Annonce
Kultur

Vinhistorie: Vi siger skål, men drikker af glas

P. S. Krøyers berømte maleri "Hip hip hurra! Kunstnerfest på Skagen" præger forsiden af bogen om den danske vinhistorie. Pr-foto

Bøger: Vi siger skål, når vi løfter vinglasset og hilser på hinanden. Men hvorfor siger vi ikke glas, for det er jo sådan et, vi drikker af?

Svaret har Aarhus-forskeren Annette Hoff, og det kan læses i en bog, som hun netop har udgivet. "Den Danske Vinhistorie", hedder den, og det er Annette Hoffs fjerde om nydelsesmidler. De foregående handlede om kaffen, teen og chokoladen.

- Forklaringen på hilsenen er, at skålhilsenen stammer fra en tid, hvor vinen blev drukket af små skåle, forklarer Annette Hoff, der bor med sin mand i Stensballe ved Horsens.

Overraskende var det ikke vikingerne, der indførte skålhilsenen, som mange har troet. Ingen kilder kan bekræfte skålhilsenen i vikingetiden, og i originalkilderne til sagaerne og andre af den tidlige middelalders fortællinger om drikkekultur findes udtrykket heller ikke. Her står, at man "drak Minne". Kun de nudanske oversættelser har brugt ordet skål, forklarer Annette Hoff.

Annonce

Den danske Vinhistorie

Om forfatteren: Annette Hoff, historiker, dr.phil., er seniorforsker i Den Gamle By, som hun har været tilknyttet siden 2013. Annette Hoff har arbejdet i museumsverdenen siden 1982 og har udgivet en række kulturhistoriske bøger.I 2016 modtog hun Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholtprisen, for banebrydende forskningsarbejde om nydelsesmidlernes danmarkshistorie. I foråret 2018 blev hun optaget i Det Danske Gastronomiske Akademi.

Om bogen og bogserien: Den Danske Vinhistorie er på 416 sider, indbundet i fast bind, og rigt illustreret med 450 billeder.

Den er den seneste bog i serien Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie, der ud over vinbogen tæller: Den Danske Chokoladehistorie, Den Danske Tehistorie og Den Danske Kaffehistorie.

Bøgerne er udgivet i samarbejde med Den Gamle By og Forlaget Wormianum/Tidsskriftet Skalk.

Den Danske Vinhistorie udkommer 5. november og kan købes på nettet og hos alle boghandlere.

Anette Hoff i Den Gamle By i Aarhus - den er medudgiver af den omfattende bog om vinen i Danmark. Foto: Michael Svenningsen

Fra 1555

Annette Hoff har fundet ud af, hvornår udtrykket skål er dokumenteret første gang - det er 5. september 1555.

- Det skete på Bornholm i forbindelse med en retssag. Forklaringen er, at man stadig et stykke op i 1500-årene drak vin af skåle, indtil drikkeglas og andre drikkebægre blev udbredt efter 1550. Men da glasset kom, havde skålhilsenen allerede slået rod i vores sprog, forklarer hun.

Den aarhusianske forsker har gravet meget ny viden ud af arkivpakkerne, og det undrer hende meget, at folk på landet stort set aldrig gik i gang med at drikke vin ligesom på herregårdene, ved hoffet i København og i byernes velhavende købmandsfamilier. Her havde man drukket vin siden 1200-årene.

Udlandsrejserne

- Fæstebønderne var fattige, men de smagte dog altervinen hver søndag. Man skulle tro, at de fik lyst til at købe vin, da de fik råd til en lille smule luksus. Men de valgte kaffe som deres luksus-nydelsesmiddel lige før 1800. Nå ja, mændene drak naturligvis brændevin, den kunne de jo selv lave, selv om det ikke altid var helt lovligt, siger Annette Hoff.

Da langt flest danskere - næsten 80 procent - boede på landet, kom de og deres efterkommere først for alvor i gang med vindrikningen efter 1960.

- Det var der, hvor Simon Spies og tjæreborgpræsten fik dem lokket på charterrejser til Spanien og Mallorca - til grisefester og billig rødvin, siger forfatteren.

Og efter 1972, da vi stemte ja til EF, blev vinen billigere, og så tog det fart med at drikke den.

Kongehusets vin

I bogen løftes sløret også for ny viden om den berømte Rosenborgvin, som dronningen serverer til de årlige nytårstafler.

Annette Hoff fortæller:

- Vi hører om den oldgamle vin fra 1598 hvert eneste nytår. Men jeg havde lagt mærke til, at der ikke var en helt nagelfast forklaring på, hvorfor vinfadet under Rosenborg var fra netop året 1598. Så det svar måtte jeg gå på jagt efter. Jeg blev simpelthen så glad, den dag jeg sad med Christian 4.s vinkælderregnskaber på Rigsarkivet og fandt svaret.

Men det røber jeg ikke. Det må folk læse i bogen. En krimiforfatter røber jo heller ikke plottet på forhånd, siger Annette Hoff.

I alle afkroge

I bogen går forfatteren i dybden med danskernes vin- og drikkekultur fra middelalderen til i dag. Hun kommer hele landet rundt med start i Ribe i 1269 og ud i alle afkroge af vinens historie.

Nutidens vinkultur sættes ind i et større kulturhistorisk perspektiv, og bogen kommer også omkring vinsmagningskurser, vinrejser og vin-apps til mobiltelefonen.

Den slutter med et kig ud i fremtiden ved et besøg hos den første generation af danske vinbønder.

Punktum

Bogen er 62-årige Annette Hoffs sidste om nydelsesmidler i Danmark.

- Det er et kæmpe arbejde, og jeg har brugt mere end to år på bogen om vinen. Nu sætter jeg punktum. Men hvis andre har lyst til at fortsætte serien, skal de være velkomne, siger Annette Hoff.

Man kunne skrive om tobak eller brændevin. Interessen for at blive klogere på nydelsesmidlerne er der. Annette Hoff er en efterspurgt foredragsholder og har begrænset det til et foredrag om ugen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce