Annonce
Erhverv

Wall Street oplever sin værste uge siden finanskrisen i 2008

Miguel Medina/Ritzau Scanpix
Bekymring for de økonomiske konsekvenser af virusudbrud udløser store kursfald på de globale aktiemarkeder.

Efter nye kursfald fredag har USA's aktiemarked haft den værste uge siden den globale finanskrise i 2008. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Annonce

Det toneangivende S&P 500-indeks er i løbet af ugen faldet med over 11 procent, mens Dow Jones-indekset har mistet over 12 procent i værdi.

Kun fem gange siden 1940 er S&P 500-indekset faldet med over ti procent på en enkelt uge.

Kurserne falder på grund af bekymring for, at coronavirusset, der spreder sig hurtigt, kan forårsage en økonomisk recession, som vil påvirke indtjeningen negativt i erhvervslivet.

Fredag advarede Mark Carney, chef for den britiske centralbank, Bank of England, om, at virusudbruddet kan føre til en nedjustering af vækstudsigterne for Storbritanniens økonomi, skriver nyhedsbureauet AFP.

Også i andre dele af verdenen har aktiemarkederne haft en blodrød uge.

Det britiske FTSE 100-indeks endte fredagen med et minus på 3,4 procent og har tabt 11,3 procent i løbet ugen. I Asien har der også været store indeksfald hen over ugen. Nikkei 225-indekset i Japan er efter et fald på 3,7 procent fredag gået over ni procent tilbage.

I Danmark sluttede aktiemarkedet fredag for syvende dag i træk med fald. C25-indekset, der omfatter de 25 største selskaber, afsluttede den højdramatiske uge med et fald på 2,5 procent. Siden rekordniveauet fra onsdag i forrige uge er indekset faldet 11,5 procent.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarede fredag om, at virusudbruddet kan vare ved i flere måneder. WHO vurderer, at risikoen for global spredning af virusset er steget til "meget høj".

Virusset har spredt sig fra den kinesiske millionby Wuhan til først resten af Kina og siden en lang række lande. Fredag havde 53 lande ifølge det amerikanske medie CBS bekræftet smittetilfælde.

I Kina er næsten 2800 personer døde som følge af sygdommen, men antallet af smittede er for nedadgående.

Mens der ses tegn på, at udbruddet er ved at blive dæmpet i Kina, så udbredes smitten mange andre steder. Lande uden for Kina står nu for omkring tre fjerdedele af alle nye smittetilfælde.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce