Annonce
Debat

Vintervand - og en lille en

Verner Lynge, journalist og lærer.

Det er buldermørkt på badebroen, og jeg fodfamler mig frem med de bare fødder på de isede træplanker og en hånd på tovgelænderet.

Klokken er 07 morgen, og himlen over stranden ved Ajstrup, Aarhus Syd, er tæt besat med stjerner. Ingen måne, men man kan se havnelyset ved Norsminde og det blanke vand, der spejler mørkt i mørkt.

Stor forståelse for blufærdigheden, men rart er det næppe. Synes man det er koldt at gå i vintervand uden tøj, - så prøv med. Det klæber vedblivende, ubehageligt og koldt, især når man kommer op ad vandet.

Verner Lynge, journalist og lærer

Af med badehåndklædet og så ned ad trappen i det 2-3 grader varme, lad os bare sige kolde, vand, der lukker sig tæt om kroppen.

Annonce

På YouTube har jeg set fanatikere dyrke zen a’la isvand i flere minutter, men trods 10-12 års erfaring som vinterbader, er jeg ikke nået op på mere end 20-25 sekunder, inden jeg igen har fat i trappegelænderet.

Huden prikker, og selvom luften er under frysepunktet, kan jeg ikke mærke kulden. Den klumre følelse af dynevarme er væk, og alle sanserne er tændt. Man trækker luft gennem næsen og mærker den kildrende fornemmelse, når hårene fryser.

Bill & Ben – mine to testikler – er panisk flygtet fra pungen og har søgt asyl langt oppe i lysken, hvorfra jeg antager, at de har en daglig diskussion, hvorvidt de dér bør søge permanent opholdstilladelse, for det ER da ikke en måde at behandle sine gener på!

Oppe ved badeklubbens bænk venter de uldne sokker og den forede kedeldragt. Et par af vennerne er dukket op og på vej til dyppet. Niels har medbragt den dyre, cubanske rom og John den vanlige Fernet Branca. Godmorgen gutter og på med det varme tøj.

En inciterende duft fra det fyldte snapseglas smelter de frosne næsebor, mens jeg venter på, at de meget lidt vilde vikinger skal blive færdige derude og komme til skål. Mænd der vintermorgenbader, ligner og lyder lidt som hvalrosser i brunst, og ser man kun de mørke silhuetter i morgengryet, kan man få den tanke, at netop sådan forholder det sig.

Trods tøhø vittigheder skal læseren her forstå: Der er intet – som i INTET - sexet eller bare fnisende ved vinterbadning uden tøj.

Der er i øvrigt flere nye i den markant stigende flok på vinterholdet, som tildækket og besværligt ifører sig badetøj. Stor forståelse for blufærdigheden, men rart er det næppe. Synes man det er koldt at gå i vintervand uden tøj - så prøv med. Det klæber vedblivende, ubehageligt og koldt, især når man kommer op ad vandet.

Men det må tekstil-baderne jo selv om. Et gennemgående element ved vinterbadning er en særlig grad af tolerance og glæden ved ’bare’ at gøre det, og efterfølgende sætte sig med termokaffe og en opvreden. 

Det er et af mange kære navne for den kryddersnaps, rom, whisky … som afslutter badet, varmer maven og starter dagens snak om ingenting.

Tidligere har man kunnet finde vinterbadning på psykiaterens liste over milde karakterafvigelser. Lidt på linje med at være veganer, ha’ fobi for navlefnuller, eller gå til polka på aftenskolen. Kugleskørt, men harmløst.

Verner Lynge, journalist og lærer.

Over de seneste år – og med et boost under corona – har man imidlertid set en folkebevægelse af vinterblege kroppe, iført badesko, vanter og huer (og altså ikke andet!) mødes i klubber, på broer, moler eller bare den sandede strand, som vi gør i min klub.

ForeningsDanmark har igen vist sin duelighed, og mange klubber, også vores, er stræbsomt i gang med at etablere små klubhuse med tilhørende nice-to-have sauna, hvor man kan varme op inden dyp#2.

Der er skrevet en bog; ”Hop i havet” – og der er lavet Facebook-grupper, hvor billeder af gispende kroppe danner ramme om livsvigtige debatter: ”Hvordan får man en brandmand til at svømme den anden vej?” eller ”hvordan er Jeres erfaring med rød læbestift, selvom læberne stadig er blå?”.

Mens mine buddies ved bænken på Ajstrup Strand har småskændtes om AGF’s sidste nederlag og ’du-sidder-for-helvede-ikke-på-mine-briller’? er solen på vej op bag ved Samsø. Den er guldfarvet, men gratis, og kan godt lukke munden på os et par minutter.

Hvis altså efter vi har fået en opvreden. Morgenstund med vintervand, udvortes og indvortes, være hermed anbefalet.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Debat

Vi gør det globale klima en bjørnetjeneste: De mest klimavenlige grise og køer er de danske

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce