Annonce
Udland

Naturbrand på størrelse med Fyn eskalerer nord for Sydney

Stringer/Reuters
2000 brandfolk kæmper mod forværrede brande i New South Wales, mens en dyne af røg har lagt sig over Sydney.

Forholdene er blevet forværret i den australske delstat New South Wales, hvor knap 150 brande hærger.

Natten til fredag dansk tid er halvdelene brandene ikke under kontrol. Det oplyser brandmyndighederne i delstaten på Twitter.

Fredag morgen lokal tid har brandvæsenet erklæret "emergency warning" ved ni brande i delstaten, hvilket er det højeste advarselsniveau.

De forværrede forhold skyldes ifølge brandmyndighederne høje temperaturer og stærke vinde fredag lokal tid. Det skriver BBC.

En række af de mest voldsomme brande befinder sig i områderne nord for Sydney.

Her har flere store brande fredag morgen lokal tid udviklet sig til en "megabrand", der dækker mere end 3000 kvadratkilometer.

Det svarer til størrelsen på Fyn.

- Brandene har potentiale til eller ventes at sprede sig østpå, hvilket desværre nærmer sig mere befolkede områder, advarer delstatens brandkommissær, Shane Fitzsimmons, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Omkring 2000 brandfolk kæmper mod brandene, som siden torsdag er eskaleret i størrelse og antal.

Delstatens premierminister, Gladys Berejiklian, understreger over for The Guardian, at de nuværende brande er usædvanlige.

- Normalt når vi er gået ind i sommermånederne, har brandene været udelukkende i den nordlige del af New South Wales, men det, som vi har set denne uge, er, at vores ressourcer skal strække sig over hele kystlinjen, siger hun.

- Vi har også set brandene komme meget tæt på tætbefolkede områder. Både på den sydlige kyst, midt på kysten og selv på omegnen af Sydney.

Mere end 1,6 millioner hektar land er allerede blevet ødelagt af flammerne i delstaten.

Røgen fra brandene har medført sundhedsfarlig luftforurening flere steder i delstaten, herunder i områderne omkring Sydney. Det oplyser de lokale myndigheder på Twitter.

Siden mandag har et tykt tæppe af røg således lagt sig over den kendte storby.

- Sydney kvæles, mens delstaten brander, lyder det på forsiden af avisen The Sydney Morning Herald fredag morgen lokal tid.

Ifølge brandmyndighederne ventes det, at røgen vil blive liggende et godt stykke tid endnu.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Aarhus For abonnenter

Alt optaget på Banegårdens parkering: 9 håndværkerbiler optager 10 P-pladser en hel dag

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];