Annonce
Aarhus

Vokseværk langs Frichsvej: 600 boliger og torvehus med butikker på vej

Der er allerede gravet ud til Torvehuset, der med butikker og boliger fra Frichsvej kommer til at skyde sig ned langs den eksisterende nabobebyggelse og markere en torvedannelse.Foto: Flemming Krogh

Med 600 boliger, daginstitution og butikker fuldføres nu omdannelsen af Fragtmandscentralen til et boligkvarter.

Annonce

ÅBYHØJ: 8230 Åbyhøj og 8000 Aarhus C vokser stadig tættere på hinanden langs Søren Frichs Vej, hvor et nyt og stort boligområde, Åbyen, hastigt vokser frem.

Første halvdel af den gamle fragtmandscentral er allerede bebygget med omkring 550 lejligheder og kollegieboliger - og en Netto-butik.

Nu er gravemaskinerne gået i jorden på resten af Fragtmandscentralens område, som det århusianske selskab AabyCity Holding aps har købt og udviklet.

Her bliver der bygget godt 600 boliger, en daginstitution og omkring 2.000 kvadratmeter butikker og andet erhverv. Et sted mellem 110 og 120 af boligerne bliver almene og opføres af boligforeningen AL2Bolig.

- Vi regner med at bygge i en rullende proces, hvor de forskellige dele bliver færdige med tre-seks måneders intervaller. Forventningen er, at vi er færdige med alle 51.000 etagekvadratmeter i løbet af 2021.

Claus Høgh Rasmussen, AabyCity Holding.
Torvehuset med butikker i bunden og boliger ovenpå står færdigt i foråret 2020 som den første bygning i anden og sidste etape af omdannelsen af Fragtmandscentralen på Søren Frichs Vej.Illustration: Arkitema.
Annonce

Torvehus med butikker

Anden og sidste del af omdannelsen af Fragtmandscentralen består af seks dele.

- Vi regner med at bygge i en rullende proces, hvor de forskellige dele bliver færdige med tre-seks måneders intervaller. Forventningen er, at vi er færdige med alle 51.000 etagekvadratmeter i løbet af 2021, siger Claus Høgh Rasmussen fra AabyCity.

Den første bygning - det såkaldte torvehus med butikker og andet erhverv i stueplan og lejligheder i etagerne ovenpå - står efter planen klar til indflytning i foråret 2020. Torvehuset bliver bygget op mod Søren Frichs Vej og i forbindelse med den torvedannelse, der allerede er ved Netto-butikken i nabobebyggelsen.

Torvehuset i fem-syv etager og med fælles terrasse og boldbane på taget er allerede solgt videre til ejendomsinvesteringsfirmaet Koncenton.

Claus Høgh Rasmussen fra bygherren, AabyCity Holding i forgrunden sammen med rådmand Bünyamin Simsek (V), da der blev taget første spadestik til anden etape af omdannelsen af Fragtmandscentralen til boligby. I baggrunden er boligerne for længst bygget færdige i første etape.Foto: Flemming Krogh
Annonce

Almene boliger

Mod Søren Frichs Vej kommer der derudover to karréer også i fem- syv etager. Den første kommer til at rumme AL2Boligs omkring 10.000 kvadratmeter almene boliger i varierende størrelser og derudover 5.000 kvadratmeter private boliger.

Den anden boligkarré længst inde ad Søren Frichs Vej er der også - stort set - sat navn på den kommende ejer af.

- Vi har en betinget aftale med KPC om, at den overtager de, siger Claus Høgh Rasmussen.

Bag de højere karréer mod Frichsvej kommer ned mod Lokesvej Havebyen med lejligheder og townhouses i et lavere byggeri.Illustration: Arkitema.
Annonce

Lavere mod Lokesvej

Bag karréerne og ned mod Lokesvej bygger AabyCity Havebyen - en række fritliggende boliglænger, der trapper ned fra fem til tre etager.

- Hovedparten af dem er vi i forhandlinger om at sælge videre til en tysk pensionskasse, mens der endnu ikke er planer for de sidste cirka 4.000 etagekvadratmeter, siger Claus Høgh Rasmussen, der mandag overlod til teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) at tage et symbolsk første spadestik med en gravemaskine.

Symbolsk fordi entreprenøren, JCNBolig, allerede er godt i gang med at grave ud til parkeringsanlægget under det kommende byggeri.

Sådan ser hele planen for anden etape af byggeriet på Fragtmandscentralen ud.Illustration: Arkitema.
Annonce

Mere boligbyggeri

Det er ikke kun på fragtmandscentralens gamle område, at boligerne skyder frem. Det gør de også omkring det.

På hjørnet mod Åbyvej/Lokesvej lige overfor Åbyhøj Stadion er arbejdet med at bygge en større karré og en mindre vinkelformet bygning med i alt små 200 lejligheder gået i gang. Erdanhus II hedder projektet, som Danica Ejendomme og familien Evar står bag.

Samme parter har næsten lige ved siden af - i første etape af Åbyen - opført det første Erdanhus med 170 lejelejligheder.

Også syd for Lokesvej og helt ned mod kolonihaverne er der planer om at omdanne et eksisterende erhvervsområde til boliger. Her er man dog endnu ikke kommet så langt, at der er lavet et forslag til lokalplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce