Annonce
Livsstil

Wassim, Redzepi og Kofoed: Gastronomisk dreamteam samles i Aarhus

<p>Der bliver stjernegod mad, når Den Danske Spiseguide holder gallaevent. Foto: Scanpix</p>

Det er ikke ret tit, at den danske elite indenfor gastronomi samles i samme køkken. Men det gør de, når Den Danske Spiseguides gallaevent afholdes 30. oktober i år.

Toppen indenfor dansk gastronomi samles søndag 30. oktober i Aarhus. Og ikke bare i samme lokale, nej i samme køkken.
Annonce
Det sker, når Den Danske Spiseguide holder den årlige gallaevent med kåring af bl.a. bedste restaurant, tjener, kok og gennembrud.
I år er et særligt år. For guiden udkommer ikke alene med sin jubilæumsudgivelse nr. 40, den uddeler også særprisen og ikon-titlen, som kun er uddelt seks gange tidligere i guidens 40 år lange historie.
»Gennem årtier har en række af dansk gastronomis største ildsjæle dannet forbillede for både yngre og ældre kollegaer og ikke mindst opretholdt et højt niveau gennem hele deres lange karriere« - står der i Den Danske Spiseguides generelle begrundelse for tildelingen af ikon-titlen, som blandt andet er uddelt til René Redzepi..
Det er derfor arrangementet får ekstra gas. Og den gas står Wassim Hallal for på den Michelin-stjernede Frederikshøj, hvor han har inviteret den danske top indenfor gastronomi indenfor i køkkenet.
Tidligere vindere af titlen som Årets Restaurant kommer således til at servere deres egne kreationer. Udover dreamteamet Nomas René Redzepi, Geraniums Rasmus Kofoed og Frederikshøjs Wassim Hallal kommer Hans Beck Thomsen fra Henne Kirkeby Kro, dansk »New Yorkeren«, Ronny Emborg fra Atera, Jacob de Neergaard fra Søllerød Kro og Jens P. Kolbeck fra Christies til arbejde sammen om at skabe en kulinarisk oplevelse i særklasse på aftenen.

Aarhus-nomineringer

Den anerkendte Danske Spiseguide blev første gang uddelt i 1978, efter at initiativtageren til guiden, Bent Christensen, havde kontaktet den anerkendte franske spiseguide Michelin og spurgt, om ikke de ville have Danmark med i deres udgivelse. Svaret var et nej. Og så lavede han sin egen.
»Og dens klassifikationssystem var ren kopiering af Michelins. Over årene udviklede den sig på flere punkter, blandt andet besluttede jeg at lade kåring af »Årets Restaurant« blive en årlig begivenhed, første gang i 1992, og her blev det Kong Hans Kælder,« fortæller han i et skriv på spiseguidens hjemmeside om de 40 år, der er gået.
Præcis som ved tidligere udgivelser åbenbares også i den 40-årige udgivelse vindere indenfor flere kategorier - årets bedste restaurant, årets bedste tjener, årets bedste gennembrud, sommelier, osv. osv.
I år er de seks nominerede til den mest prestigefulde pris som årets restaurant Relæ, Clou, Noma, Kadeau, Søllerød Kro og Ruths Hotel i Skagen - iøvrigt den ene af to restauranter udenfor region Sjælland. Restaurant Kadeau ligger på Bornholm.
Men der er flere restauranter fra Aarhus med i opløbet om andre priser.
Jeppe Lund fra Frederikshøj er nomineret til Årets Restaurantchef 2016, mens Mefisto er nomineret til Årets fiske- og skaldyrsrestaurant.
Derudover er Mikkel Laursen fra den århusianske restaurant Mellemrum blandt de nominerede som årets kokkeprofil i konkurrence med Rasmus Kofoed fra Geranium, Morten Falk fra Kadeau og Jonas Mikkelsen fra Frederiksminde.
Søren Appel Hansen fra Nordisk Spisehus er nomineret som bedste tjener. Og så er den nye gourmet-restaurant Domestic nomineret som årets gennembrud.
En stor cadeau
Tjener og sommelier Ditte Susgaard er den ene af fire bag restauranten Domestic, og ifølge hende er det ret stort, at de er blevet nomineret til prisen som årets gennembrud. Der er mange restauranter med om buddet, siger hun og bemærker, at der især i år er åbnet mange nye.
»Så det er sindsygt fedt og en stor cadeau,« siger hun og forklarer, at fordi Den Danske Spiseguide er så kendt, giver prisen god reklame og kan trække gæster til.
Domestic er nomineret sammen med Alchemist i København, Bühlmann i Aalborg og Moehr i Roskilde. Og hvordan stiller det så den århusianske restaurant?
»Den er rigtig svær. Det er nogle gode og højt respekterede restauranter. Vi går ydmygt til det og krydser fingre,« siger hun.
Restauranten har slået sig op på lokale og bæredygtige, etisk korrekte råvarer.
»Jeg tror og håber, det er noget, folk vil blive ved med at støtte op om. Vi har været her et år, og det er gået sindsygt godt og over al forventning.«

Claus Meyer vinder

I øjeblikket befinder Claus Meyer sig i New York, hvor han arbejder på at etablere sit nordiske foodcourt-projekt i Grand Central Terminal. Men 30. oktober kommer han til Danmark for at modtage Ikon-titlen og Årets Særpris.
Om juryens beslutning om at hædre Claus Meyer, siger redaktør Bent Christensen fra Den danske Spiseguide:
»Claus Meyer hører til de virkeligt dedikerede og visionære mennesker, der dag efter dag formår at gøre både hverdag og fest mere fremragende. Han er en international, innovativ gastronomisk skelsættende personlighed, som Danmark ikke kan sætte højt nok pris på.«
Claus Meyer er 52 år, fra Nykøbing Falster og var i sin tid medgrundlægger af Noma. Nu er han nok mere kendt for sit bagværk - og altså projektet i New York.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce