Annonce
Aarhus

Vurdering: Testcentrene er klar til øget testbehov ved genåbningen - men kan om nødvendigt hurtigt udvides

Kapaciteten på antigentest eller lyntest vil hurtigt kunne øges, hvis der skulle opstå behov for det. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland
Selv om genåbningen og de dertil knyttede coronapas formentlig vil få flere til at opsøge testcentrene, vurderer man i regionen at have kapaciteten til det.

Regionen: Det er fint nok, at man meget snart kan komme til frisør, massør eller på café, hvis blot man kan fremvise dokumentation for, at man er testet negativ inden for de seneste 72 timer.

Men har testcentrene overhovedet kapacitet til at teste alle de mennesker, man må formode, higer efter langt om længe at kunne nyde en café latte på en udendørscafé eller bare i den grad trænger til at blive æltet godt igennem hos massøren?

- Ja, lyder svaret fra vicedirektør Dorte Christensen, Indkøb og Medicoteknik i Region Midtjylland.

Annonce

- Og skulle det vise sig ikke at være tilfældet, vil vi hurtigt kunne udvide kapaciteten, tilføjer hun.

Testkits til skolerne

Når hun således er fortrøstningsfuld med hensyn til testkapaciteten, skyldes det to forhold. For det første har man endnu ikke været oppe at udnytte den nuværende kapacitet fuldt ud, og for det andet vil samtlige uddannelsesinstitutioner fra folkeskoler til universiteter snart, nemlig fra 6. april, være udstyret med testkits, så de selv kan sørge for den nødvendige testning.

- Det betyder, at alle elever og ansatte på samtlige uddannelsessteder dagligt har adgang til test på deres respektive skoler og derfor ikke behøver at belaste de øvrige teststeder, siger Dorte Christensen.


Aftalen indebærer, at kapaciteten med 14 dage varsel vil kunne fordobles.

Dorte Christensen, vicedirektør, Indkøb og Medicoteknik i Region Midtjylland


I dag er der på landsplan kapacitet til hver dag at teste mellem 200.000 og 250.000 borgere med PCR test, og cirka 200.000 med antigentest, der også er kendt som lyntest eller kviktest.

Inden for de seneste par uger, har den højeste udnyttelse af testkapaciteten været på omkring 80 procent og normalen er omkring 50-60 procent. Her har indgået test af elever og medarbejdere på de genåbnede uddannelsesinstitutioner, dog ikke folkeskoler.

Annonce

Kapacitet kan øges

I en overgangsordning har uddannelsesstederne benyttet sig at antigentest fra private udbydere, men fra 6. april vil der altså være såkaldt superviseret selvtest på alle skoler og uddannelsessteder.

Og her skal det lige indskydes, at der arbejdes på at gøre det muligt at få indført selvtest-resultatet i det kommende coronapas. Men indtil da kan man få det på en sms, der vil udgøre det for dokumentation.

Skulle den samlede testkapacitet alligevel vise sig at være utilstrækkelig vil den kunne øges forholdsvis hurtigt.

-1. maj træder et nyt udbud af antigentest fra de private leverandører i kraft. Det er for Region Midjyllands vedkommende Falck. Her vil der som udgangspunkt stadig være en kapacitet på landsplan på 200.000 daglige test, men aftalen indebærer, at kapaciteten med 14 dages varsel vil kunne fordobles, siger Dorte Christensen.

Annonce

Sværere med PCR

Om det også vil være muligt hurtigt at øge antallet af PCR-test, er mere usikkert, da det her også handler om, at analysedelen skal kunne følge med.  Men summa summarum vil man altså, hvis det bliver nødvendigt, efter 1. maj kunne have en daglig kapacitet på alt i alt op til 650.000 test.

Region Midtjylland råder over cirka 20 procent af testkapaciteten, hvilket med andre ord betyder, at man her i regionen lige nu kan teste godt 80.000 borgere hver dag.

Hos Falck bekræfter man, at kapaciteten hele tiden justeres, og at man dagligt er i dialog med myndighederne om behovet, så man hurtigt kan skrue op eller ned for niveauet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Opråb fra Skanderborg: Godt nok er Aarhus landets næststørste by, men hvorfor skal byen tilgodeses?

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Sport

Video: Sara Slott løber sig i OL-semifinalen

Annonce