Annonce
Debat

Voksnes pres giver børn selvmordstanker

René Skau Björnsson, Direktør, formand Børnesagens Fællesråd
Annonce

Det er efterhånden blevet helt almindeligt at tale om børn, der får stress, har psykiske problemer, ikke magter skolen eller måske ligefrem forsøger at tage deres eget liv. Vores børn - fra de mindste til de største - har ondt i livet. Senest har Børns Vilkår slået alarm. I 2017 gav foreningen mere end 50.000 rådgivninger på telefonen. Godt 12.000 af dem handlede om angst, ensomhed og selvmordstanker. For 5 år siden var det 'kun' 5300. Vi kan altså roligt slå fast, at vores børn og unge har ondt i psyken.

På Christiansborg er politikerne enige om, at der er en udfordring. Men lige præcis når det handler om at sikre børn og unge et trygt og godt liv, så mener de, at det er op til kommunerne at prioritere indsatsen.

Sjovt nok er det ikke tilfældet, når det handler om at presse børnene. Så står politikerne først i køen til at råbe 'dur ikke' ad alle de børn og unge, der hver dag gør deres bedste. I stedet for at anerkende vores børn og unge for den indsats de gør og anspore dem til at gøre deres bedste, så er det blevet politisk moderne at straffe for selv den mindste lille fejl - eller manglende evne. Ja, ligefrem manglende kompetente forældre. I alle tilfælde er det børnene, som politikerne svinger pisken efter.

For nylig besluttede undervisningsministeren, at unge, der kommer bare 2 minutter for sent i gymnasiet skal have fuldt fravær. Men er det de unges skyld, hvis bussen, der kører dem til skole, sidder fast i trafikken? Selvfølgelig ikke og det er langt fra alle unge, der bor så tæt på skolen, at de bare kan cykle! Hvorfor anerkender vi ikke de unge for at komme til timen og lære noget, i stedet for at straffe dem for at komme 2 minutter for sent?

I den anden ende af skole-livet, helt nede i børnehave og indskoling, skal børnene testes. Hvis de voksne i deres liv ikke har lært dem ordentlig dansk, så skal barnet straffes. Så skal det busses ud til en skole langt væk fra deres kammerater. Det giver de børn en endnu længere skoledag, end den Folketinget i forvejen har presset ned over børnene. For de små børn skal fra første skoledag være kodet til at klare arbejdsmarkedets krav. De er nemlig vigtigere end børnenes behov for at være børn, og når vi nu kan teste os frem til, at børnene ikke er dygtige nok til matematik og dansk, så skal de få ekstra timer, skal de!

Alt imens politikerne har detailstyret børnenes skoleliv og fortalt dem dagligt, at de ikke er dygtige nok, så er børnene blevet mere og mere fraværende. En rejse med mor og far i skoletiden eller en omgang influenza tæller med i fraværs statistikken, der ifølge helt nye tal fra Undervisningsministeriet viser at skolebørnene i snit har 12 fraværsdage på et skoleår af 200 dage. Nogle har altså langt flere fraværsdage, og det er de dybt bekymrede for på skolerne. Her lyder meldingen, at de i stigende grad ser fravær på grund af angst, depression og generel utilpashed. Jeg minder lige igen om, at det er børn, vi her taler om. Børn, der går i folkeskolen.

Mens vores børn tilsyneladende mistrives mere og mere, vælger de ansvarlige politikere samtidig at skære ned på alt det, der kan hjælpe børnene til at få et godt børneliv. Der bliver færre pædagoger, lærerne får flere opgaver og dermed mindre tid, der kommer flere børn i klasserne, hvor børn med specialbehov også presses ind. Vi tester børnene nærmest fra fødslen, så vi kan finde alle de fejl og mangler, de har og kommer de på vildspor tager vi ikke ansvaret på os og hjælper dem på rette vej igen. Næh nej, så skal de mærke konsekvensen af deres handling, som regeringen udtrykker det. Det bliver så i et ungdomskriminalitetsnævn, hvor børn helt ned til 10 år skal stå skoleret foran en dommer.

Der er ingen tvivl om, at de moderne tider, med udstilling af det perfekte liv på sociale medier, også har en indflydelse på børn og unges trivsel. Men den undskyldning kan vi ikke blive ved med at bruge.

Årets bedste julegave til vores børn og unge vil være, at de voksne tager ansvaret på sig og sikrer vores børn og unge et godt og trygt liv, hvor der er plads til alle, uanset om man er god til matematik eller billedkunst.

Årets bedste julegave til vores børn og unge vil være, at de voksne tager ansvaret på sig og sikrer vores børn og unge et godt og trygt liv, hvor der er plads til alle, uanset om man er god til matematik eller billedkunst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce