Annonce
Kultur

X-Factor for skarpe penne: 350 gymnasieelever dystede i kunsten at anmelde teater

350 gymnasieelever skrevet teateranmeldelser i projektet "Teateranmelderiet", der er skabt af DMJX og Aarhus Teater. En skarp jury skulle i sidste ende udpege tre vindere. Fra venstre Anne Middelboe Christensen, Silja Marie Andersen Houtari, Anders Lange, Sissel Worm Glass og Mette Klakstein. Foto: Anders Wejse
13 gymnasieklasser fra fire gymnasier har siden november konkurreret om at skrive de bedste teateranmeldelser i et nyt projekt på Aarhus Teater.

AARHUS:  De kritiske penne var fundet frem og argumenterne slebet knivskarpe, da 350 gymnasieelever dystede i kunsten at anmelde teater.

Bag konkurrencen og læringsprojektet "Teateranmelderiet" står DMJX (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole) og Aarhus Teater.

- Vi vil gerne så et frø, så de unge får en stemme i kulturdebatten på forskellige platforme og lærer at danne sig en kvalificeret mening om det, de ser. Samtidig håber vi, at det vil skabe øget opmærksomhed på scenekunst blandt de unge - at det kan være lige så stor en oplevelse som at gå i biografen eller en koncert, fortæller Morten Daugbjerg, leder af Aarhus Teater Læring.

Annonce

Finalen skulle have fundet sted i en fyldt teatersal på Aarhus Teater Scala, samme scene hvor gymnasieeleverne i november så Christian Lollikes "Kagefabrikken" med anmelderbriller på.

Men på grund af nedlukningen kunne de 350 gymnasieelever og deres lærere i stedet følge med på skærmen, da en jury i bedste Oscar-stil afslørede vinderne i tre kategorier.

Elevernes egen stemme

Gymnasieeleverne i de 13 klasser har produceret over 200 anmeldelser i tre kategorier: Den klassiske anmeldelse, Nyt format og Bedste detalje.

Hver klasse har udpeget de tre bedste anmeldelser i hver kategori og sendt dem til juryen, som har nomineret fem anmeldelser i hver kategori og efterfølgende fundet en vinder.

For gymnasielærer på Aarhus Statsgymnasium, Dorte Granild, har det været både sjovt og fagligt at være med i projektet.

- Nogle gange kan det være en udfordring at finde noget, som er begge dele. Eleverne har syntes, at det var meget autentisk at arbejde med anmeldelserne. Det, at de skriver noget, der kommer ud i verden og ikke kun skrives til harddisken eller skrivebordsskuffen, syntes de var fedt, forklarer hun.

Dorte Granild vurderer også, at projektet er med til at gøre eleverne skarpe på at argumentere for deres synspunkter. En egenskab, der kommer dem til gode, når de snart skal til eksamensbordet.

- Det er vigtigt, at de har deres egne stemmer, og det er projektet godt til. De bliver opmærksomme på ikke bare at lyde som en maskine, men at deres egen stemmer faktisk betyder noget, for at de fanger den, der skal læse det, forklarer hun, der er lektor i dansk og mediefag.

Annonce

Og vinderen er....

18-årige Laura Bilgrau Eskild-Jensen fra 2A på Aarhus Statsgymnasium vandt sammen med klassekammeraterne Sophie og Klara kategorien 'Den klassiske anmeldelse' med "Kage, der giver en bitter smag i munden".

- Denne anmeldelse giver god teatersmag i munden. Læseren bliver holdt i hånden, mens sproget bobler med sjove kage-metaforer om forestillingens racistiske dåselatter og rodede fremmedhadsskildring. Med flot styr på fakta – og mod til at mene noget, lød juryens begrundelse.

- Det har været mega-fedt. Det gav mulighed for, at vi kunne være kreative og prøve nogle ting af, siger Laura Bilgrau Eskild-Jensen.

Selv om hun ofte går i teatret, var det alligevel en helt ny oplevelse at se en forestilling som anmelder.

- Det kritiske syn gjorde noget for oplevelsen. Jeg var inde at se forestillingen senere, og der var det en helt anden og mere tilbagelænet oplevelse, fortæller hun.

Projektet har givet Laura Bilgrau Eskild-Jensen en ny smag for scenekunst.

- Teater er ikke kun hyggelige familieforestillinger. Her har vi lært, at man også kan formidle vigtige budskaber gennem underholdning. Det er interessant og har åbnet op for mange spændende samtaler efterfølgende, siger Laura Bilgrau Eskild-Jensen, der håber, at hun og veninderne kan få flere teateroplevelser sammen i fremtiden.

De to andre kategorier blev vundet af 2.g.-elever fra Favrskov Gymnasium og 3.g.-elever fra Aarhus Katedralskole.

DMJX og AT Læring fortsætter projektet i næste sæson 2022/23. Denne gang for 500 elever.

'Teateranmelderiet'

"Teateranmelderiet" er et projekt mellem DMJX (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole) og AT Læring (Aarhus Teater).

Fire gymnasier har deltaget i Teateranmelderiet 2021/22: Egaa Gymnasium, Aarhus Katedralskole, Aarhus Statsgymnasium og Favrskov Gymnasium.

13 klasser har været med – og 350 elever har siddet med blokken på Scala til Christian Lollikes "Kagefabrikken".

Der er produceret over 200 anmeldelser i tre kategorier: Den klassiske anmeldelse, Nyt format og Bedste detalje. Flere har arbejdet i grupper, og derfor er der færre anmeldelser end antal deltagere.

Hver klasse har selv udpeget de tre bedste anmeldelser i hver kategori og sendt dem til juryen, som har nomineret fem anmeldelser i hver kategori. Blandt dem er der fundet en vinder i hver kategori.

Juryen består af Anders Lange, DMJX, Anne Middelboe Christensen, anmelder Information, Mette Klakstein, skuespiller og medvirkende i Kagefabrikken, Silja Marie Andersen Houtari, elev på Egaa Gymnasium og Sissel Worm Glass, teaterpædagog i AT Læring og underviser på Aarhus Katedralskole.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pengeregn over landsby: Anders og Magnus skaber mere friluftsliv vest for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Aarhus

Fire bøder og tre klip i kørekortet på 40 minutter: 20-årig havde en skidt aften i trafikken

Aarhus

For risikogrupper er corona stadig skræmmende: Sådan skal de og deres pårørende forholde sig til smittesituationen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Aarhus

To år med corona har udhulet egenkapitalen: Ny biografsæson skal redde Øst for Paradis

Aarhus

Skoleleder rystet over at tiltalt med planer om skoleskyderi havde Tilst Skole i kikkerten

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aarhus

Flere patruljevogne på biljagt i Gellerup: Bilist uden kørekort kørte i grøften

Erhverv For abonnenter

Stadil gør klar til, at børnene overtager Hummel: Multinationalt Aarhusbaseret milliardfirma skifter hænder

Aarhus

Rekordhøjt antal nye smittede: Voldsom stigning i både Aarhus og omegnskommuner

Annonce