Annonce
Mærk Aarhus

Yoga skal være et hyggeligt fælleskab for mænd

Foto: Mærk Aarhus
Yoga holder kroppen ved lige og giver mental frihed. Mange kvinder er vilde med det, men mænd er svære at få i gang. Nu forsøger yogaunderviser, Anita Trust, at starte hold op for mænd med fokus på fælleskab, hygge og øl. Det er endnu ikke lykkes hende at samle et hold

Lange og feminine stræk, stramt og tætsiddende tøj samt dyb seriøsitet og mussestilhed. Sådan tænker mange om yoga, og det er især med til at skræmme mændene væk. Anita Trust har sit eget yogafirma, Trust Yoga & Trivsel, og hun har et brændende ønske om at få flere mænd til at dyrke yoga. Men når hun går rundt på gågaden for at dele brochurer ud til mændene, så viger de bort:

- Jeg aner ikke, hvordan jeg skal få dem med. Mange mænd har brug for at dyrke yoga. De er tit stive i kroppen og flere har ondt. Og så vil jeg gerne lave et sted for mænd, som ikke kun handler om at være stor og stærk, men hvor man kommer og bare er og får det bedre i kroppen. Jeg tænker også, at nogle mænd mangler et sted at være. Mænd har brug for fælleskaber, og de kan være svære at finde, hvis man ikke lige spiller fodbold eller golf, fortæller Anita Trust, der har lavet yoga gennem 25 år og skrevet bogen Trivsel & Tankekraft.

Et ønske om at skabe et mandefælleskab

Når mænd og kvinder dyrker yoga på samme hold, så ender det ikke altid godt. Mændene kryber ofte ind, kigger sig omkring og er bange for ikke at gøre det godt nok. Der opstår en magtkamp. Det oplever Anita Trust i høj grad, når kvinder tager deres mænd med til Yoga. Derfor har underviseren sat sig for at lave yoga, der udelukkende er for mænd.

- Holdene skal være på mændenes præmisser. Jeg kunne godt tænke mig at lave et lidt andet mandefælleskab. Det er vigtigt for mig, at det ikke bliver et udstillingsvindue – man skal ikke komme i det rigtige tøj, se rigtig ud eller gøre det hele perfekt, fortæller Anita Trust og fortsætter:

- Jeg vil gerne have et afslappet sted, hvor mændene bare skal komme i deres gamle træningsbukser og ikke tage det så alvorligt. Og så var det egentlig min tanke, at man bagefter kunne gå hen og få en øl på en af de forskellige caféer, der er lige ude foran porten. Jeg tror, at det der med at ses med nogle en gang om ugen og lave noget sammen, binder folk til nogle fælleskaber – at man er aktiv om noget i stedet for, at man bare skal sidde ved siden af hinanden og drikke en kop kaffe.

Seriøst, men ikke selvhøjtidelig

- Mennesker er flokdyr og har derfor brug for at være sammen med andre mennesker. Vi har brug for at høre til et sted og føle, at vi ikke er forkerte, lyder det fra Anita Trust.

Da Anita Trust selv gik til yoga i flere år, lærte hun ikke et eneste menneske at kende, og det var noget, hun savnede:

- Det plejer at være sådan – og det kan jeg også godt lide – at man kommer og er helt stille til en yogatime, lægger sig ned og siger ikke noget. Men jeg ønskede, at det var et livligt sted, hvor man selvfølgelig også tog yogaen alvorligt, men havde lov at snakke med sidemanden og lære dem at kende.

På Anita Trusts mandehold skal man ikke være stille fra man kommer, til man går – modsat forsøger hun at få skabt et fælleskab, samtidigt med, at træningen tages alvorligt.

Det kræver hverken, at man er god til yoga eller er smidig:

- Mændene skal ikke kunne noget fysisk overhovedet. Det skal slet ikke være så smart, men det handler om at have det hyggeligt, siger Anita Trust.

Det eneste, man skal have med til yogatimen, er sit eget underlag, et tæppe og noget gammelt og blødt tøj, som man kan bevæge sig i.

– Gerne bare et underlag for en 50’er fra T-Hansen, fortsætter yogaunderviseren, der håber på at nå ud til den helt almindelige mand, som synes at være lidt stiv i kroppen og trænger til at komme ud et sted og møde nogle mennesker.

Frihed er det vigtigste

Anita Trust kan ikke forstå, at man kan leve uden yoga i sit liv – for I sidste ende handler det om at leve et liv med frihed:

- Det vigtigste for mig er frihed. Hvis kroppen går i stykker, så har man ikke frihed længere. Yoga giver både mental frihed, fordi man får evnen til at fokusere og være nærværende – og det giver samtidigt forudsætningen for, at man kan føle sig godt tilpas, siger Anita Trust, der lige nu har et hold med pensionistdamer, som nyder stor glæde af undervisningen.

- Jeg har kun haft dem seks gange, og de kan nu allerede bedre bevæge sig, rejse sig fra sofaen og tage sko og strømper på.

Anita Trust appellerer stærkt til, at man bør dyrke yoga, dels for at vedligeholde, styrke og smidiggøre kroppen, men lige så meget for at styrke sin trivsel.

- Som regel, når folk kommer til undervisning om eftermiddagen, så ser de trætte ud. Men når de går derfra, så har de lys i øjnene igen. Der sker et eller andet, når folk har dyrket yoga, afslutter hun.

Anita Trust forsøger stadig at starte et hold op for mænd – så hvis du har lyst eller kender én, der burde starte til yoga, i et hyggeligt fælleskab – så kan man få en gratis prøvetime, når Anja Trust underviser om onsdagen fra 18:45-20:00 i FO-byen, Vester Allé 8, Aarhus C.

Hun har også yogahold, hvor både kvinder og mænd er velkomne.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet