Annonce
Sport

VM-klumme: Hvem har løbet hurtigst og længst ved VM?

Aleksandr Golovin løb længst af alle i holdenes første kamp ved VM i Rusland, mens han i anden kamp mod Egypten løb næst længst af russerne - igen over 12 km. Foto: Scanpix/Grigory Dukor
Annonce

Lad mig begynde med at bringe en advarsel. Denne klumme kan godt tendere nørderi, men holder du ud, kan der være basis for at vinde et væddemål med kollegaen i kantinen på jobbet eller med naboen over hækken på villavejen.

Hvem er eksempelvis VMs hurtigste spiller? Hvem har løbet længst? Og modsat: Hvem lader først og fremmest medspillerne om det med at løbe som på oldboys-holdet? Svarene kommer her.

For digitaliseringen har gjort sit indtog også i fodboldens verden. Efter hver kamp ved VM i Rusland er det internationale arrangørforbund leveringsdygtig i masser af statistik og bigdata både på de enkelte hold og for de enkelte spillere so far, hvor alle hold har været i aktion én gang.

Det første eksempel ligger måske lige til højrebenet. Den hurtigste spiller er målt til at være Portugals tremåls-skytte Cristiano Ronaldo - verdens bedste fodboldspiller for nogle - med en topfart tæt på 34 kilometer i timen mod Spanien. Den danske spiller med mest fart i fødderne har i øvrigt foreløbig vist sig at være vores målscorer Yussuf Poulsen med 32,4 km/t.

Til sammenligning har verdens hurtigste mand nogensinde, Usain Bolt, sprintet afsted med over 44 km/t, men han skulle selvfølgelig heller ikke andet end at løbe lige ud i små 10 sekunder, mens de kvikkeste i den engelske Premier League er målt til at skyde en fart på mere end 35 km/t.

Spilleren, der ifølge FIFA havde flest højintense løb i første spillerunde, var til gengæld en russer. Aleksandr Golovin - målscoreren til 5-0 i storsejren over Saudi Arabien - sprintede ikke færre end 69 gange i opgøret og med en topfart med 30,6 km/t, da det gik hurtigst.

Golovin - eller i denne sammenhæng Aleksandr den Store - gør sig også bemærket ved at være den spiller, der løb længst på de første +95 minutter - nærmere bestemt 12,7 kilometer. I hele taget viste russerne sig som særdeles løbevillige.

Rusland løb 118 kilometer tilsammen som hold. Det er henholdsvis syv og otte kilometer længere end nummer to og tre på listen, Australien og Danmark. Værtskabet ser ud til at have givet vinger.

Samlet set nåede kun tre spillere 12 kilometer i distance i første kamp, og to af dem var altså russerne, men indimellem klemte danske Christian Eriksen sig med 12,3 kilometer. Det er i øvrigt langt fra uvant for den fodrappe fynbo. I Premier League er han kendt for at være blandt de spillere, der løber længst per kamp, og her har både han og flere kolleger for længst rundet 13 kilometer-mærket.

Til den modsatte ende af samme tabel - altså den spiller (fraregnet målmænd), der trods fuld spilletid løb færrest kilometer i den indledende runde - finder vi den argentinske 10'er, Lionel Messi, med sølle 7,6 kilometer. Til forsvar for Messi - verdens bedste fodboldspiller for andre - kunne han nøjes med at bevæge sig på én halvdel i 2. halvleg mod Island, og så indledte han i øvrigt karrieren som Oldboys-spiller - nemlig i Rosario-klubben Newell Oldboys i hjemlandet.

Argentina var i øvrigt blandt de hold, der løb færrest kilometer samlet i kamp nummer ét. 101 kilometer nøjedes Messi og Co. med - kun undergået af Marokko, Nigeria, Panama og Iran. Sidstnævnte nation fik faktisk knap nok 100 kilometer i fødderne, og så regner vi altså ikke Columbia med i denne sammenhæng, som fik et tidligt rødt kort tirsdag og derfor måtte spille 90 minutter i undertal.

Skal I så vædde om, hvem der kommer til at løfte VM-trofæet i Moskva midt i juli? Nej, ikke på baggrund af fysiske parametre alene. Dertil er fodbold heldigvis alt for komplekst et spil, men data fortæller en historie om for eksempel tilgangen til spillet og blandt andet forskellen mellem europæisk og latinamerikansk fodboldkultur.

Og tag ikke fejl: Der bliver gransket masser af statistik på holdenes hoteller, og det er ikke på en badebillet, at Åge Hareide har medbragt sit eget hold af dataanalytikere.

Andre deler nok stadig holdning med Johnny Mølby - tidligere assistenttræner i AGF og dansk europamester fra 1992 uden at løbe en eneste meter - om, at fodboldkampe bliver afgjort inden for linjerne. Eller som Brøndby-legenden, Ebbe Skovdahl, lod sig citere for som manager i skotske Aberdeen:

- Det er med statistikker som med miniskørter. Det giver dig en masse gode idéer, men skjuler det, der er vigtigt.

Rusland løb 118 kilometer til sammen som hold. Det er henholdsvis syv og otte kilometer længere end nummer to og tre på listen, Australien og Danmark. Værtskabet ser ud til at have givet vinger.

VM set fra sidelinjen

På skift byder en række af avisens journalister ind med et personligt syn på VM - det igangværende og alle de tidligere, der lever videre oppe i vores hoveder. I dag er det erhvervsjournalist Henrik Skov Anhøj. Han har UEFAs A-trænerlicens og er tidligere U17-træner i AGF. Han kigger på VM iført et jakkesæt og med et taktikbræt i hånden.

Længste og korteste distance

Længste distance som hold: 1. Rusland (118 kilometer) 2. Australien (111 kilometer) 3. Danmark (110 kilometer) 4. Polen (110 kilometer) 5. Tyskland (110 kilometer)Længste distance per spiller: 1. Golovin, Rusland (12,706 km) 2. Eriksen, Danmark (12,262 km) 3. Gazinsky, Rusland (12,240 km) 4. Kroos, Tyskland (11,778 km) 5. Koke, Spanien (11,757 km)

Korteste distance som hold: 1. Iran (100 kilometer) 2. Panama (100 kilometer) 3. Nigeria (101 kilometer) 4. Marokko (101 kilometer) 5. Argentina (101 kilometer) (Columbia: 93 kilometer)

Kortest distance, markspiller (fuld tid): 1. Messi, Argentina (7,617 (km) 2. Lukaku, Belgien (7,948 km) 3. R. Torres, Panama (7,992 km) 4. Osama Hawsani, Saudi Arabien (7,997 km) 5. Escobar, Panama (8,066 km)

Hurtigst og højeste sprintfrekvens

Højeste antal sprint per spiller1. Golovin, Rusland (69)2. Meunier, Belgien (61)3. Hakimi, Marokko (58)3. Amiri, Iran (58)3. Perisic, Kroatien (58)Hurtigste topfart1. Ronaldo, Portugal (33,98 km/t)2. Advincula, Peru (33,77 km/t)3. Rebic, Kroatien (33,3 km/t)4. Urena, Costa Rica (33,08 km/t)5. Hakimi, Marokko (32,83 km/t)6. Leckie, Australien (32,83 km/t)7. Gonzalez, Costa Rica (32,83 km/t)8. Bolanos, Costa Rica (32,83 km/t)9. Lukaku, Belgien (32,83 km/t)10. Pique, Spanien (32,62 Km/t)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce