Annonce
Udland

Fem omkommet og otte savnes efter vulkanudbrud

Gns. Science/Reuters

New Zealands politi siger, at 31 personer er indlagt på hospitaler. De otte savnede frygtes omkommet.

Ved rekognosceringsflyvninger over den newzealandske vulkanø White Island er der ikke set overlevende efter mandagens vulkanudbrud, siger politiet.

New Zealands politi siger ved et pressemøde, at 31 personer er indlagt på hospitaler, mens fem er omkommet, og otte er savnet efter vulkanudbruddet på White Island.

Det menes, at der var 44 personer mennesker på den ubeboede ø, da udbruddet skete. En del af dem, der blev reddet, har alvorlige forbrændinger.

Politiet mener, at alle, der overlevede, blev evakueret.

Redningsmandskab har været ude af stand til at foretage en grundig eftersøgning på øen på grund af fare for nye udbrud. Desuden er natten faldet på.

Turister blev set gå inde i krateret på vulkanen på White Island, umiddelbart før udbruddet skete.

Det lykkedes redningsmandskab at evakuere 23 personer fra øen, efter at vulkanen gik i udbrud.

Både politiets helikopter, redningshelikoptere og andre helikoptere har foretaget overflyvninger over øen siden udbruddet.

- Baseret på de oplysninger, som vi har, så tror vi ikke, at der er nogen overlevende på øen, lyder det i en pressemeddelelse fra politiet.

Det skriver New Zealand Herald.

Vulkanen gik i udbrud mandag eftermiddag klokken 14.11 lokal tid, da en stor askesky rejste sig over White Island.

Myndighederne arbejder stadig på at identificere ofrene.

- En stor del af dem, der blev fanget på øen, er australiere, oplyser australske regeringskilder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der er ingen meldinger om danskere i området, meddeler Udenrigsministeriets Borgerservice.

Omkring 30 af de involverede menes at have været passagerer på krydstogtskibet Ovation of the Sea, der var på dagstur i området.

White Island ligger omkring 50 kilometer ud fra kysten på New Zealands nordø og er et yndet turistmål.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, kom mandag til den nærtliggende by Whakatane.

- Jeg ved, at mange af dem, der har pårørende på eller omkring øen, vil være bekymrede. Jeg kan forsikre dem om, at politiet gør alt, hvad de kan, siger hun.

/ritzau/Reuters

Annonce
Udtalelse fra politiet i New Zealand om vulkanudbrud
Artikel på New Zealand Heralds hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

Annonce