Annonce
Danmark

- VM i Qatar bliver det største propagandashow i moderne tid

Landsholdsspillerne bar søndag trøjer med budskab om, at fodbold støtter forandringer, for at sætte fokus på forholdene i Qatar. Forstå, hvad der er op og ned i hele balladen om VM 2022, før du tager klaphatten på til onsdagens kvalifikationskamp mod Østrig. FOTO: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Korruption, blodige brud på menneskerettighederne - og fodboldfællesskab. Golfstaten sminker sit blakkede ry med milliardstore sportsinvesteringer, som det danske landshold kæmper for at kvalificere sig til. Nogle fans siger fra, men hvad nytter boycot? Avisen Danmark taler med idrætsanalytikere, mellemøstforskere og fodboldtilhængere for at klæde dig på til at forstå debatten om VM i Qatar.

Sportsvaskning: Kasper Hjulmands danske herrelandshold har fået en forrygende start på VM-kvalifikationen. Torsdag blev Israel slået 2-0 i Tel Aviv, og søndag blev Moldova banket med 8-0 i Herning.

Onsdag aften venter Østrig. Vinder Danmark den kamp, kommer de et stort skridt nærmere VM i Qatar i 2022. Verdens største sportsbegivenhed. Men også - som forskere, politikere og fodboldspillere samtykkende erkender - verdens største propagandashow.

- Slutrunden afholdes af politiske årsager, ikke sportslige, siger Stanis Elsborg, som er senioranalytiker ved Play the Game i Aarhus.

Annonce

Han sammenligner det med OL i Berlin i 1936, hvor Adolf Hitler brugte legene til at skabe et skønmaleri af det nazistiske samfund. Qatar vil sole sig i sportens universelle værdier - sammenhold, følelser, inklusion, begejstring og fair play - så verden forbinder dem med andet end korruptionsskandaler og slavelignende arbejdsforhold for migranter.

- Det bliver det største propagandashow i moderne tid, siger Stanis Elsborg.

Bovlam DBU-protest

I februar kunne den britiske avis The Guardian afsløre, at mindst 6750 migrantarbejdere fra Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i forbindelse med byggeriet af stadioner, motorveje og hoteller til VM-slutrunden.

Herhjemme ruller debatten. Knap 10.000 fodboldfans har skrevet under på et borgerforslag til Folketinget om, at Danmark børn droppe at deltage i turneringen. Og hele 44 procent af danskerne svarede i en nylig undersøgelse, at landsholdet bør boycotte Qatars VM.

Men Dansk Boldspil-Union (DBU) fastholder, at "kritisk dialog” er vejen frem, hvilket de markerede før søndagens kamp mod Moldova med en 10 sekunder lang trøjeprotest.

- Football supports change, stod der på tøjet.

- Det er en ommer, DBU, sagde organisationen Danske Fodboldfans efterfølgende.

Senere i denne artikel skal du præsenteres for forskellige standpunkter i debatten.

Du skal møde sportsredaktøren fra Helsingør, som knuselsker slutrunder - men som har valgt at boycotte turneringen i Qatar, fordi han “ikke vil sidde med klaphatten, når nu det er så åbenlyst galt”.

Du skal også høre den tyske professor i Qatar, som forsker i sport og samfund - og mener, at vi er galt afmarcheret i debatten i Danmark.

Men først - før vi kommer til debatsektionen - er vi nødt til at forstå, hvad Qatar er for en størrelse, samt hvad begreber som "blød magt", "sportsvaskning" og "kafala-systemmet" dækker over.

Ørkenland, oliestat, golfmonarki - Qatar kan indrammes på mange eksotiske måder, men den mest neutrale beskrivelse er, at det er et lille land - på størrelse med en tredjedel af Jylland - som ligger på Den Arabiske Halvø. Takket være en undergrund fyldt med olie har det i mange år også været verdens rigeste land.

Den enevældige konge Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani fordeler goderne blandt landets statsborgere. Ifølge Bloomberg er den årlige gennemsnitsløn på over 800.000 kroner. Læg dertil, at qaterene ikke betaler skat, at de modtager sociale ydelser og gaver, og så har du verdens mest købestærke folkefærd. Desværre er det ikke for alle. Af Qatars 2,8 millioner indbyggere er kun cirka 10 procent nationale statsborgere med fuldgyldige rettigheder. Resten er migrantarbejdere fra fattige lande i Afrika og Asien, der kontrolleres indenfor rammerne af det såkaldte kafala-system: En nepalesisk hushjælp eller pakistansk bygningsarbejder får sit pas inddraget, bliver usselt betalt og stavnbindes til sin arbejdsgiver i årevis.

Sharia, som har udgangspunkt i islams etiske og moralske regler, danner grundlaget for lovgivningen i Qatar. Mænd har ret til mere end én kvindelig ægtefælle - samme vilkår gælder ikke for kvinder. Homoseksualitet er forbudt ved lov. Men direktøren for VM i 2022, Nasser Al-Khater, har forsikret, at man vil tillade regnbueflag til alle kampene.

Annonce

Sportsvaskning

Og det er den fortælling, som Qatar vil have frem. Den om social forandring. For også i Doha, landets hovedstad, er man klar over, at olien slipper op en dag. I et forsøg på at tiltrække turister og udenlandsk kapital blev operation "nyt image" iværksat for mere end et årti siden. Et af midlerne er såkaldt sportsvaskning, hvor en regering vasker sit blakkede ry gennem internationale sportsbegivenheder eller ejerskab af sportsklubber.

Selvom den egentlige befolkning på 300.000 ingen vestlige sportstraditioner har, har landet over de seneste 20 år investeret mere i sport, end nogen anden nation.

Alene VM 2022 anslås at koste 1400 milliarder dollar for stadions og infrastruktur. Og undervejs har Qatar også betalt millioner af dollars i bestikkelse til FIFA's eksekutivkomité for at få værtskabet. Det mener i hvert fald FBI og det amerikanske justitsministerium.

- Der findes to former for magt i verden. "Hård magt" som er militær anvendelse og penge. Og ‘blød magt’, som er tiltrækningskraft. For Qatar handler VM i fodbold om blød magt, siger Stanis Elsborg fra Idrættens Analyseinstitut.

I sidste ende handler det om sikkerhedspolitik. Qatar er rent geografisk et lillebitte land omgivet af fjender: Saudi-Arabien, De Forenede Emirater, Bahrain og Iran. Indflydelse i sportens verden sikrer Qatar den plads i det internationale samfund, som måske sikrer landet dets eksistens.

Men hvor efterlader det Danmark? Avisen Danmark giver ordet til fem forskellige personer med fem forskellige perspektiver:

1 Sportsredaktør: - Jeg vil ikke være med længere

Andreas Mayerhofer

Andreas Mayerhofer, sportsredaktør på Helsingør Dagblad.

- Jeg har set fodbold, siden jeg var helt lille, rejst rundt og set kampe i hele verden og været turist ved VM-slutrunden i Brasilien. Jeg elsker fodbold. Men jeg synes også, at man skal gå, som man taler. Jeg kan ikke se mig selv sidde med klaphatten velvidende at op mod 6500 migrantarbejdere er døde. Det er helt i orden, hvis andre har lyst. Min egen søn skal se VM i Qatar, og det kan jeg sagtens forstå. Da han forleden så A-landsholdet spille

2 Tysk professor i Qatar: - Dansk modstand er hyklerisk

Danyel Reiche

Danyel Reiche, Visiting Associate Professor på Georgetown University Qatar og forfatter til bogen “Sport, Politics and Society in the Middle East”.

- Jeg tror, at VM i Qatar vil blive husket som et fantastisk eksempel på, hvordan sport kan skabe social forandring. Forandringen finder sted i Qatar. Og det er ikke kun noget, som jeg siger: det siger International Labour Organization også. Artiklen fra The Guardian har gjort meget skade, og den er ikke videnskabelig. 6500 ud af 1,4 million asiater i Qatar er døde over de seneste 10 år, men hvor mange af dem ville have været døde i deres hjemlande? Det ved vi ikke. Jeg har stor respekt for Danmark. Fodboldspilleren Michael Schjønberg var en af mine store helte i den tyske klub Hannover96, som jeg holder med. Men I gør jeg skyldige i et hykleri. Hvor var kritikken af Israels behandling af palæstinenserne, da landsholdet spillede i Tel Aviv få dage før trøjeprotesten mod Moldova?

3 Idrætsanalytiker: - Sportens krise er Danmarks chance

Stanis Elsborg

Stanis Elsborg, senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut og Play the Game.

- Qatar er langt bagefter på mange parametre indenfor menneskerettigheder, og jeg kan godt være bekymret for, om forandringerne er reelle - eller Qatar bare er gode til at spille det politiske spil, så verdenssamfundet kan døje dem ind til efter slutrunden. Men jeg er ikke sikker på, om boycot er vejen frem. For lige nu er der også bare vindue i international idræt, som måske aldrig har været så åbent før. Dansk idræt er nødt til at prøve at gribe den chance og herfra ligge et meget tungt pres på både FIFA og Qatar.

4 Mellemøstforsker: - Qatar vil gerne forandre sig

James Dorsey

James Dorsey, forsker ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore og forfatter til bogen The Turbulent World of Middle East Soccer.

- Det er absolut på sin plads at kritisere Qatar for migranternes arbejdsforhold. Men andre dele af kritikken oplever jeg som arrogant og fordomsfuld. "Qatar er for lille", "Qatar er for varmt" - hvem afgør det? Det er vigtigt, at et land som Danmark presser Qatar. Men jeg tror ikke, I opnår noget ved et boycot, andet end at I får en god fornemmelse, når I kigger jer selv i spejlet. Men det vil være at skyde forbi målet, for det kan potentielt bremse den sociale forandring, som finder sted. Amnesty og Human Rights Watch er i Qatar på grund af VM. For 15 år siden kunne du ikke boarde et fly til Doha, hvis du havde sagt noget kritisk om landet. Qatar åbner op og engagerer i verdenssamfundet, og det gør de på grund af sporten.

5 Fodboldfan: - Opfyld fire krav eller vi boycutter turneringen

Christian Kokholm Rothmann

Christian Kokholm Rothmann, formand for foreningen Danske Fodbold Fanklubber og AaB-fan.

- DBU’s trøjeprotest i Moldova-kampen var nok verdens mindste aktion. Det er ærgerligt, for der er jo bred enighed om, at Qatar aldrig skulle have haft den her slutrunde. Vores standpunkt er nu, at vi giver Qatar et ultimatum og en deadline: de skal garantere fri presse, uvildige observatører i landet, obduktioner af alle dødsfald og lige adgang for mænd og kvinder på tribunerne. Det mener vi er meget rimelig krav, og hvis de ikke kan opfylde dem senest et år før slutrunden, bør Danmark ikke deltage.

Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Danmark

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Annonce