Annonce
Aarhus

Vinterherberg åbner før tid: Masser af brugere - men der mangler frivillige

Herberget åbner før tid. Foto: Axel Schütt
Vinterherberget i Mindegade er blevet bedt om at åbne før tid, og det gør de.

AARHUS: Vi er for alvor kommet ind i den kolde tid, og flere gange har temperaturerne om natten sneget sig under frysepunktet.

Det mærker især byens hjemløse, og derfor åbner vinterherberget i Mindegade før tid, allerede søndag aften.

- Der er desværre et rigtig stort behov for vinterherberget lige i øjeblikket, vi er derfor blevet spurgt, om vi kan fremrykke åbningen, og det har vi sagt ja til, der er leder af vinterherberget, som Kirkens Korshær, Blå Kors, Røde Kors, Aarhus Domprovsti og Aarhus Kommune er gået sammen om at drive for tredje år i træk.

Det var egentlig planen, at herberget først skulle åbne senere i november, men behovet er altså opstået lidt før tid.

- Det er altafgørende for de hjemløses sundhed og mentale overskud, at de undgår at være ude i kulden og regnen en hel nat. Det allerbedste er jo, hvis de hjemløse kan komme ud af deres hjemløshed, og i den forbindelse har det stor betydning for deres overskud til at tænke langsigtet, at de får et godt måltid mad og kan sove tørt, trygt og varmt om natten, siger Søren Christensen.

Annonce

Mangler frivillige

Der er med andre ord brugere nok til herberget.

Anderledes kniber det med at skaffe frivillige til at hjælpe til med stort og småt, især om natten. Herberget skal bruge to nattevagter hver nat, en sovende og en vågen. Og den opgave er der nogle, der har taget til sig, men der mangler altså stadig frivillige af alle slags, fortæller Søren Christensen.

- Det er meget forskellige mennesker, der melder sig som frivillige. Nogle er studerende, som alligevel skulle sidde og læse hele natten, andre er husmødre, vi har også haft en pensioneret præst, og sidste år var der et ægtepar, som tog rigtig mange nattevagter, siger han.

Herberget består af 22 sengepladser og har åbent hver aften fra klokken 20.30 til næste morgen klokken 8.30. Udover sovepladsen bydes der også på aftensmad og morgenbrød. Søndag aften bliver åbningen markeret klokken 19.30 med besøg af rådmand for sociale forhold Kristian Würtz og domprovst Poul Henning Bartholin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce