Annonce
Udland

Vrede iranere går igen på gaden efter nedskydning af fly

Atta Kenare/Ritzau Scanpix
Videooptagelser viser blodige sammenstød i Iran, skriver nyhedsbureauet Reuters. Politi afviser aggressioner.

Adskillige demonstranter har mandag for tredje dag i træk været på gaden i Iran. Protesterne blev udløst, da det iranske militær lørdag erkendte at have skudt et passagerfly ned ved en fejl.

De mange demonstranter langer blandt andet ud efter landets præstestyre.

- Skrub af, præster, lyder det fra demonstranter ved universitet i byen Isfahan og i Irans hovedstad, Teheran.

176 personer mistede livet, da et ukrainsk passagerfly onsdag i sidste uge styrtede ned kort efter afgang fra en lufthavn ved Teheran. Lørdag erkendte Iran, at det kom til at skyde flyet ned ved en fejl.

Billeder og videooptagelser fra de seneste dages protester i Iran har vist sårede folk, spor af blod og lyden af skyderi.

De iranske myndigheder afviser dog at have affyret skud under protesterne.

- Under demonstrationerne har politiet helt sikkert ikke skudt, fordi hovedstadens politiledere har fået ordrer om at holde sig tilbage, siger Hossein Rahimi, der er leder ved politiet i Teheran.

Iran skød det ukrainske fly ned, kort efter at militæret havde angrebet to luftbaser i Irak, hvor der blandt andet befandt sig amerikanske og danske soldater.

Det iranske angreb var et svar på, at USA forinden havde dræbt den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani.

Spændingerne mellem Iran og USA kaldes for de værste siden den iranske revolution i 1979. Det var her Iran overgik til at være en islamisk republik.

- Død over diktatoren, råber folk mandag i videoer på de sociale medier.

De retter deres vrede mod den åndelige leder ayatollah Ali Khamenei, der har været Irans øverste leder siden 1989. Det skriver Reuters.

- De dræbte vores elite og erstattede den med præster, lyder det fra demonstranter ved et universitet i Teheran.

Der var flere iranske studerende om bord på det fly, der onsdag styrtede ned nær Teheran. Mange af dem studerede til daglig i Canada.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce