Annonce
Aarhus

Voldsom gangster-musikvideo fra Trillegården skaber debat: Forkerte værdier og kujonagtig opførsel

Det er billeder som disse af maskerede unge i en musikvideo fra Trillegården, der har skabt debat i området. Trillegården var del af sommerens visitationszone, da grupperinger fra Kalmargade og Trillegården lå i konflikt. Foto: Shooter Gang - Mask på
En musikvideo fra Hasle har skabt utryghed hos børn og forældre i området, der lige er sluppet af med visitationszone.

AARHUS: En rå musikvideo fra Trillegården i Hasle har skabt debat i området og utryghed hos børn og forældre.

Bag fuld maskering og med våben i hånden, synger unge mænd om at ”tømme kugler”, ”at de trykker den af som i Chicago” og ”at alle heromkring vil være som El Chapo” med henvisning til den kendte narkobaron fra Mexico.

Sangens navn er ”Shooter Gang – Mask på”, som frit oversat betyder ”Skydende bande – tag maske på”, og med i videoen er i hvert fald ét barn i den skolesøgende alder. Også maskeret.

De voldsomme scener i videoen har skabt debat og utryghed hos børn og forældre i området – også da videoen blev filmet i nærområdet. Og givet anledning til at forældre har måttet snakke med deres børn om, hvad det er, de ser i videoen.

Annonce

Enormt arbejde for at undgå rekruttering

Videoen skal ses i lyset af, at der i foråret og sommeren var en konflikt mellem to grupperinger fra netop Trillegården og fra Kalmargade, som førte til visitationszone i store dele af Aarhus V, opholdsforbud i et klublokale på Kappelvænget og knivstikkeri og skyderi i området. Visitationszonen blev ophævet 19. juli efter længere tids ro i området.

Derudover leveres der løbende en enorm forebyggelses-indsats fra både skoler, Aarhus Kommune og Østjyllands Politi for at undgå rekruttering af unge mennesker til banderne i Aarhus.

Østjyllands Politi er opmærksom på videoen.

- Østjyllands Politi er bekendt med omhandlende video. Vi kender ikke producenten eller de medvirkendes motiv, endsige hvad de ønsker at opnå med videoen. Ikke desto mindre så sender videoen efter vores opfattelse et forkert billede af Aarhus NV, og et overdrevet og forvrænget signal om en forråelse af nærmiljøet i boligområderne, som politiet ikke kan genkende, siger Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør hos Østjyllands Politi.

På Hasle Skole kender man også til videoen.

- Vi er blevet opmærksom på videoen gennem medarbejdere ved Ung i Aarhus. De samme medarbejdere mener at vide, at aktørerne er 18+ år. På nær et barn, der kunne være en skoleelev – men som også er maskeret. Videoen har ikke givet anledning til noget på skolen. Og hvis nogle elever vil omtale den, så vil de få at vide, at vi finder den et ekstremt eksempel på forkerte værdier, dårlig attitude og kujonagtig opførsel, siger skoleleder Ole Skov.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce