Annonce
Kultur

Voldsomme sager sætter spor i anklageren - to mænd har han buret inde på livstid

Som det brede udvalg af mikrofoner indikerer, trak ubådssagen stor interesse i flere lande. Anklager Jakob Buch-Jepsen orienterer pressen foran Københavns Byret i forbindelse med sagen mod Peter Madsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

I sine 16 et halvt år som anklager har Jakob Buch-Jepsen ført sager mod nogle af samfundets værste elementer og stillet dem til ansvar for deres ugerninger ved de danske domstole.

Foruden drab spænder sagerne over blandt andet brand, terror og overgreb mod børn.

Utallige sager har en karakter, der gør, at de har fyldt meget og sat spor både fagligt og menneskeligt, og det er derfor svært at sige, hvilke der har haft størst betydning, siger han.

Men det er lidt usædvanligt at få en livstidsdom igennem, mener Jakob Buch-Jepsen. Den type sager havde han to af inden for et år, og det er også de to, der umiddelbart har fyldt mest for ham.

Annonce

1. Ubådssagen

- Der er ingen tvivl om, at ubådssagen har fyldt meget på grund af den meget bestialske karakter og den uhyggelige drejning, sagen tog, da det kort efter 21. august 2017 (den dag, Kim Walls torso blev fundet, red.) stod klart, at vi også stod med et sexuelt motiv.

Peter Madsen blev efterfølgende idømt fængsel på livstid.

2. Trippeldrabssagen

I maj 2007 fik Jakob Buch-Jepsen en højtstående rocker idømt livstid for drabet på tre unge mænd.

- Det var ekstremt tungt at stå med en sag, hvor tre ganske unge mænd fuldstændig meningsløst blev frarøvet livet på en bestialsk måde, mens de lå og sov. Deres mødre var til stede under hovedforhandlingen i retten, og det påvirkede mig meget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Derfor fejrer vi luciadag

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce