hastighedsforøgelse, som bygningerne skaber, den såkaldte tragteffekt. Det støjer noget mere end vindmøller, som i øvrigt skal stå 1250 meter væk fra Aarhus Ø.


I løbet af en forholdsvis kort årrække kan vi forvente at der, når det er ekstremt højvandet, igen vil komme saltvand i parkeringskælderen under husene på Aarhus Ø.

Nogle af argumenterne i høringssvarene fra dem, som er imod vindmøller, var, at deres lejligheder vil tabe værdi, hvis der bliver opstillet vindmøller på havnen. Man kunne tilføje: Og når der blive oversvømmelse i parkeringskælderen, så falder værdien af deres lejligheder også.

Mit argument er, at vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt, for at formindske katastrofevirkningerne fra den globale klimaforandring.

Moderne vindmøller støjer ikke, den mekaniske støj fra en vindmølle kan næppe høres fra jordhøjde qua det faktum, at de fleste nye møllehuse befinder sig over 100 meter oppe på et tårn. Der er vindsus fra vingerne, men det er yderst begrænset. Vindmøllevinger er udformet, så de støjer mindst muligt. Støj er lig med tabt energi, det vil man gerne minimere.

Der er mennesker, der er naboer til motorveje, jernbaner, kraftværker og industri, som i langt højere grad er generet af støj og luftforurening end det, vindmøller kan genere naboer.

På Aarhus Ø, når det blæser, er der vindstøj mellem bygningerne. Det skyldes den hastighedsforøgelse, som bygningerne skaber, den såkaldte tragteffekt. Det støjer noget mere end vindmøller, som i øvrigt skal stå 1250 meter væk fra Aarhus Ø.

På havnen i Hirtshals er der netop opført fire Vestas V136 på hver 4,2 MW. De er opstillet uden statstilskud, og drives dermed rent kommercielt. Det er et mønstereksempel på en placering, som på ingen måde generer nogen. El genereret fra naturens resurser er en af løsningerne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce