Annonce
Navne

Ydmyg popstjerne i eget tempo

Det var som Aqua-Søren med afbleget hår sat i pindsvinefrisure og pangfarvet tegneserietøj, at vi rigtig lærte Søren Rasted at kende. Kvartetten har efter nogle års dvale netop udsendt en ny single - »Back To The 80's«, der på mandag følges op af et greatest hit-album.

Søren Rasted og resten af Aqua er tilbage med deres tredje plade. Men vejen dertil har været lang for den nu 40-årige popsanger.

Alt var rigtigt, da først Danmark og siden hen resten af verden lærte Søren Rasted at kende i årene 1996-97. Men det var ikke som den Søren Rasted, der havde været med til at producere fodboldlandsholdets EM-slagsang, »Vi Vil Ha Sejren i Land« (1988) eller som den Søren Rasted, der havde komponeret musikken til børnefilmen »Frække Frida« (1989) og temaet til »General Dryptud«. Men som Aqua-Søren med afbleget hår sat i pindsvinefrisure og pangfarvet tegneserietøj.

Rasted, der i dag, lørdag 13. juni, fylder 40 år, havde sammen med vennen Claus Noreen arbejdet i en del år bag producerknapperne, inden de fik først den turnerende fest-dj René og senere endnu den tidligere bogstavvender i den norske version af »Lykkehjulet«, Lene Nystrøm, med om bord til et musikalsk firkløver, som de i første omgang kaldte Joyspeed.

Det skulle dog blive som Aqua, at de fire fik hul igennem med deres voldsomt ørehængende maskinelle tyggegummi/eurodancemusik tilsat tekster, der fik enhver engelsklærer med respekt for sit fag til at fare i flint. Men det virkede.

Sammen med pladeselskabet Universal, instruktører og brandforstandige som Peder Pedersen og Peter Stenbæk og en forbilledlig omgang vilje og flid, erobrede Aqua først de små diskoteker i landet, dernæst radiostationerne og sidenhen pladekøberne. Dernæst fulgte udlandet, USA, Asien, Europa, alle var med. Seks gigantsingler fra et irriterende hitalbum, der solgte imponerende 17 millioner eksemplarer og sendte fire-banden kloden rundt igen og igen.

Den historie er ikke bare enestående i dansk musikhistorie. Men det sled. Fem år med pres, ublu arbejdstider og et rakkerliv på hoteller, fik boblen til at briste. To albums blev det til for Aqua, et tredje var tæt på at blive færdiggjort, men kemien var væk. De talte ikke længere sammen, ganske symbolsk giftede Søren Rasted sig med Lene Nystrøm i 2001, uden at Claus og René overhovedet anede, at de to var kærester.

Med Aqua frosset til is, kastede Søren Rasted sig over spoken word-genren som Lacy Boy, også det projekt havde han succes med. Diverse producer- og sangskriverjobs for så forskellige navne som bl.a. Sort Sol og Jon Nørgaard, vinder af tv-konkurrencen »Popstars«, fulgte efter. Og sammen med nevøen Nikolaj, greb Rasted mikrofonen under navnet Hej Matematik, endnu et spøjst, men gennemført popprojekt, som stadig lever med pæn succes. Med disse meritter erobrede Aqua-Søren stille og roligt sit borgerlige navn tilbage og blev til Søren Rasted: en ofte storgrinende, afslappet og sympatisk fyr, privat far til to børn og offentligt medlem af panelet i det populære radioprogram »Mads og Monopolet«, samt en ydmyg popstjerne i eget tempo.

Rasted er i virkeligheden mere pop end stjerne, og det er positivt ment. I 2008 lod han sig overtale til at genforene Aqua, som bl.a. spillede på det års Grøn Koncert-turné. Hvorfor var egentlig lidt svært at forstå. Og som Rasted selv forklarede til B.T. så sent som i søndags: »Vi ved sgu vist ikke helt, hvad vi egentlig vil.« For hans karriere betyder det da heller ingenting, for Søren Rasted har i den grad bevist, at der findes et liv i og med musikken efter Aqua og de 33 millioner solgte plader, hvis man har skruet popørerne ordentligt på.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce