x
Annonce
Debat

Visionstanker har en pris

For 20 år siden var den kommunale valgkamp i Aarhus i høj grad i live. Der blev udvekslet ord, tanker og talt højt om fremtidens Aarhus. Hvad der skulle ske, hvilken betydning, det ville få for byen, og der blev formentlig også talt om, hvor godt alt vil blive, når det hele kom til at køre på skinner. Og nej, det handler ikke om letbanen.

Nu er det jo sjældent, at tanker fører direkte til handling i Aarhus uden den mindste modgang. Sådan er det åbenbart bare i Smilets By.

Men for 20 år siden blev der i valgkampens visionstaler langet en drøm om en tunnel under Marselis Boulevard på valgbordet. Den dukkede frem, fordi Aarhus Havn stod foran en udvidelse med flere biler som en konsekvens. Dengang gik det hurtigt. Tanke til handling tog ikke mange uger og et bredt forlig i byrådet bestemte sig for Marselistunnelen - og endda inden selve valget.

Det var dengang ... Og nu. Ja, 20 år senere er Marselistunnellen stadig en drøm. En vision. Eller hvad man vil kalde den.

Selvfølgelig er der sket noget i de 20 år. Familier er blevet eksproprieret væk fra deres ejendomme, andre familier går i en nærmest evig venteposition på tunnellens komme og beboerne langs Marselis Boulevard kan stadig kigge ud af vinduerne og samle på nummerplader, mens de venter på tunnellen.

I 20 år har beboerne i området levet i usikkerhed. Kommer tunnellen eller kommer den ikke? Skal vi blive boende eller skal vi flytte? Kan vi overhovedet sælge vores hus?

Visionstanker har en pris, og visionen om Marselistunnellen har haft en pris for mange mennesker. De har levet i usikkerhed i ekstrem lang tid, mens de lokale politikere fra tid til anden har talt mere eller mindre om Marselistunnellen.

Selvfølgelig skal politikere være visionære og have lov til at udtrykke deres ønsker for fremtiden og udviklingen specifikke steder, men de skal samtidig være klar over, hvilken indflydelse deres ord og tanker kan have for ganske almindelige mennesker og deres base i livet.

Det er en balance, som man hurtigt kan mistænke politikere for at glemme. Det drejer sig om mennesker og deres liv.

Politiske visioner er nødvendige, men det er politiske beslutninger og handlinger i den grad også. Der skal tænkes tanker, men der skal også handles. Det har vi vælgere krav på. Det er jo derfor, at vi peger på nogle mennesker, der så kan kalde sig politikere og træffe både de nemme og de svære beslutninger. Men de skal også føre dem ud i livet.

Og hvad sker der så med den Marselistunnel? Tja, den siddende rådmand på området - Kristian Würtz (S) - har udtalt, at arbejdet kan begynde om tre-fire år, men at der lige er lidt forarbejde, der skal gøres. Så lad os nu se, hvor lang tid der går denne gang.

Visionstanker har en pris, og visionen om Marselistunnellen har haft en pris for mange mennesker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce