Annonce
Sport

Whalley lukker flere mål ind end Jovanovic, men tilhører stadig superligaens top

Oscar Whalley fik en god start i AGF med et reddet straffespark i kampen mod Vendsyssel FF. Foto: Ole Nielsen

Spanske Oscar Whalley er ganske godt tilfreds med sin første tid i AGF, og rangerer ifølge de tørre tal som Superligaens fjerdebedste målmand i denne sæson.

FODBOLD: AGF har haft to forskellige målmænd til at vogte buret i denne sæson.

Først var det serbiske Aleksandar Jovanovic, der inden sit skifte til SD Huesca i La Liga blot lukkede tre mål ind i syv superliga-kampe, og derfra overtog Oscar Whalley så, hentet i Sporting Gijon, og den 24-årige spanier har - udover de to pokalkampe mod FC Sydvest og Aarhus Fremad - haft tjansen i de seneste seks ligakampe, hvor han har indkasseret 10 mål.

En forskel, der er til at få øje på:

Aleksandar Jovanovic nåede op på 676 minutter på banen i sæsonen, inden han drog af sted, og det giver i gennemsnit godt og vel en scoring mod ham per 225. minut, mens Whalley har indkasseret mål for hvert 59. minut som førstevalg i den bedste danske fodboldrække.

Og derfor har Whalley da også lagt ryg til en del kritik fra presse og fans, der har rynket på næserne over forskellen i indkasserede mål og særligt spanierens problemer i luftrummet ude i eget felt.

Helt galt har det dog tilsyneladende ikke været, for trods de markant forskellige statistikker holder begge handskemænd faktisk til i toppen over de bedst præsterende på posten i Superligaen.

Aleksandar Jovanovic er ifølge fodboldanalysefirmaet Instat den målmand, der samlet har leveret næstbedst i Superligaen i denne sæson, mens Oscar Whalley ligger placeret som nummer fire på listen, hvor FC Københavns Jesse Joronen er duks.

Grunden til spanierens høje placering kan blandt andet findes i, at han i forhold til spilminutter gør sig bemærket med en høj redningsprocent, mange såkaldte "superredninger" og så også er blandt de keepere i rækken, der er bedst til at skille sig af med bolden, når han skal bruge fødderne.

- Vi er rigtig godt tilfredse med Oscar Whalley. Det er tydeligt for enhver, at der er gået for mange mål ind på ham, hvis man sammenligner med hans forgænger, men vi vidste jo også godt, at det snit ikke kunne fortsætte. Det tager derudover tid for en ny målmand at spille sig ind på holdkammeraterne, men han har taget udfordringen op og har sådan set leveret det, vi havde forventet, lyder det fra sportschef Peter "PC" Christiansen.

Annonce
Oscar Whalley hører til blandt Superligaens bedste målmænd til at bruge fødderne, men har haft problemer med at holde AGF-buret rent siden han tog over fra Aleksandar Jovanovic. Arkivfoto: Ole Nielsen

Hvem er du?

Statistikker kan vendes og drejes, som man lyster, men Oscar Whalley er overordnet selv godt tilfreds med den start, han har fået i AGF, selvom han også er bevidst om, at der er ting at arbejde med.

- Jeg føler, at jeg er vokset som målmand. Jeg synes, at jeg fik en god start i min debutkamp (1-1 mod Vendsyssel, red.), hvor jeg reddede et straffespark og var med til at sikre et point. Men at være målmand handler ikke kun om at levere flotte redninger. Det handler også meget om kommunikation med medspillerne, om at tage de rigtige beslutninger og være stærk på dødbolde. Sidstnævnte er et område, hvor jeg skal forbedre mig, det skal hele holdet, og det arbejder vi hårdt på, selvom vi lavede nogle fejl i den seneste kamp, kommer det fra målmanden, der indrømmer, at det har været udfordrende at skifte spansk fodboldkultur ud med en rejse til det 'kolde' nord.

- Det er jo første gang, at jeg er uden for Spanien for at spille fodbold, så den første tid var selvfølgelig den sværeste, fordi jeg lige var kommet til et nyt land, en ny klub, et andet sprog, men det tog mig kun et par uger at vænne mig til det. Sådan er det i fodbold. Det handler om at tilvænne så hurtigt som muligt.

Han griner, peger ud på det grønne græs på bane 1 på træningsanlægget.

- Jeg husker min første kamp for holdet (testkamp i Sverige mod Djurgårdens IF sidst i juni, red.), hvor jeg ikke kendte navnet på én eneste af mine nye holdkammerater og i det hele taget havde svært ved at kommunikere med dem. Nu få måneder siden kender jeg alle og kan endda bruge nogle enkelte danske gloser, så der er sket meget. På den front fungerer det perfekt nu.

Hvad synes du om niveauet i Superligaen?

- Det har overrasket mig meget. Og det positivt. Der er mange hold, der spiller rigtig godt med bolden, og det havde jeg måske ikke regnet med. Det er ikke bare høje bolde og fokus på dødbolde, som jeg måske havde et indtryk af på forhånd. De fleste hold er ikke bange for at spille med ved jorden, og det er mit indtryk, at der er mange virkelig dygtige spillere i Danmark. Så ja, jeg er blevet positivt overrasket.

Er det meget forskelligt fra at spille i Spanien?

- Nej, det synes jeg ikke. Fodbold er fodbold, og i hver eneste kamp, handler det om at løse de situationer, der opstår. Sådan er det, om du spiller i Spanien eller Danmark. Men det er tydeligt for mig, at der bliver spillet langt mere fysisk i Danmark, og det kræver mere styrke. Derfor arbejder jeg også hårdt på at få lagt nogle ekstra kilo på kroppen, for du har altid en stor mand foran dig, når der er dødbolde. I Spanien giver det næsten altid frispark, men her er det nødvendigt at slås for det som målmand. Det har jeg lært, siger Oscar Whalley, der altså på helt tørre tal er denne sæsons fjerdebedste målmand i ligaen, men også erkender, at han eksempelvis burde have leveret bedre ved AaBs scoring til 2-2 i søndagens kamp, hvor han ikke kunne holde et frispark fra Lucas Andersen.

13 mål er der i alt scoret på AGF i de første 13 spillerunder, hvilket sammen med FC København gør AGF til Superligaens næstbedste defensiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Aarhus

Gratis blåmuslinger til alle: Clausens Fiskehandel klar med 1 ton stor gave

Aarhus

Demonstration mod racisme aflyst: Ny dato ikke på plads

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Annonce