Annonce
Aarhus

Waste Hunt går på affaldsjagt i naturen

Florence Martín (tv) og Tina Wulff har taget initiativ til organisationen Waste Hunt. Hver den første søndag i måneden inviterer de interessserede til at være med på en skraldetur, hvor alt affald på ruten bliver indsamlet og dokumenteret. Foto: Axel Schütt

Florence Martín og Tina Wulff er initiativtagere til Waste Hunt, der inviterer århusianere med på skraldeture i lokalområdet.

AARHUS: Engangsbestik. Metal fra en dåseøl, der har været en tur i græsslåmaskinen. Et cigaretskod. En to-go-kop. Endnu et cigaretskod og en ballon. Man skal ikke gå mange meter i selskab med Florence Martín og Tina Wulff, før man får øje for affaldet i den grønne rabat ved en parkeringsplads i Brabrand.

Avisen et taget med på en tur med de to skraldejægere i Waste Hunt. Bevæbnet med gribetænger og arbejdshandsker går de jævnligt tur i Aarhus og omegn for at fjerne skrald fra byens grønne områder.

Florence Martín har længe indsamlet skrald. Det begyndte da en ven viste hende billeder fra Senegal, hvor der flød med plastik efter en monsunregn. Det vakte en følelse af, at hun måtte gøre noget.

- Jeg havde længe været med i en gruppe af facebookaktivister på miljøområdet, men jeg syntes, det var frustrerende ikke at kunne gøre noget aktivt ved problemet. Men ved at gå ture og samle skrald kunne jeg tage udgangspunkt i min egen virkelighed og se, om jeg dér kunne gøre noget ved problemet, fortæller hun.

Florence Martín inviterede andre med på sine skraldeture. En af dem var Tina Wulff, og den frivillige organisation Waste Hunt begyndte at tage form og er i dag en del af platformen for borgerinitiativer, Sager der Samler.

Siden i sommer har Waste Hunt fast inviteret på jagt efter affald hver første søndag i måneden, og de oplever, at antallet af deltagere er stødt stigende fra gang til gang.

Annonce

Waste Hunt


  • Waste Hunt er startet af Florence Martín og Tina Wulff Jespersen. De organiserer hver den første søndag i måneden en affaldsindsamling i Aarhusområdet.
  • Alle kan møde op og være med. Følg Waste Hunt på Facebook og Instagram og se, hvor gruppen mødes næste gang.
  • På den seneste affaldsjagt, der varede omkring en time, blev der på bare 200-300 meter indsamlet meget skrald. På top fem var:Cigaretskodder: 145Blødt plastik: 79Hård plastik: 42Dåser: 15Glas flasker: 12
  • Waste Hunt har indgået en samarbejdsaftale med supermarkedskæden Lidl for at rydde op i naturen og indsamle data om affald, som kan være med til at udvikle kædens plastikstrategi.
  • Søndag 25. november kl. 13-16 kan man komme med på affaldsjagt med Waste Hunt og Lidl Danmark. Der vil blive uddelt skattekort og affaldesposer på p-pladsen ved Lidl, Skejbyvej 499, og så er det af sted på jagt efter skrald. Senere udpeges en vinder. Der vil være forskellige aktiviteter for hele familien.
Waste Hunt har indgået et samarbejde med Lidl. Dagligvarekæden vil bruge deres dokumentation til få viden om affald, så de fremadrettet kan udvikle deres plastikstrategi. Florence Martín (tv) og Tina Wulff håber at deres data kan være med til at skabe bevågenhed omkring affald, som ender i naturen. Foto: Axel Schütt

Alt bliver dokumenteret

Samtidig er de begyndt at dokumentere, hvor meget affald de finder på deres vej for at få en viden om, hvilke typer skrald, der ofte ender i naturen. De har udviklet et detaljeret skema, hvor der bliver sat en streg ud for den enkelte type affald.

- Det giver et overblik over, hvad vi finder. At putte et antal på får folk til at se, hvor meget det handler om. Det er vigtigt at vide for at kunne gøre noget ved problemet, siger Tina Wulff.

- Hvis det er muligt skriver vi også, hvor affaldet kommer fra, så vi kan gå til salgsstedet, hvis vi pludselig finder meget af den type skrald i et område, uddyber hun.

En af de helt store syndere i naturen er cigaretskodder.

- Sidste søndag samlede vi 145 skodder på 300 meter, fortæller Tina Wulff, men også plastik dukker ofte op.

På overfladen ser Aarhus måske ren ud, men kigger man efter i krogene, ligger der meget affald rundt omkring. Det mærker Waste Hunt'erne også, når de går en tur.

- Folk, der er med på ruten, fortæller ofte, at de i begyndelsen ikke lægger mærke til skraldet, for bagefter at se det alle steder, siger Tina Wulff.

Affald er et globalt problem, og de to unge kvinder oplever, at det giver en tilfredshed at kunne gøre noget lokalt ved problemet.

- Det kræver ikke specialviden eller en bestemt uddannelse at være med. Alle kan tage en pose og samle skrald op på deres vej. Vi ved godt, at vi ikke kan fjerne alt affaldet, men vi kan skabe opmærksomhed omkring det. Så man måske tænker sig om en ekstra gang, inden man smider noget i naturen, siger Tina Wullf.

Når man først får øjnene op for affaldet, ser man det alle steder, fortæller de to Waste Hunt'ere. For der er meget at komme efter.- Ofte har vi lavet en lang rute, som også vil være en hyggelig gåtur, men så har der været så meget affald, at vi på en time kun har nået at gå 200-300 meter, fortæller Florence Martín (th). Foto: Axel Schütt

Tag på affaldsjagt

Deres håb er, at nogen på et tidspunkt vil kunne bruge al den data, de indsamler.

- Jeg føler, at vi bidrager til en form for studie, der kan være med til at ændre på den måde, vi tænker skrald på, siger Tina Wulff.

Aarhus Kommune har også fået øjnene op for deres projekt, så Ren By i dag sponsorerer dem med gribetænger, handsker og poser.

Siden 1. oktober har Lidl, der er verdens næststørste dagligvarekæde, meldt sig på banen i et samarbejde.

- Det er rart med den anerkendelse. De vil bruge vores data til at udvikle i deres plastik strategi fremadrettet, siger Tina Wullf.

De to kvinder har også kontakt til et par skoler om at starte et samarbejde.

- Børn der ser os samle skrald, stopper op, mens de voksne bare går forbi, så det kunne være godt at nå ud til de næste generationer, sætte nogle tanker i gang tidligt, siger de.

På længere sigt er visionen, at der bliver så mange Waste Hunt'ere, at de selv kan sætte gang i grupper i deres lokalområde.

- Vi drømmer om, at vi kan være med til at ændre på de normer, vi har omkring affald, så der ikke er så meget skrald, som ender i naturen, siger Florence Martín.

Søndag er der et Waste Hunt-arrangement på Lidls parkeringsplads i Skejby fra kl. 13-16, hvor alle kan være med på affaldsjagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce