Annonce
Aarhus

Ydmygt vandingshul tørrer ud

<p>LP er stamkunde på Guldborg. Charlotte er - måske - hans kusine. De er blandt de få gæster på det lille værtshus en tidlig eftermiddag.</p>

Byens ældste værtshus, Guldborg i Vesterbrogade, lukker efter 133 år. Huset skal rives ned for at give plads til boligbyggeri.

Annonce

Det er byens ældste værtshus, der lukker og slukker.

Cafe Guldborg, Vesterbrogade 20. Her har været værtshus siden 1882. Nu lukker det 25. september. Huset er solgt til nedrivning sammen med to naboejendomme.

På fredag bliver de sidste øl langet over bardisken på Guldborg i Vesterbrogade 20, hvor der har været værtshus siden 1882.

Cafe Guldborg, Vesterbrogade 20. Her har været værtshus siden 1882. Nu lukker det 25. september. Huset er solgt til nedrivning sammen med to naboejendomme.

Nu er det slut.

Den ydmyge lille bygning er sammen med adskillige naboejendomme solgt til nedrivning for at give plads til boligbyggeri.

»Jeg kommer til at savne Sanne,« siger stamkunden LP og nikker mod indehaveren, Sanne Danielsen, der passer baren denne eftermiddag.

»Og Ivan,« fortsætter han.

Ivan Danielsen - og nej, han er ikke i familie med Sanne - sidder bænket ved baren med en Top og en bitter. I dag er han kunde. I går var det ham, der stod bag bardisken.

LP tager en slurk øl og får ild på en cigaret med sin grønne lighter.

»Nu må jeg jo så græde mine bitre tårer derhjemme,« siger han og fortsætter:

»Når man er over 40 år, går man ikke bare ind et eller andet ungt sted. Så har man brug for små vandhuller, hvor man kan gå hen og have det godt. Jeg vil gerne kunne stå og ryge, genkende folk og blive genkendt. Det kommer jeg sgu til at savne.«

Ivan Danielsen hører til på Guldborg lidt ligesom bardisken, dartskiven og jukeboksen.

»Jeg er fast inventar,« siger han.

I hvert fald er han flexjobbende bartender.

Og stamkunde.

»Jeg har arbejdet her siden 1999 kun afbrudt af et par år, hvor jeg var væk. Og inden da kom jeg her som kunde. Mange af de gamle stamkunder er faldet fra hen over årene. Nogle af dem var jo gamle, allerede da jeg startede med at komme her,« siger Ivan Danielsen og piller lidt ved sin Ceres-flaske.

»I dag kommer de unge på værtshusene igen. Også som stamkunder. Men det er, som om der mangler en generation - dem, der var unge, da det hele handlede om at gå på café,« siger han.

Og hvad så nu?

»Jeg skal jo ud og finde et andet arbejde nu,« siger Ivan Danielsen.

Og et nyt værtshus.

Der er stadig adskillige af slagsen tilbage i nabolaget.

»Men Guldborg er altså byens ældste værtshus,« siger han og viser en artikel om Guldborgs historie frem.

Bag disken ser Sanne Danielsen ikke helt overbevist ud.

»Ja, det er jo ikke sikkert, vi er det ældste. Jeg har ikke selv undersøgt det, og det er ikke altid, at værtshusrygter og historier er rigtige,« siger hun.

Men fakta er i hvert fald, at der er blevet skænket ud på adressen siden 1882 - i 133 år. I starten nød Guldborg godt af beliggenheden tæt på byens daværende kvægtorv - Vesterbro Torv.

Når kuskene havde kørt landmænd ind til torvet for at sælge eller købe kvæg, opstaldede de hestene i Saltholmsgade, og derfra fandt en del af dem vej til Guldborg.

Sanne Danielsen er kommet til længe efter kuskene. Hun har haft stedet i seks- syv år, ejer huset og bor i lejligheden over Guldborg.

Inden hun blev værtshusejer, var hun kommet som gæst på Guldborg gennem 20 år.

»Det har altid været sådan lidt af et familieagtigt sted. Vi kender hinanden. Og passer på hinanden. Et stamværtshus, hvor mange er kommet gennem 25 år,« siger hun og fortsætter:

»Det er da lidt vemodigt at skulle lukke nu, men jeg har fået fået en god pris for huset. Jeg ved ikke, hvad jeg skal nu. Det bliver ikke noget med et værtshus. Ikke nu i hvert fald. Jeg flytter til Horsens, og det er godt nok at komme lidt væk, for det ville gøre ondt at se Guldborg revet ned.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce