Annonce
Aarhus

Vinskolen - Vi går i kælderen: Hippiestaten, der kastede sig over vindyrkning

Ved Van Duzer Coridor får de kolde vinde fra Stillehavet lov til at strømme ind til Willamette Valley. Foto: Carolyn Wells Kramer
Herhjemme er vin fra staten Oregon stadig et forholdsvis ubeskrevet blad. Faktisk har Søren Salin, der ifølge eget udsagn er den største importør af vine fra den del af USA, i mange år nærmest haft importen helt for sig selv, men det har ændret sig de seneste par år. Vine fra Oregon og især pinot noir er blevet et populært alternativ til Bourgogne.

Som vinproducerende stat er Oregon ret ung. Her har været dyrket vin siden sidste halvdel af 1800-tallet, men den moderne vinproduktion tog først for alvor fart i slutningen af 1960’erne efter Richard Sommer, som regnes for at være foregangsmanden, etablerede Hillcrest Winery i 1961 og plantede de første druer i Umpqua Valley.

Siden er antallet af vinproducenter mangedobbelt. I 2020, et år med covid-19 og store skovbrænde, steg vindyrkningsarealet i staten ifølge Oregon Wine Boards årsrapport med 5,7 procent fra 37.399 til 39.531 acres, hvilket svarer til omkring 16.000 hektar. Set i forhold til den samlede vinproduktion i USA er Oregon dog stadig en lille spiller.

- I begyndelsen af 1970’erne var der det, man kalder de 10 stiftende familier. I dag er der omkring 900 vinerier. Så man kan roligt sige, at der er sket en del i løbet af de seneste 50 år. Men ser man på, hvor meget vin der produceres i hele USA, står Oregon kun for cirka én procent og kæmper med staten New York om at være landets tredjestørste vinstat efter Washington og Californien, siger Søren Salin, som er Danmarks største importør af vine fra Oregon og har besøgt staten mange gange.

Annonce

Kæmpe flodbølge

Skal vi have Oregon placeret på USA-kortet, ligger den på vestkysten ud mod Stillehavet klemt inde mellem netop Washington mod nord og Californien mod syd. Staten er cirka seks gange så stor som Danmark og har omkring 4,5 millioner indbyggere.

Langt den største del af vinproduktionen i Oregon ligger i området Willamette Valley, og det er der en god grund til, forklarer Søren Salin:

- I Oregon er der to bjergkæder, der gør området interessant i forhold til vindyrkning. Coastal Range ligger ud til kysten. På kystsiden af bjerget falder cirka to meter regn om året, og her er ret koldt grundet de kolde vinde, der kommer ind fra Stillehavet. Mod øst ligger Cascade Mountains, og på den anden side af dem er der ikke andet end åbne sletter og ørken.

- Men mellem de to bjergkæder ligger Willamette Valley. Her er temperaturen lidt højere end ude ved kysten. Her er hverken for koldt eller varmt, og Coastal Range beskytter også mod for meget nedbør. Her falder omkring én meter pr. år, og det meste falder om efteråret og vinteren. Det giver ret gode betingelser for at dyrke vin, slår han fast.

Willamette Valley strækker sig fra hovedbyen Portland og cirka 240 kilometer ned syd for byen Eugen. Floden Willamette løber også ned gennem hele dalen, og den frugtbare jord blev skabt af en kæmpe flodbølge af smeltet is efter den seneste istid.

- Under den sidste istid var Nordamerika dækket af en stor gletsjer. På et tidspunkt begyndte gletsjeren at smelte midtpå, hvilket gav en enorm smeltesø. Da de ydre vægge af is kollapsede, skabte det en stor flodbølge, som skyllede stort set al jorden fra Montana og Washington State væk, og da vandet ramte bjergkæderne i Oregon, aflejredes jorden i Willamette Valley, forklarer Søren Salin.

- Faktisk er jorden i dalen for frugtbar til at dyrke vin. Derfor dyrker man vinplanterne op ad skråningerne, hvor jordbunden er mere næringsfattig. Det har også den fordel, at nu hvor vi oplever temperaturstigninger på grund af klimaforandringer, kan man rykke vinplanterne længere op ad skråningerne, hvor det er lidt køligere, fortæller han.

Annonce

Den kolde føntørrer

Der findes i skrivende stund 21 af de såkaldte AVA’er i Oregon. AVA er en forkortelse for American Viticultural Area og er en betegnelse for et område, der holder en højere kvalitet. Til at begynde med var Willamette Valley én AVA, men med tiden har flere underområder fået deres egen AVA-betegnelse, fordi man mener, at der er særlige jordbundsforhold eller klimatiske forhold, der gør området unikt. Som for eksempel Van Duzer Coridor, der ligger ved byen Salem.

Søren Salin er oprindeligt uddannet møbelsnedker, men begyndte at importere vine fra Oregon i 2013. Foto: Martin E. Seymour

- Van Duzer Coridor er et sted, hvor der er hul i bjergkæden Coastal Range, og hvor den kolde vind fra Stillehavet strømmer ind til dalen som fra en blæsebælg. Man kan sidde en sommeraften med 22 grader, men når vinden kommer ind, er det som at lukke en dør op til et køleskab. Temperaturen falder i løbet af ingen tid til 12-15 grader, siger Søren Salin og fortsætter:

- Det bevirker, at druerne i det område modner meget langsomt, og det giver en dybere intensitet i vinene, synes jeg. Når de er færdig med at høste en times kørsel væk enten nord- eller sydpå, er de ikke begyndt i Van Duzer Coridor.

Dundee Hills er et andet område, som er blevet selvstændig AVA. Det ligger omkring 50 kilometer sydvest for Portland og er kendt for en særlig rød, vulkansk jordbund. Her finder man også nogle af de ældste vinmarker i Oregon.

Annonce

Sandkasse for voksne

Hvis man ser bort fra jordbunden, minder Willamette Valley på mange måder om Bourgogne. Godt nok ligger dalen breddegradsmæssigt mere på linje med Bourdeaux, men klimamæssigt minder området om Bourgogne, og i dag laver man også primært vin på de samme druer som i Bourgogne: pinot noir og chardonnay.

- I begyndelsen var det især riesling, som blev plantet i Oregon, fordi man kendte den og vidste, at den kunne klare sig. Ret hurtigt gik man dog over til pinot noir og chardonnay. Man laver også meget pinot gris, og er begyndt at lave en hel del mousserende vin, men pinot noir er og bliver områdets hoveddrue. Det er også den drue, der er plantet mest af, omkring 59 procent, siger Søren Salin.

Ved en blindsmagning i Paris i 1979 ved the Gault-Millau French Wine Olympiades fik Eyrie Vineyards pinot noir en topplacering. Dermed slog Oregon-vineriet mange klassiske franske huse, som til gengæld fik øjnene op for Oregon og især Willamette Valley som vinområde.

- Ret tidligt tog vinmagerne fra Oregon til Bourgogne for at lære, hvordan man dyrkede og lavede vin på pinot noir og chardonnay. Nogle indledte uofficielle samarbejder med nogle af de helt store bourgognehuse, som lærte fra sig og kom til Amerika og vejledte, fortæller Søren Salin.

- Senere etablerede en del af de store franske huse sig i Oregon. De betragter det lidt som en sandkasse for voksne, hvor de kan få lov til at lege og eksperimentere. I USA er man ikke bundet af så mange regler, som man for eksempel er i Frankrig, siger han.

Vinstilen i Oregon er for det meste meget frugtdrevet og syrebaseret. Slet ikke så tung som de vine man kender fra Californien. Der er også forskel på, hvordan vinproducenterne i Oregon og deres konkurrenter i staten sydpå tilgår hele procesessen.

- Vinproduktionen i Oregon foregår overvejende i små familievirksomheder på en halv til en hel hektar, og mange af de her vinmagere er nogle spøjse typer. De første familier, der startede op, var hippier, og det har forplantet sig i hele ånden. Hvor man i Californien nok er mere forretnings- og konkurrenceorienteret, ser man mere hinanden som kolleger i Oregon og har ingen problemer med at dele viden og erfaringer, siger Søren Salin.

Podcasten kan også findes på Itunes.

Find tidligere vinskolen-artikler her eller hør tidligere afsnit af podcasten her.Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Nordmand erstatter nordmand i Aarhus United: Forstærker med forsvarende dansk mester

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce