Annonce
Aarhus

Vrede lejere hiver madmarked i retten: - Vi bliver modarbejdet, og det minder om chikane

William Malloul fra Shakshuka, Elias Korakianitis fra Yamas, Henrik Bjerke fra Green Neighbour og Bobo fra Ramen Takumi er blandt de opsagte lejere, der nu hiver Aarhus Central Food Market i retten. Foto: Flemming Krogh
En voldsom strid mellem seks boder og ejer af Aarhus Central Food Market er blevet så tilspidset, at sagen i denne uge skal i fogedretten.
Annonce

AARHUS: Det er slut med Aarhus Central Food Market i sin nuværende form. Sådan lød det i slutningen af juni, da det eksklusive madmarked på Skt. Knuds Torv til Århus Stiftstidende kunne fortælle, at ejerne havde opsagt med de otte eksterne madboder og i stedet ville drive stedet videre selv i en anden form.

Ejerne er Frantz Longhi og hans restaurant-virksomhed Danish Design Restaurants.

Problemet er bare, at man ikke kan opsige madboder i et madmarked sådan uden videre og med en frist på kun tre måneder.

Det mener de tilbageværende seks madboder i hvert fald, og de er nu gået sammen for at kæmpe for deres ret til en erstatning.

- Hvis han (Frantz Longhi, red.) tror, han bare kan smide os ud, så kan han godt glemme det, lyder det fra Peter Kolos, der ejer boden Hungry Dane, og som er blevet en slags talsmand for de seks boder.

- Vi har arbejdet i fire år på at få madmarkedet til at blive en succes. Det er boderne, der trækker folk til, ikke markedet i sig selv. Folk vil have kvaliteten, og det er ikke noget, ejerne har skabt men de selvstændige boder.

Annonce

På vej i fogedretten

Stridigheden går lige nu på, om de eksterne lejere kan opsiges uden ret til en erstatning.

De mener nemlig selv, at de tæller som selvstændige erhvervsdrivende, hvilket betyder, at boderne er omfattet af erhvervslejeloven. Det mener Aarhus Central Food Market derimod ikke med den begrundelse, at der i madmarkedet ikke er tale om egentlige lokaler.

Peter Kolos (th), der også har en Hungry Dane-bod i Randers, er vred over den måde som han og de andre lejere er blevet behandlet på. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen

- Vi har tre vægge med el-installationer, og vi har brugt mange hundrede tusinder på at etablere lejemålet. De prøver at sammenligne os med en kiosk i et tivoli, hvor det er tydeligt, at det er tivoli, man kommer efter, mens kiosken er et ekstra tilbud. Det her er altså noget andet. Hvis det ikke er for maden, man kommer efter i et madmarked, hvad er det så, spørger Peter Kolos, der sammen med de fem andre boder har hevet Aarhus Central Food Marked med i fogedretten.

Annonce

Minder om chikane

Siden lejerne til et morgenmøde i juni fik at vide, at de fra 1. oktober var opsagt, har stemningen mellem de eksterne boder og ejerne af Aarhus Central Food Market været på frysepunktet.

De seks lejere har blandt andet ønsket et møde med Frantz Longhi og hans repræsentanter, men det er ifølge lejerne blevet afvist. Boderne kan i stedet få et individuelt møde, hvor individuelle krav kan diskuteres.

- Stadeholderne har haft mulighed for at deltage i et møde, som de har været inviteret til fra vores side. Det har de ikke ønsket, lyder det fra Aarhus Central Food Market, der er kede af, at boder føler sig uretfærdigt behandlet.

- Især fordi vi selv føler, at vi har været meget tålmodige.

- Jeg har brugt flere år på at bygge boden op og få Skakshuka på folks læber, og pludseligt bliver tæppet revet væk. Det er frustrerende, siger William Malloul fra boden Shakshuka. Foto: Flemming Krogh

De selvstændige boder fortæller, at man i alle de fire år af madmarkedets historie har haft et glimrende samarbejde med baren og de andre boder, som hører under Danish Design Restaurants. Men siden opsigelse er det samarbejde langsomt blevet ødelagt.

- Det er helt ned i, hvem der skal tømme borde og skraldespande, der pludselig er blevet et problem. Vi bliver modarbejdet, og det minder om chikane, fortæller flere af de seks boder til Århus Stiftstidende.

Den udlægning afviser man fra ejernes side.

- Vi prøver på ingen måde at chikanere nogen. I stadeholdernes kontrakt skal der benyttes engangsservice, hvilket ikke alle har efterlevet. Vi har opfordret alle til at gøre dette i forbindelse med Covid-19. I modsat fald skal de selv hente deres service. Engangsservice fjerner markedet selvfølgelig, som altid som aftalt i kontrakten. Egentlig skal de blot efterleve den kontrakt, der er aftalt mellem begge parterne.

Annonce

Bægeret flød over

Det var især én episode, der fik Peter Kolos, der har flere Hungry Dane-boder og restauranter rundt om i landet, til at rejse sig og for alvor gå ind i sagen mod Frantz Longhi.

Tilbage i april åbnede den italienske bod, Delicatezze Pasta Fresca, i Aarhus Central Food Market, men først ramte coronaen, så de ikke kunne tjene penge, og da de igen måtte åbne op, fik de beskeden om, at de var opsagt fra 1. oktober.

Aarhus Central Food Market

  • Madmarked på Skt. Knuds Torv
  • Åbnede marts 2016
  • Består af boderne: Hungry Dane, Green Neighbour, Shakshuka, Shakshuka Pita, Yamas og Ramen Takumi foruden markedets egne boder og en bar. 

Aarhus Central Food Market holder stadig åbent, men på grund af nyheden om den snarlige lukning i sin nuværende form, mener de resterende boder, at folk bliver væk.

Derfor arbejdede den italienske familie på at komme væk fra Skt. Knuds Torv og ned til byens andet madmarked, Aarhus Street Food.

Det populære madmarked ved rutebilstationen stod nemlig klar med åbne arme. Men den italienske familie fik ifølge Århus Stiftstidendes oplysninger at vide, at de ikke måtte forlade Aarhus Central Food Market, og de skulle betale deres husleje frem til opsigelsen.

- Der blev jeg sur, for det vidner om mangel på pli og ordentlighed, siger Peter Kolos, der sammen med flere gik sammen for at hjælpe den italienske bod ud af aftalen og ned på Aarhus Street Food, hvor de har stor succes i dag.

Aarhus Central Food Market afviser, at man har forhindret Delicatezze Pasta Fresca i at åbne en madbod et andet sted i byen. Man har i stedet holdt fast i, at de skulle overholde punkterne for opsigelse i samarbejdskontrakten, lyder svaret.

- Jeg har arbejdet 70 timer om ugen i over et år, og det har kostet på privatlivet. Jeg føler, jeg har bidraget til at gøre madmarkedet til en succes, men nu vil de tage lokalet fra os, siger Elias Korakianitis fra Yamas. Foto: Flemming Krogh

At sagen ender i Fogedretten har Aarhus Central Food Market ikke nogen kommentar til.

- Vores advokat tager hånd om det juridiske, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce