Annonce
Debat

Vindmøllers mangler: Vi er tættere på fortabelsen uden stabil energi

"Vindmøller laver som bekendt kun el, når det blæser – og blæsten må i øvrigt ikke være for kraftig, for så krøjer møllerne ud af elproduktionen, og da vi i kraft af vor øgede brug af elektronik, også i elbiler, bliver stadig mere afhængige af el, nytter det ikke, hvis der da ikke er anden el til rådighed", skriver Uffe Lindum. Arkivfoto: Axel Schütt
Annonce

DEBAT: Det er en vel nok en histo- og retorik, Mogens Hald i Aarhus Ø møder op med i sit indlæg i Århus Stiftstidende 3. januar om vindmøller på Aarhus Havn. Desværre er den også værdiløs i sammenhængen, for han "glemmer", at for hver vindmølle, vi gør elforsyningen afhængig af, skal der være et tilsvarende backup i form af konventionelt fremstillet el.

Vindmøller laver som bekendt kun el, når det blæser – og blæsten må i øvrigt ikke være for kraftig, for så krøjer møllerne ud af elproduktionen, og da vi i kraft af vor øgede brug af elektronik, også i elbiler, bliver stadig mere afhængige af el, nytter det ikke, hvis der da ikke er anden el til rådighed.


Det lyder patetisk, men da der skal stabil energiforsyning til at fremme større og mere virkningsfulde verdensforbedringer, er vi nok tættere på samme fortabelse, hvis vi ikke satser på den til forbedringerne nødvendige, stabile energi.


I øvrigt produceres vind-el ofte på tidspunkter, da det danske forbrug er lavt, f.eks. om natten, og strømmen ender da på elbørsen, hvor den som regel sælges til langt under produktionsprisen – som direkte parallel til Carl Viggo Meinckes satire fra 1930'erne i visen "Ih, hvor er det kommunalt" over kriterierne for offentligt købmandskab: ”Jensens handel fik af alle folk det vidnesbyrd: Det var her, de fattige gik hen og købte dyrt".

Jeg fornemmer på Mogens Hald, at han mener, at vi er døden og fortabelsen nær, hvis vi ikke satser på vindmøller. Det lyder patetisk, men da der skal stabil energiforsyning til at fremme større og mere virkningsfulde verdensforbedringer, er vi nok tættere på samme fortabelse, hvis vi ikke satser på den til forbedringerne nødvendige, stabile energi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce