Annonce
Aarhus

Yderligtgående muslimer holder konference i Aarhus: Politiet er på stikkerne og i byrådet blinker advarselslamperne

De seneste uger har Hizb ut-Tahrir i blandt andet Gellerupparken uddelt flyers om en kommende konference. Søndag afvikles arrangementet, der har opmærksomhed fra Østjyllands Politi. Fotos: Axel Schütt, Søren Bidstrup
Søndag afvikler Hizb ut-Tahrir en konference i det vestlige Aarhus. Den kontroversielle bevægelse arbejder blandt andet for et kalifat, og Folketinget har uden held forsøgt at få den forbudt. Lokale politikere opfordrer århusianerne til at blive væk fra mødet, som politiet holder et vågent øje med.

AARHUS: Den islamiske politiske bevægelse Hizb ut-Tahrir er på spil i det vestlige Aarhus.

De seneste uger har Hizb ut-Tahrir delt flyers ud, og på søndag indkalder den til en konference i lokaler på Holmstrupgårdvej i Brabrand.

I konferencen deltager blandt andre Taimullah Abu Laban, der regnes som et af de ledende medlemmer af Hizb ut-Tahrir i Danmark.

Annonce

Det to timer lange arrangementet har overskriften "Social Kontrol og Parallelsamfund".

- Hizb ut-Tahrirs tilstedeværelse er bekymrende og ikke sund for Aarhus. Hizb ut-Tahrir forsøger at nå blandt andre sårbare unge, som søger et holdepunkt i livet. Derfor vil jeg appellere til, at rollemodellerne for de unge træder i karakter og siger fra overfor Hizb ut-Tahrirs holdninger og konferencen, siger Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune.

Flyers i omløb

Hizb ut-Tahrir blev grundlagt i 1952-1953 i Libanon.

Men det var først i 2001, at Hizb ut-Tahrir for alvor blev kendt i Danmark. Det skete, da en talsmand opfordrede muslimer i Danmark til at gå i hellig krig og brugte stærke vendinger imod kapitalisme og demokrati.

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for kultur og borgerservice, kalder Hizb ut-Tahrirs tilstedeværelse i Aarhus for usund. Men han glæder sig over, at bevægelsen tidligere har haft svært ved for alvor at få fodfæste i Danmarks næststørste by. Foto: Kim Haugaard 

Siden har Hizb ut-Tahrir i flere omgange været aktiv i det vestlige Aarhus. Det gjaldt eksempelvis i marts 2018, da medlemmer af den islamistiske forening omdelte løbesedler med kontante udmeldinger vedrørende en ny ghettoplan.

De seneste uger er der igen delt flyers ud i Gellerup.

Skrivelser med informationer om søndagens konference er havnet i postkasser tilhørende borgere med udenlandsk klingende navne.

Annonce

Håb om tomme stole

Hizb ut-Tahrir har løbende tiltrukket sig opmærksomhed fra Folketinget.

Folketingspolitikere har siden 2004 luftet ideen om at forbyde Hizb ut-Tahrir, men det er aldrig blevet til virkelighed.

Allerede i 2008 konkluderede Rigsadvokaten i en undersøgelse, at der ikke var grundlag for et forbud mod Hizb ut-Tahrir efter Grundloven.

Hizb ut-Tahrirs arrangementer kan på mange måder sammenlignes med de begivenheder, som Rasmus Paludan skaber med Stram Kurs. Det handler allermest om at få omtale.

Anders Winnerskjold (S), politisk ordfører

Socialdemokratiet i Aarhus kender Hizb ut-Tahrirs ret til at lave møder. Men politisk ordfører Anders Winnerskjold (S) håber, at der bliver mange tomme stole ved søndagens konference.

- Det er den rigtige måde at sige fra overfor Hizb ut-Tahrirs grænseoverskridende og unuancerede synspunkter. Hizb ut-Tahrirs arrangementer kan på mange måder sammenlignes med de begivenheder, som Rasmus Paludan skaber med Stram Kurs. Det handler allermest om at få omtale, vurderer Anders Winnerskjold.

Annonce

Islamfjendtlige politik

Avisen har kontaktet Hizb ut-Tahrir for at høre mere om aktiviteterne i Aarhus.

Der er kommet svar i en mail.

Er der grund til bekymring for, at Hizb ut-Tahrir bidrager til radikalisering?

- Det er politikerne, der gennem de sidste to årtier har radikaliseret den danske befolkning med deres islamfjendtlige retorik og diskriminerende politik. Som følge af dette er racistisk sprogbrug blevet mainstream, og vi ser en konstant stigning i antallet af hadforbrydelser rettet mod muslimer, forklarer Taimullah Abu-Laban, der betegner sig som medlem af Hizb ut-Tahrir.

Hizb ut-Tahrir afholder jævnligt debatmøder. Men langt de fleste afvikles i København, hvor bevægelsen har størst opbakning. Fotografiet er fra et arrangement i Nørrebrohallen i 2015. Foto: Søren Bidstrup

Ifølge Taimullah Abu-Laban vil søndagens konference sætte fokus på den islam-politik, der føres fra Christiansborg. Han oplyser, at konferencen også vil rumme et budskab om, hvordan muslimer kan spille en positiv rolle i samfundet.

Er der grund til bekymring for, at Hizb ut-Tahrir spænder ben for integrationsarbejdet i Aarhus?

-  I Hizb ut Tahrir mener vi, at muslimer bør spille en aktiv, positiv og ansvarlig rolle i samfundet, med udgangspunkt i deres islamiske identitet. Når en person tilslutter sig Hizb ut-Tahrir ser man en positiv udvikling hos denne på alle planer. Vi afviser dog politikernes krav om assimilation, da vi nægter at give afkald på vores islamiske identitet, forklarer Taimullah Abu-Laban.

Annonce

Politiet holder øje

Hizb ut-Tahrirs arrangementer skaber af og til uro.

Det gjaldt eksempelvis i slutningen af oktober sidste år, da medlemmer af Hizb ut-Tahrir demonstrerede på Nytorv i København. De blev mødt af en moddemonstration anmeldt af Stram Kurs, og der opstod en yderst tilspidset stemning.

Af og til fører Hizb ut Tahrirs arrangementer til uro. Det gælder ikke mindst, når der er moddemonstrationer ved eksempelvis Stram Kurs. Hizb ut-Tahrir fortæller selv, at bevægelsen er et politisk parti, der aldrig har benyttet sig af vold, og vil aldrig benytte sig af vold. Foto: Liselotte Sabroe

Østjyllands Politi oplyser, at der ikke er anmeldt demonstrationer i området ved lokalerne på Holmstrupgårdvej i Brabrand.

- Vi er opmærksomme på, at konferencen finder sted. Men derudover har vi ingen kommentarer, skriver Østjyllands Politi i en mail til avisen.

Annonce

Nedslående oplevelse

Anders Winnerskjold har tidligere deltaget i debatter med repræsentanter for Hizb ut-Tahrir.

Ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører i Aarhus var det en nedslående oplevelse.

- Det var ikke muligt at nå hinanden i en demokratisk meningsudveksling, siger han.

I København er det lykkedes Hizb ut-Tahrir at opbygge en stabil base. Det betyder blandt andet, at den danske hovedstad rummer Masjid al-Faruq, landets eneste Hizb ut-Tahrir moské.

Rabih Azad-Ahmad finder det oplagt, at Hizb ut-Tahrir prøver lykken i Aarhus.

- Det må vi affinde os med, når vi bor i landets næststørste by. Men det gør mig optimistisk, at Hizb ut-Tahrir tidligere er fejlet i bestræbelserne på at få fodfæste i Aarhus. Det giver en tro på, at det heller ikke vil lykkes denne gang, understreger rådmanden.Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Nedrevet køreledning: Togtrafikken er gået i stå mellem Jylland og Fyn

Aarhus

Panik blandt byrådskandidater: Valgplakater skal op lørdag, men de kan ikke tåle vand - sådan er det jo, siger producent

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat

Klimakritikken er for nem: Vis os nu selv vejen, Rambøll!

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Annonce