Annonce
Navne

Yngre læge får millionbevilling til forskning i celleforandringer på livmoderhalsen

Postdoc, læge, ph.d. Anne Hammer Lauridsen har modtaget en forskningsbevilling på 3,5 millioner kroner fra Kræftens Bekæmpelse. Midlerne skal bruges til at starte to ph.d.-projekter i celleforandringer på livmoderhalsen.

Postdoc, læge, ph.d. Anne Hammer Lauridsen har modtaget en forskningsbevilling på 3,5 millioner kroner fra Kræftens Bekæmpelse. Midlerne skal bruges til at starte to ph.d.-projekter i celleforandringer på livmoderhalsen.

Til daglig er hun, som led i sit hoveduddannelsesforløb, travlt optaget af sit arbejde på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling i Hospitalsenheden Vest. Derudover er hun post. doc. ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

Formålet med projektet, der starter i foråret 2020, er at optimere diagnosticeringen og behandlingen af kvinder med moderate celleforandringer i håb om, at det kan medføre, at risikoen for livmoderhalskræft reduceres for denne patientgruppe.

I de fleste andre vestlige lande bliver alle kvinder med moderate celleforandringer behandlet med et keglesnit, som er en operation, hvor man fjerner den del af livmoderhalsen, hvor celleforandringerne sidder. Men da et keglesnit øger risikoen for for tidlig fødsel, og celleforandringer i mange tilfælde forsvinder af sig selv, bliver unge danske kvinder i stedet anbefalet at gå til hyppige kontroller hos lægen. Men der mangler viden om risikoen for at udvikle kræft senere i livet, når kvinder ikke bliver opereret ved moderate celleforandringer. Derfor skal det undersøges, hvad risikoen er for, at disse kvinder udvikler svære celleforandringer og livmoderhalskræft.

Anne Hammer Lauridsen blev læge i 2009, og har i årene derefter oparbejdet et imponerende internationalt forskningsnetværk, og hun har desuden publiceret en lang række artikler.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce