Annonce
Aarhus

Virtuel energirådgiver nomineret til Auras grønne pris: Kunstig intelligens energioptimerer erhvervsbygninger

Ento Labs, der har specialiseret sig i virtuel energirådgivning til erhvervsbygninger baseret på kunstig intelligens, er med i opløbet om at vinde Aura Energis grønne pris og de 200.000 kroner. Her ses Kasper Nielsen, CTO (t.v.), Henrik Brink, CEO (i midten) og Bo Tranberg, COO. Foto: Ento Labs
Ento Labs, en virtuel energirådgiver, er blandt de nominerede til Aura Energis grønne pris.

AARHUS: Når vi i november kårer Byens Bedste 2020 til det store awardshow i Hermanns i Tivoli Friheden, skal vi også uddele en særpris - nemlig "Aura Energis grønne pris".

Prisen, som er på 200.000 kroner, uddeles som navnet antyder af Aura Energi, og gives til et grønt initiativ eller projekt. Det er en jury i Aura, der har fundet frem til de tre nominerede, som er fundet på baggrund af 31 indstillinger.

I dag kan vi præsentere den første kandidat til den grønne pris, nemlig Ento Labs, der har specialiseret sig i virtuel energirådgivning til erhvervsbygninger baseret på kunstig intelligens.

Annonce

Ento Labs’ virtuelle energirådgiver scanner hundredvis af erhvervsbygninger på få minutter, giver råd til hvordan energiforbruget og CO2-aftrykket kan mindskes og holder øje med uventede ændringer.

- Ento Labs har med basis i kunstig intelligens og rigtig sammensætning af data skabt en virtuel energirådgiver, primært møntet på erhvervsbyggeri, der kan identificere unødigt energiforbrug. Det er godt tænkt og potentialet er enormt, da erhvervsbygninger udgør op mod en femtedel af Danmarks energiforbrug, fortæller Aura Energi om baggrunden for, at Ento Labs er nomineret.

Virtuel energirådgiver

Ento Labs er grundlagt i januar 2019 af Henrik Brink, der har en baggrund i fysik fra Københavns Universitet. Han har tidligere arbejdet med kunstig intelligens, særligt i forskningsøjemed, og har også tidligere været med til at starte en startup indenfor kunstig intelligens i Silicon Valley i USA.

Derfor var det også naturligt for Henrik Brink at kaste sig over det emne, da han kom tilbage til Danmark.

- Jeg så, at der godt kunne være grund for at bruge de teknologier, som jeg har arbejdet med, inden for klima og bæredygtighed, for at klimaoptimere, fortæller Henrik Brink og fortsætter:

- Vi prøvede at se, hvor vi kunne sætte ind henne, og fandt ud af, at den største, enkelte årsag til Co2-udledning er forbruget i bygninger. Problemet er, at der hele tiden bliver tilføjet erhvervskvadrameter rundt omkring i verden, uden at effektiviseringen følger med, og derfor stiger udledningen også herfra stadig. Så derfor er der brug for, at bygningerne bliver energioptimeret.

Løsningen blev en virtuel energirådgiver, som scanner virksomheden, og derefter kommer med en liste med forslag til energioptimering i virksomhedens bygninger.

- Det skal være nemt at gå til. Det kræver ikke, at der kommer en eller anden ud, der gennemgår det hele og er til stede. Det foregår digitalt, og man får en liste med forslag, man så kan tage fra en ende af - fra nemme til lidt mere komplicerede løsninger, siger Henrik Brink.

Annonce

Udbygge virksomheden

Med sig i Ento Labs har han Kasper Nielsen, CTO (t.v.), Bo Tranberg, COO og Malte Frederiksen, CCO. De er glade for at være nominerede til prisen og de 200.000 kroner.

- Det er spændene at være nomineret, især iblandt alle de dygtige iværksættere og virksomheder der holder til i Østjylland. Og jeg synes det er godt, at der kommer fokus på bæredygtighed og grøn omstilling i vores område, og at man gerne vil støtte de virksomheder og initiativer der er, siger Henrik Brink.

For Ento Labs ville pengepræmien også være en god mulighed for at kunne udbygge virksomheden.

- Vi har nydt godt af støtte fra nogle af de innovationsfonde, der er i Danmark, og der er heldigvis gode muligheder for at få penge i dem, men det her vil helt sikkert kunne hjælpe os i skaleringen af vores virksomhed, siger Henrik Brink og fortæller, at pengene også vil blive brugt til eksempelvis at markedsføre Ento Labs:

- Det kunne eksempelvis være at få nogen til at forbedre design af produktet og hjemmesiden pænere, og hjælpe os med markedsføringen.

Vinderen af Aura Energis grønne pris findes til Byens Bedste torsdag 12. november. Det er en jury bestående af Jan Schouby, chefredaktør på Århus Stiftstidende og folk fra Aura, der bestemmer, hvem der skal vinde.

Aura Energis grønne pris

’Aura Energis grønne pris’ er på 200.000 kroner og gives til en, der på banebrydende vis transformerer idéer til praksis med fokus på bæredygtighed, grøn omstilling, deleøkonomi og lignende.

Selve prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med prisfesten Byens Bedste i Aarhus torsdag 12. november 2020.

Det er østjyderne, der har kunnet indstille mulige kandidater, og af de 31 indstillinger, har Aura valgt tre kandidater, som kommer med i det endelige opløb om de 200.000 kroner.

Vinderen udvælges af en jury, som består af:

  • Allan Werk, bestyrelsesformand Aura Energi
  • Carsten Höegh Christiansen, adm. direktør Aura Energi
  • Jan Schouby, chefredaktør Århus Stiftstidende
  • Anders Sahl Hansen, Innovationschef Aura Energi
  • Claus Blem Jensen, kommunikationschef Aura Energi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce