Annonce
Debat

Vindmøller ved Aarhus Ø: Hellere vind fra bugten end vand i kælderen

"Nogle af argumenterne i høringssvarene fra dem, som er imod vindmøller, var, at deres lejligheder vil tabe værdi, hvis der bliver opstillet vindmøller på havnen. Man kunne tilføje: Og når der blive oversvømmelse i parkeringskælderen, så falder værdien af deres lejligheder også. Mit argument er, at vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt, for at formindske katastrofevirkningerne fra den globale klimaforandring", skriver Mogens Hald. Visualisering: Planene af de to vindmøller på Aarhus Havn set fra kajen foran Isbjerget på Aarhus Ø

DEBAT: Stærke kræfter i Aarhus Byråd med rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek, (V), og Steen Stavnsbo, (C), har foreslået at droppe vindmøller på Aarhus Havn. Begrundelsen herfor er hensynet til naboer på Aarhus Ø, og at projektet er lille og ikke har den store betydning for det samlede billede af omstilling til grøn energi.

Man kunne jo anlægge det synspunkt, at mange bække små, giver en stor å.

Bünyamin Simsek forstår åbenbart ikke, at jorden bogstaveligt talt nærmest brænder væk under fødderne på mange mennesker, mens andre er ved at drukne i vand.

Annonce

Her på Aarhus Ø, hvor jeg bor, har vi i forbindelse med ekstrem højvande haft vand i flere kældre. Grundfoskollegiet og Z-huset har været oversvømmet.


På Aarhus Ø, når det blæser, er der vindstøj mellem bygningerne. Det skyldes den hastighedsforøgelse, som bygningerne skaber, den såkaldte tragteffekt. Det støjer noget mere end vindmøller, som i øvrigt skal stå 1250 meter væk fra Aarhus Ø.


I løbet af en forholdsvis kort årrække kan vi forvente at der, når det er ekstremt højvandet, igen vil komme saltvand i parkeringskælderen under husene på Aarhus Ø.

Nogle af argumenterne i høringssvarene fra dem, som er imod vindmøller, var, at deres lejligheder vil tabe værdi, hvis der bliver opstillet vindmøller på havnen. Man kunne tilføje: Og når der blive oversvømmelse i parkeringskælderen, så falder værdien af deres lejligheder også.

Mit argument er, at vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt, for at formindske katastrofevirkningerne fra den globale klimaforandring.

Moderne vindmøller støjer ikke, den mekaniske støj fra en vindmølle kan næppe høres fra jordhøjde qua det faktum, at de fleste nye møllehuse befinder sig over 100 meter oppe på et tårn. Der er vindsus fra vingerne, men det er yderst begrænset. Vindmøllevinger er udformet, så de støjer mindst muligt. Støj er lig med tabt energi, det vil man gerne minimere.

Der er mennesker, der er naboer til motorveje, jernbaner, kraftværker og industri, som i langt højere grad er generet af støj og luftforurening end det, vindmøller kan genere naboer.

På Aarhus Ø, når det blæser, er der vindstøj mellem bygningerne. Det skyldes den hastighedsforøgelse, som bygningerne skaber, den såkaldte tragteffekt. Det støjer noget mere end vindmøller, som i øvrigt skal stå 1250 meter væk fra Aarhus Ø.

På havnen i Hirtshals er der netop opført fire Vestas V136 på hver 4,2 MW. De er opstillet uden statstilskud, og drives dermed rent kommercielt. Det er et mønstereksempel på en placering, som på ingen måde generer nogen. El genereret fra naturens resurser er en af løsningerne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et konservativt blik på sundhedsområdet: Vi må forlange læger nok og behandling til tiden

Alarm 112

Stadig problemer på motorvejen: Lastbilbrand kan påvirke trafikken i flere timer

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

Annonce